Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Kuřecí špízy v jogurtu s dipem ze sýru feta a pečenými rajčátky

Voňavé kuře z grilu, čerstvá zelenina, olivy, feta, olivový olej, bylinky…to všechno mi připomíná Řecko a naši boží dovolenou na Krétě před 2 lety. Letos jsme si místo velké dovolené dopřáli konečně své vlastní bydlení a malé miminko:D Takže vůně a chutě Řecka si můžeme užívat jen doma. A i proto jsem připravila tento recept, který je řeckou kuchyní inspirovaný a na léto je jako dělaný. Však taky je na léto dělaný:D. Špízy si můžete připravit na pánvi i venku na grilu a pohostit jimi třeba návštěvu o páteční grilovačce.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut + marinování alespoň 2 hodiny

Počet porcí: cca 4 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na špízy

 

  • 500 g kuřecích prsou
  • 3 velké lžíce bílého jogurtu (použila jsem farmářský Billa Bio)
  • 1 lžička mleté uzené papriky (popř. sladké mleté papriky)
  • 1/2 lžičky kajenského pepře nebo mletého chilli
  • 1 stroužek česneku nebo 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce sušených nebo čerstvých bylinek – oregano, tymián, bazalka, apod.
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

+

  • 1 – 2 červené papriky
  • 1 – 2 červené cibule
  • hnědé nebo klasické žampiony

 

Ingredience na dip

 

  • 100 g sýru feta
  • 3 lžíce bílého jogurtu (použila jsem farmářský Billa Bio, který zraje v kelímku a má přirozeně kyselkavou a výraznou chuť – zvolit můžete ale i řecký nebo klasický bílý jogurt)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 20 g salátové okurky
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na přílohu

 

  • 250 g keříkových nebo jiných menších rajčat
  • 100 g salátové okurky
  • 100 g černých oliv
  • pita chléb, tortilla nebo chléb lavaš
  • čerstvé bylinky na ozdobení

 

 

Postup

 

Postup na špízy

 

  1. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
  2. Ve středně velké misce společně promíchejte jogurt a koření (při použití čerstvého česneku jej utřete nebo prolisujte; čerstvé bylinky nadrobno nasekejte) na marinádu.
  3. Maso vložte do marinády a důkladně promíchejte. Přiklopte misku seshora a nechte marinovat v lednici – alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
  4. Papriku omyjte, zbavte jadřince a nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Žampiony otřete vlhkým hadříkem a rozkrojte na poloviny – menší kousky ponechejte vcelku, větší naopak rozkrojte na čtvrtiny.
  5. Na špejle pak napichujte kousek kuřecího, papriku, cibuli a žampion a takto opakujte, dokud není špíz hotový. Můžete ale vytvořit i špízy např. bez hub nebo jen s masem.
  6. Špízy budou nejlepší na grilu nebo na pánvi, tam je opékejte pozvolna ze všech stran, dokud není maso hotové a zelenina na skus. Neopékejte příliš zprudka, aby nebylo kuřecí spálené a uvnitř syrové. Lze péct i v troubě, ale maso má tendenci pouštět vodu a mohlo by být suché.

 

Postup na dip

 

  1. Do střední misky rozdrolte fetu a smíchejte s jogurtem a olivovým olejem. Dále přidejte najemno nastrouhanou okurku, utřený česnek, pepř a nakonec dochuťte solí dle potřeby.
  2. Takto vznikne dip se strukturou. Pokud chcete hladký dip, fetu rozmixujte spolu s jogurtem a poté přidejte okurku  a dochuťte česnekem, pepřem a solí.
  3. Sýr feta je sám o sobě dost slaný, proto solte opravdu až nakonec.

Postup na dokončení

 

  1. Rajčátka omyjte a buď pečte v troubě při vysokém stupni – cca 220°C, nebo opékejte na grilu či pánvi, dokud zelenina nezměkne a lehce nezhnědne.
  2. Okurku omyjte a nakrájejte na co nejtenčí kolečka.
  3. Servírujte vždy 2 -3 špízy spolu s dipem, který můžete podávat v mističce zvlášť, pečenými rajčátky, plátky okurky, černými olivami a pita chlebem. Talíř můžete dokončit přidáním čerstvé cibule, citrónu a nadrolenou fetou. Nakonec ozdobte čerstvými oreganem nebo jinou bylinkou a čerstvě mletým pepřem.

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou – více receptů a inspirace najdete na gustoacademy.cz 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď