Miluju cookiesky a miluju vše pistáciové! Ale pozor, musí to být správná vláčná cookies, která je křupavá na okrajích. Žádná tvrdá sušenka! 🙂 A přesto tohle byl můj cíl při vytváření této receptury. Cookies jsem pekla na několikrát než jsem byla opravdu spokojená. Jsou opravdu lahodné a nebudete je moct přestat jíst! 🙂 A mám pro vás i tip na trik, jak dosáhnout krásně kulatých tvarů.
Náročnost: malá-střední
Doba přípravy: do 20 minut + pečení
Počet porcí: 12-15 cookies
Ingredience
- 170 g povoleného másla
- 100 g třtinového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 175 g hladké pšeničné mouky
- 120 g nesolených vyloupaných pistácií
- ½ lžičky sody
- ⅓ lžičky soli
- 1 lžička škrobu
+
- 100 g bílé čokolády
- pistácie na dozdobení cookies – volitelné
Postup
-
Vejce si spolu s máslem vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
-
Troubu předehřejte na 185 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
-
Pistácie rozemelte najemno.
-
Ve středně velké míse utřete máslo s cukrem.
-
Dále přidejte všechny suroviny kromě čokolády. Míchejte pomocí lžíce nebo stěrky. Takto lze těsto vypracovat, nebo můžete všechny ingredience dokonale propojit v lepivé těsto pomocí rukou.
-
K sušenkovému těstu přidejte nasekanou bílou čokoládu (nebo čokoládové pecky) a zapracujte do něj.
-
Z připravovaného těsta tvořte koule velikosti zmrzlinového kopečku-nejlépe vám to půjde právě naběračkou na zmrzlinu. Pokud nemáte naběračku k dispozici pomohou vám dvě lžíce, popř. navlhčené ruce. Kopečky umisťujte dostatečně od sebe a také od okrajů – hodně se během pečení roztečou do stran. Každý kopeček můžete seshora posypat nahrubo nasekanými pistáciemi.
-
Pečte v předehřáté troubě po dobu 7,5 minuty. Okraje sušenek by měly být lehce zlatavé a střed lehce nedopečený jako např. v brownies.
-
Dále si připravte kulaté tvořítko/vykrajovátko odpovídající zhruba velikosti upečených cookies (ideálně by mělo být lehce menší). Náhradou za tvořítko může být velikostně odpovídající miska. Cookies se v troubě často rozjedou do nedokonalých tvarů a právě díky tvořítku nebo misce jim vrátíme hezky kulatý tvar. Stačí do tvořítkem/miskou přiklopit upečenou sušenku, popř. ji tam lehce vměstnat a potom ji krouživými pohyby vytvarovat zpět do kulata. Nevadí ani když se velikost cookies zmenší, naopak. Koukněte na můj reel, kde tento postup uvidíte a bude vám hned jasnější. 🙂
-
Poté nechejte sušenky mírně vychladnout, z plechu je sundávejte opatrně, ideálně pomocí ploché naběračky, aby se nerozpadly, pokud zcela nevychladnou.
-
Po úplném vychladnutí budou cookies již pevnější, přitom ale stále křehké a budou se rozplývat na jazyku.
-
Video postup najdete zde.
TIP: Pistáciové cookies si lze připravit i s hořkou čokoládou, která se k pistáciím také hodí. Jen možná dejte čokolády v tomto případě o něco méně, aby nepřehlušila jemnou pistáciovou chuť.
TIP: Loupané nesolené pistácie jsou dnes běžně k sehnání. Značně to ušetří čas. 🙂 Nicméně klidně zvolte pistácie neloupané a připravte si je třeba večer u filmu (jen je nesnězte :D). Problém nebudou ani pistácie solené-ty je třeba po vyloupání propláchnout a poté vysušit na topení nebo v troubě.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou.
Žádné komentáře