Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Křupavé řízečky v sýrové strouhance se sladko-ostrou omáčkou

Extra jednoduchý recept o pár surovinách, se kterým oslníte každou návštěvu – křupavé řízečky. Tyto NEJSOU SMAŽENÉ, ale JSOU PEČENÉ v troubě. Přesto jsou stejně skvělé a křupavé jako byste je připravovali smažením. Namísto klasického trojobalu Vám bude stačit vejce a balíček KREKRŮ od Biopekárny Zemanka. Zemanka nabízí hned několik druhů těchto krekrů, které jsou super jen tak ke slanému mlsání, k polévkám, pomazánkám, dipům, apod., ale jako strouhanka udělají opravdu velkou parádu. Perfektně budou fungovat i namleté, lehce orestované na posypání pokrmů, které si žádají křupavý element. Pro můj recept jsem vybrala ŠPALDOVÉ BIO KREKRY SE SÝREM A SLUNEČNICÍ. Použít ale můžete i jakékoliv jiné z produkce Biopekárny – třeba některé z řady pivovarských krekrů, krekry s česnekem a slunečnicí nebo sójovou omáčkou a sezamem.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 40 minut

Počet porcí: 3 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na řízečky

 

+

  • olivový olej

 

Ingredience na sladko-ostrou omáčku

 

  • 1 velká lžíce tekutého medu (lze nahradit meruňkovým pyré)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl

 

Ingredience na jogurtový dip s parmazánem

 

  • 3-4 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 malý stroužek česneku nebo 1/2 lžičky sušeného česneku
  • čerstvá bazalka nebo pažitka dle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

 

 

Postup

 

Postup na řízečky

 

  1. Troubu si předehřejte na 190°C.
  2. Kuřecí prsa omyjte, osušte a očistěte. Dále nakrájejte na ne příliš tlusté plátky, které rozkrájejte na 2 – 3 proužky dle velikosti. Vzniknout mají malé řízečky – stripsy.
  3. Maso ochuťte směsí soli, čerstvě mletého pepře, curry koření a utřeným nebo sušeným česnekem.
  4. Každý kousek masa obalte v rozšlehaném vejci a poté ve směsi rozemletých krekrů se strouhaným parmazánem. Strouhanku na maso vždy lehce přimáčkněte, aby vznikla silná krusta. Popř. můžete obalování opakovat.
  5. Obalené kousky kuřete pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Jakmile je plech plný, každý kousek masa pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby.
  6. Pečte asi 15 minut, poté každý kousek obraťte, teplotu zvyšte na 200°C a pečte dalších cca 10 minut do křupava.
  7. Křupavé řízečky podávejte horké spolu se sladko-ostrou omáčkou, kterou můžete řízečky před podáváním i pokapat.
  8. Alternativou ke sladko-ostré omáčce je jogurtový dip.

 

Postup na sladko-ostrou omáčku

 

  1. Omáčku získáte jednoduchých smícháním medu s kvalitní dijonskou hořčicí.
  2. Nakonec omáčku dochuťte dle potřeby solí, popř. pepřem.
  3. Alternativou k medu je meruňkové pyré, kterým můžeme med úplně nebo částečně nahradit a omáčka tak získá zase trošku jinou a nevšední chuť.

 

Postup na jogurtový dip s parmazánem

 

  1. Jogurt smíchejte s na jemno nastrouhaným parmazánem, nasekanou bazalkou či pažitkou,  a utřeným nebo sušeným česnekem.
  2. Dip dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
  3. Podávat jej můžete jako alternativu k sladko-ostré omáčce.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď