Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty Vegetariánské

Spanakoriso – řecká špenátová rýže s koprem a fetou

Řecká kuchyně je láska! Zvlášť během letních měsíců ji vyhledávám často. Miluju všechny její chutě a obzvlášť to, že její pokrmy obsahují často sýr :D. Ale taky spoustu zeleniny, která jídla skvěle vyvažuje. Dnes jsem si pro vás připravila recept na takové řecké rizoto. Konktrétně špenátové s pečenými rajčaty a fetou. Samotná rýže obsahuje navíc kopr, citronovou kůru a ve spojení se šťávou ze sladkých pečených rajčátek a jemností sýru feta je to obrovská dobrota! Příprava je i jednoduší než u italského risotta a stejně tak jsem tento recept vařila z jiného druhu rýže. A ač jsem žila v tom, že jasmínová rýže je čistě asijská záležitost, spolupráce s rýžemi SOS mě vyvedla z omylu, když jsem dostala zadání na tvorbu evropského receptu za použití jasmínové rýže. Tato rýže je typická svojí „květinovou“ chutí připomínající jasmín. Patří mezi dlouhozrnné loupané rýže pěstované v Asii, konzumuje se ale ve velkém po celém světě. Do tohoto Řeckem inspirovaného receptu se hodila skvěle a já mám asi nové oblíbené jídlo, které teď budu doma vařit:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

 

 

 

Ingredience

 

  • 100 g cherry nebo malých keříkových rajčat
  • 1 střední cibule
  • hrst čerstvého kopru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
  • 200 g jasmínové rýže SOS Jasmine
  • 200 g čerstvého klasického nebo baby špenátu
  • 700 ml vývaru
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • pár kapek šťávy z citronu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

+

  • cca 50 g sýru feta
  • čerstvý kopr na ozdobení

 

 

Postup

 

  1. Rýži několikrát důkladně propláchněte a nechte na sítku odkapat.
  2. Rajčata opláchněte, osušte a dejte do malé zapékací misky. Zakápněte olivovým olejem a pečte na 180°C, dokud rajčata zcela nezměknou a nebudou lehce nahnědlá.
  3. Cibuli nakrájejte najemno. Kopr nasekejte nadrobno, česnek oloupejte a utřete nebo si nachystejte lis na česnek. Špenát důkladně properte a u klasického špenátu jej zbavte i případných dřevnatých konců. Vývar ohřejte.
  4. Na 2 lžících rozehřátého olivového oleje restujte cibuli. Pracujte při střední teplotě a opékejte asi 2 minuty, dokud cibule nezesklovatí a jen lehce nezezlátne.
  5. Dále přidejte najemno nasekaný kopr a spolu s cibulkou párkrát promíchejte.
  6. Přidejte utřený nebo prolisovaný česnek a krátce restujte, dokud se nerozvoní.
  7. Pokračujte orestováním rajčatového protlaku a následně i přidáním a opečením rýže. Tu opékejte asi 30  sekund za stálého míchání.
  8. Následně přidejte na dvakrát špenát a míchejte jej spolu s rýží, dokud se lehce nespaří a neztratí ze svého objemu.
  9. Poté zalijte 500 ml horkého vývaru, přidejte špetku soli, promíchejte a za občasného promíchání vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud nebude rýže uvařená na skus.. Během vaření přilévejte zbývající vývar dle potřeby tak, aby zůstala tekutější konzistence rýže.
  10. Rýži dochuťte najemno nastrouhanou citronovou kůrou (strouhejte jen to žluté, bílá část je hořká), čerstvě namletým pepřem a solí. Přidat můžete navíc i nasekaný kopr nebo další stroužek česneku, dle chuti.
  11. Špenátovou rýži podávejte s pečenými rajčaty, nadrolenou fetou, dozdobené čerstvým koprem a zakápnuté olivovým olejem.

 

 

TIP: Pro masovou verzi si k rýži připravte hovězí masové koule, které ochuťte řeckým kořením a fetou.

 

Recept vznikl ve spolupráci s rýžemi SOS.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď