Řecká kuchyně je láska! Zvlášť během letních měsíců ji vyhledávám často. Miluju všechny její chutě a obzvlášť to, že její pokrmy obsahují často sýr :D. Ale taky spoustu zeleniny, která jídla skvěle vyvažuje. Dnes jsem si pro vás připravila recept na takové řecké rizoto. Konktrétně špenátové s pečenými rajčaty a fetou. Samotná rýže obsahuje navíc kopr, citronovou kůru a ve spojení se šťávou ze sladkých pečených rajčátek a jemností sýru feta je to obrovská dobrota! Příprava je i jednoduší než u italského risotta a stejně tak jsem tento recept vařila z jiného druhu rýže. A ač jsem žila v tom, že jasmínová rýže je čistě asijská záležitost, spolupráce s rýžemi SOS mě vyvedla z omylu, když jsem dostala zadání na tvorbu evropského receptu za použití jasmínové rýže. Tato rýže je typická svojí „květinovou“ chutí připomínající jasmín. Patří mezi dlouhozrnné loupané rýže pěstované v Asii, konzumuje se ale ve velkém po celém světě. Do tohoto Řeckem inspirovaného receptu se hodila skvěle a já mám asi nové oblíbené jídlo, které teď budu doma vařit:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 100 g cherry nebo malých keříkových rajčat
- 1 střední cibule
- hrst čerstvého kopru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
- 200 g jasmínové rýže SOS Jasmine
- 200 g čerstvého klasického nebo baby špenátu
- 700 ml vývaru
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- pár kapek šťávy z citronu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
+
- cca 50 g sýru feta
- čerstvý kopr na ozdobení
Postup
- Rýži několikrát důkladně propláchněte a nechte na sítku odkapat.
- Rajčata opláchněte, osušte a dejte do malé zapékací misky. Zakápněte olivovým olejem a pečte na 180°C, dokud rajčata zcela nezměknou a nebudou lehce nahnědlá.
- Cibuli nakrájejte najemno. Kopr nasekejte nadrobno, česnek oloupejte a utřete nebo si nachystejte lis na česnek. Špenát důkladně properte a u klasického špenátu jej zbavte i případných dřevnatých konců. Vývar ohřejte.
- Na 2 lžících rozehřátého olivového oleje restujte cibuli. Pracujte při střední teplotě a opékejte asi 2 minuty, dokud cibule nezesklovatí a jen lehce nezezlátne.
- Dále přidejte najemno nasekaný kopr a spolu s cibulkou párkrát promíchejte.
- Přidejte utřený nebo prolisovaný česnek a krátce restujte, dokud se nerozvoní.
- Pokračujte orestováním rajčatového protlaku a následně i přidáním a opečením rýže. Tu opékejte asi 30 sekund za stálého míchání.
- Následně přidejte na dvakrát špenát a míchejte jej spolu s rýží, dokud se lehce nespaří a neztratí ze svého objemu.
- Poté zalijte 500 ml horkého vývaru, přidejte špetku soli, promíchejte a za občasného promíchání vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud nebude rýže uvařená na skus.. Během vaření přilévejte zbývající vývar dle potřeby tak, aby zůstala tekutější konzistence rýže.
- Rýži dochuťte najemno nastrouhanou citronovou kůrou (strouhejte jen to žluté, bílá část je hořká), čerstvě namletým pepřem a solí. Přidat můžete navíc i nasekaný kopr nebo další stroužek česneku, dle chuti.
- Špenátovou rýži podávejte s pečenými rajčaty, nadrolenou fetou, dozdobené čerstvým koprem a zakápnuté olivovým olejem.
TIP: Pro masovou verzi si k rýži připravte hovězí masové koule, které ochuťte řeckým kořením a fetou.
Recept vznikl ve spolupráci s rýžemi SOS.
1 komentář
Terka
5. 5. 2022 at 11:23Spanakoriso mám moc ráda, tak proč nezkusit i tuto verzi? Děkuji. Obecně řeckou kuchyni miluji 🙂