Jídlo Recepty Sladké Snídaně Vegetariánské

Vanilková granola s bílou čokoládou, oříšky, chia semínky a exotickým ovocem

Jak se mi dostala do rukou kupa oříšků a ovoce od Ochutnej ořech, ač jsem měla za úkol vytvořit jeden recept, pustila jsem se rovnou do dvou receptů. Chtěla jsem konečně publikovat recept na „svoji“ banánovo-čokoládovou granolu s malinami, ale zároveň jsem chtěla sama zkusit i něco nového. Ze sušeného ovoce kupuji domů většinou jen to lyofilizované, tentokrát se mi ale do rukou dostalo několik druhů klasického sušeného ovoce, ale bez dalšího doslazování a konzervantů. Chtěla jsem jej zkusit do nové granoly zakomponovat a musím říct, že je v ní fakt skvělé. Dodává granole jakousi šťavnatost a kombinace ananasu, manga, bílé čokolády a vanilky navíc perfektně funguje.

 

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 min (včetně pečení)

Počet porcí: cca 1 litr granoly

 

 

Ingredience

 

  • 250 g špaldových nebo ovesných vloček
  • 185 g kešu oříšků
  • 100 g kokosových plátků
  • 100 g loupaných mandlí
  • 30 g chia semínek
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extrakt
  • 50 g přepuštěného nebo klasického másla (popř. kokosového oleje)
  • 20-40 g sladidla – čekankový sirup, med nebo javorový sirup (množství zvolte dle toho, jak moc chcete granolu sladkou)
  • 2 lžíce kešu nebo mandlového másla (možno vynechat)
  • špetka soli

+

 

Postup

 

  1. Ve velké míse společně promíchejte vločky, kešu, kokosové lupínky, mandle a chia semínka.
  2. V menším kastrůlku společně rozehřejte tuk, zvolené sladidlo a oříškové máslo. Přidejte i vanilku a špetku soli.
  3. Rozehřátou tekutou směs nalijte do mísy s vločkami a ořechy a důkladně promíchejte.
  4. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený  pečicím papírem a pečte na 155°C asi 30 minut. Během pečení směs několikrát promíchejte, aby se opekla do křupava ze všech stran.
  5. Horkou hotovou granolu přesuňte zpět do velké mísy a přidejte nasekanou bílou čokoládu a promíchejte. Díky teplu se čokoláda rozpustí a granolu obalí.
  6. Sušené ovoce nasekejte na větší kousky a přimíchejte do vychladlé granoly.
  7. Granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla a zůstala křupavá.

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď