Extra jednoduchý recept o pár surovinách, se kterým oslníte každou návštěvu – křupavé řízečky. Tyto NEJSOU SMAŽENÉ, ale JSOU PEČENÉ v troubě. Přesto jsou stejně skvělé a křupavé jako byste je připravovali smažením. Namísto klasického trojobalu Vám bude stačit vejce a balíček KREKRŮ od Biopekárny Zemanka. Zemanka nabízí hned několik druhů těchto krekrů, které jsou super jen tak ke slanému mlsání, k polévkám, pomazánkám, dipům, apod., ale jako strouhanka udělají opravdu velkou parádu. Perfektně budou fungovat i namleté, lehce orestované na posypání pokrmů, které si žádají křupavý element. Pro můj recept jsem vybrala ŠPALDOVÉ BIO KREKRY SE SÝREM A SLUNEČNICÍ. Použít ale můžete i jakékoliv jiné z produkce Biopekárny – třeba některé z řady pivovarských krekrů, krekry s česnekem a slunečnicí nebo sójovou omáčkou a sezamem.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 40 minut
Počet porcí: 3 porce
Ingredience
Ingredience na řízečky
- 400 g kuřecích prsou
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 125 g špaldových bio krekrů se sýrem a slunečnicí Biopekárna Zemanka (můžete nahradit i jinými slanými krekry od Zemanky – např. slanými krekry s mlátem z plzeňského prazdoje a sýrem)
- 2 lžíce strouhaného parmazánu (pokud využijete krekry bez sýru, přidejte o 1 lžíce navíc)
- 1 menší stroužek česneku nebo 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička curry koření
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- olivový olej
Ingredience na sladko-ostrou omáčku
- 1 velká lžíce tekutého medu (lze nahradit meruňkovým pyré)
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
Ingredience na jogurtový dip s parmazánem
- 3-4 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 malý stroužek česneku nebo 1/2 lžičky sušeného česneku
- čerstvá bazalka nebo pažitka dle chuti
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
Postup na řízečky
- Troubu si předehřejte na 190°C.
- Kuřecí prsa omyjte, osušte a očistěte. Dále nakrájejte na ne příliš tlusté plátky, které rozkrájejte na 2 – 3 proužky dle velikosti. Vzniknout mají malé řízečky – stripsy.
- Maso ochuťte směsí soli, čerstvě mletého pepře, curry koření a utřeným nebo sušeným česnekem.
- Každý kousek masa obalte v rozšlehaném vejci a poté ve směsi rozemletých krekrů se strouhaným parmazánem. Strouhanku na maso vždy lehce přimáčkněte, aby vznikla silná krusta. Popř. můžete obalování opakovat.
- Obalené kousky kuřete pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Jakmile je plech plný, každý kousek masa pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby.
- Pečte asi 15 minut, poté každý kousek obraťte, teplotu zvyšte na 200°C a pečte dalších cca 10 minut do křupava.
- Křupavé řízečky podávejte horké spolu se sladko-ostrou omáčkou, kterou můžete řízečky před podáváním i pokapat.
- Alternativou ke sladko-ostré omáčce je jogurtový dip.
Postup na sladko-ostrou omáčku
- Omáčku získáte jednoduchých smícháním medu s kvalitní dijonskou hořčicí.
- Nakonec omáčku dochuťte dle potřeby solí, popř. pepřem.
- Alternativou k medu je meruňkové pyré, kterým můžeme med úplně nebo částečně nahradit a omáčka tak získá zase trošku jinou a nevšední chuť.
Postup na jogurtový dip s parmazánem
- Jogurt smíchejte s na jemno nastrouhaným parmazánem, nasekanou bazalkou či pažitkou, a utřeným nebo sušeným česnekem.
- Dip dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Podávat jej můžete jako alternativu k sladko-ostré omáčce.
Recept vznikl ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka.
Žádné komentáře