Jídlo Recepty Sladké Snídaně Vegetariánské

Banánovo-čokoládová granola s oříšky a malinami

Tato granola je takovou mou „základní“ granolou, kterou nejčastěji připravuji. Oříšky obměňuji podle toho, co mám zrovna doma a vločky, banány a starší pomeranč najdu téměř vždy. Stejně tak jako tabulku čokolády:). Mrazem sušené maliny ale nevynechávám a případně přikoupím a přimíchám ke granole později, dodají ji totiž sladkost i kyselost zároveň. Granola je slazena především zralými banány, které zároveň granole dodají o banánovou chuť. Někdy do „marinády“ přidám i oříškové máslo nebo jsem na Vánoce zkoušela i trošku rumu.

Granolu sice dělám doma pravidelně, ale až nyní přicházím i s tímto receptem sem na blog..a to v rámci spolupráce s Ochutnej ořech. Před spoluprací jsem sama tuto značku neznala, klidně se přiznám:). Proto jsem nejdříve produkty doma vyzkoušela, nastudovala web a vše okolo, než jsem se rozhodla do této kooperace pustit. Už na IG jsem psala, že si mě zcela získaly oříšková másla Ochutnej ořech. Zkusila jsem zatím jen ta jednodruhová, ale mají přesně konzistenci a chuť, kterou u másel miluju. Ale zpět ke granole:). Pro představení této spolupráce a značky jako takové mě nenapadl ideálnější recept než právě granola, která je právě plná skvělých oříšků spolu se sušeným ovocem. Navíc je to úžasně variabilní věc, kdy si můžete dle libosti přidat další semínka, oříšky anebo naopak něco ubrat nebo zaměnit.

Ochutnej ořech je rodinná firma s 22letou tradicí. Zaměřuje se především na dovoz a velkoobchodní distribuci kvalitních ořechů, sušeného ovoce, ale i třeba produktů zdravé výživy nebo cukrovinek. Všechny produkty, které přichází k odběratelům si sami balí, aby měli neustálou kontrolu nad kvalitou. Objednat si můžete malá klasická balení, ale i třeba půl kilová i větší balení:). V rámci ovoce je skvělé, že v nabídce najdete i nesířené a nedoslazované produkty. Stejně tak jako mrazem sušené ovoce. Však sami koukněte:). A navíc mám pro Vás slevový kód MAMACHEF10, na 10% slevu na celý nákup:).

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 min (včetně pečení)

Počet porcí: cca 1, 4 litr granoly

Ingredience

  • 250 g jemných ovesných vloček
  • 250 g mixu oříšků (já jsem zvolila ořechovou směs exclusive obsahující kešu, lískové oříšky, loupané i neloupané mandle a para ořechy)
  • 100 g kokosových plátků nebo strouhaného kokosu
  • 235 g zralých banánů (gramáž bez slupky)
  • 15 g kvalitního kakaa
  • 15 g přepuštěného nebo klasického másla (popř. kokosového oleje)
  • 20 – 40 g sladidla – čekankový sirup, med nebo javorový sirup (množství zvolte dle toho, jak moc chcete granolu sladkou)
  • 65 g šťávy z pomeranče
  • špetka skořice
  • špetka soli

+

Postup

  1. Ve velké míse společně promíchejte vločky, oříšky, kokos a špetku skořice i sůl.
  2. Dále společně rozmixujte banány, kakao, tuk, sladidlo se šťávou z pomeranče.
  3. Dokonale hladkou tekutou směs nalijte do mísy s vločkami a ořechy a důkladně promíchejte.
  4. Granolu rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený  pečicím papírem a pečte na 155°C asi 30 minut. Během pečení směs několikrát promíchejte, aby se opekla do křupava ze všech stran.
  5. Křupavou granolu nechte zcela vychladnout a poté přimíchejte nasekanou hořkou čokoládu a mrazem sušené maliny.
  6. Granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla a zůstala křupavá.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď