Jídlo Předkrmy Recepty Slané pečení

Pizza šněci

Pizza sklízí na blogu poslední týdny obrovský úspěch a to hlavně díky mojí kamarádce Kačí z blogu Smooth and Cooking, která se pustila do její přípravy a tento ( už starší ) recept se dostal na vrchol žebříčku návštěvnosti:). Napadlo mě recept trošku přestavět a vymyslet jeho variantu, kterou si můžete si vzít i s sebou na cesty, do auta, do tašky, na piknik. Snad každý zná „pizza šneky z listového těsta“. Jednoduše se vezme plát listového těsta, zpravidla se pomaže kečupem, poklade se šunkou a sýrem, nakrájí na kolečka a peče se při vyšší teplotě. Šneci jsou takový evergreen každé pořádné párty a hodí se právě napéct do krabičky a vzít s sebou:D.  Já jsem vlastně tyto šneky spojila s pizzou do jednoho receptu a tak si mohou název „pizza šneci“ myslím ponechat:). Těsto je téměř totožné s tím na pizzu a funguje víc než skvěle. Na jeho přípravu jsem ale tentokrát použila poměrně novou značku mouky, a to Pekárkovu mouku. Pro většinu z nás je tento název sice novinkou, ale k této mouce se pojí zajímavý příběh několika generací mlynářů. Navíc její výroba probíhá tradičními metodami v mlýně v dlouholetou historií. Pšenice i žito pro výrobu mouky jsou výhradně odebírány od českých pěstitelů. Kromě toho, že je to celé takové milé a hezké je skvělé 2 kg balení, které si můžete objednat online a doplnit tak zásobu kvalitní české mouky z pohodlí domova. A co si budeme, do pečení se teď pustilo mnoho z nás, takže věřím, že tohle je balení vhodné do každé domácnosti. K nám určitě:D. Extrasvětlá mouka, kterou jsem si pro recept vybrala je doporučována především pro cukrařinu, ale fungovala výborně. Nicméně můžete použít i klasickou světlou pšeničnou:). Jo a k náplním – nebojte se experimentovat. Já jsem třeba chtěla hrozně udělat pizza hawai sněky…ale bála jsem se, co byste na to řekli:D.

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy:

Počet porcí: 18-20 šneků

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 250 ml vlažné vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 5 g cukru
  • 15 g soli
  • 40 g olivového oleje
  • 500 g hladké pšeničné mouky (supersvětlé) –Pekárkova mouka
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvé bazalky

 

Ingredience na náplně

(množství je vždy určeno na celou dávku těsta)

   

Margarita

 

  • 70 g rajčatového protlaku nebo hustého pyré
  • 1-2 lžičky koření na pizzu (sušené oregáno, bazalka)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

+

  • 250 g mozzarelly
  • 50 g parmazánu
  • hrst čerstvé bazalky

 

    Špenát se žampiony

 

  • 70 g rajčatového protlaku nebo hustého pyré
  • 1-2 lžičky koření na pizzu (sušené oregáno, bazalka)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

+

  • 350 g listového špenátu (může být mražený i čerstvý)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 7 středních žampionů
  • 250 g mozzarelly
  • 50 g parmazánu

 

 

 

 

 

Postup

 

  1. Do mísy od robotu nalijte vlažnou vodu, přidejte rozdrolené čerstvé droždí, cukr, sůl, olivový olej, utřený česnek, čerstvou bazalku a mouku.
  2. Začněte pomalu míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou suroviny pojit, přesuňte mísu do robotu a s nástavcem typu hák nechte těsto na nižší otáčky  10 minut vypracovávat.
  3. Poté přikryjte utěrkou a nechte 60-90 minut kynout na teplém místě.
  4. V menší misce společně promíchejte protlak, sušené bylinky, utřený stroužek česneku a sůl.
  5. Pokud zvolíte náplň se špenátem – mražený špenát rozmrazte na pánvi/v hrnci. Jakmile je povolený, přilijte smetanu a nechte krátce provařit, aby se tekutina zredukovala. Špenát dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Nechte vychladnout. Pokud použijte čerstvý špenát – listy špenátu krátce spařte ve vroucí vodě. Poté zceďte, vymačkejte, přesuňte na pánev a zalijte smetanou. Opět nechte zredukovat tekutinu a dochuťte solí a pepřem. Také nechte vychladnout.
  6. Nakynuté těsto rozválejte na velké plát obdélníkového tvaru a tloušťce asi asi 3-5 mm.
  7. Rovnoměrně potřete ochuceným protlakem.
  8. Margarita náplň: na protlak rozprostřete na malé kousky natrhanou mozzarellu, posypte nastrouhaným parmazánem a posypte nasekanými lístky bazalky.
  9. Špenátová náplň: na protlak rozprostřete připravený špenát, posypte na plátky nakrájenými a poté nahrubo nasekanými žampiony a nakonec natrhanou mozzarellou a nastrouhaným parmazánem.
  10. Těsto co nejtěsněji srolujte (balte ze širší strany těsta, aby byl válec co nejdelší).
  11. Vznikne vám dlouhý válec, který krájejte na asi 1,5 cm silné plátky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  12. Seshora šneky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 230°C asi 10-15 minut (dle výkonu vaší trouby). Šneky hlídejte, ať se nepřipálí, popř. teplotu snižte na 200°C.

 

TIP: Šneky můžete plnit vlastně čímkoliv chcete:). Můžete zvolit na pomazání i sugo z rajčat. Dejte si jen pozor, ať není příliš tekuté a při řezu šneků zbytečně nevytéká ven.

 

Recept byl vytvořen ve spolupráci s – Pekárkova mouka.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď