Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty Saláty

Vepřový tomahawk s pestem ze sušených rajčat a sálatem z beef rajčat a nakládané červené cibule

V tomto receptu se skrývá hned několik receptů. Kromě toho, jak na vepřový steak na grilu tady najdete i postup na sladkokyselou nakládanou červenou cibulku anebo i naprosto jednoduchý recept, jak na chutné pesto ze sušených rajčat a mandlí. Kromě toho, že si můžete všechny tyto komponenty vychutnat dohromady, dám vám i pár tipů, kam dále je lze využít. Nakládaná cibule je skvělá do sendvičů, burgerů, tortill, ale i jako příloha k hotovému jídlu – můžete si ji přidat i ke klasice jako je řízek s bramborovou kaší, ke které se sladkokyselá chuť přesně hodí. Dále touto cibulí můžete dochutit všemožné saláty, např. salát z grilovaných rajčat, na nějž najdete postup níže. Pesto se pak hodí samozřejmě než k těstovinám, ale i jakýmkoliv masům – ať už drůbež, vepřové nebo hovězí, a to v mleté variantě. Při smíchání pesta se zakysanou smetanou vytvoříte skvělý dip. Postup na vepřový steak je zde popsán pro gril, na kterém je asi opravdu úplně nejlepší:). V zimních měsících si jej můžete ale také připravit. A to buď na domácím grilu vhodném do interiéru anebo přímo na pánvi.

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: do 60 minut (+2 h hodiny naložení cibule)

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na steak

 

  • 2 ks vepřového tomahawk steaku
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na pesto

 

  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 1/2 stroužku česneku
  • 15 g mandlí
  • 10 g čerstvé bazalky
  • 10 g parmazánu
  • 2 lžíce oleje z rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Ingredience na salát

 

  • 6 masitých (beef) rajčat
  • 2 hrsti polníčku
  • libovolné bylinky
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na nakládanou cibuli

 

  • 300 g oloupané červené cibule
  • 900 g vody
  • 150 g octa
  • 90 g cukru
  • 20 g soli
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček pepře

 

 

Postup

 

Postup na steak

 

  1. Maso si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.
  2. Steak osolte a posypte nasekaným rozmarýnem
  3. Rozpálený gril potřete tukovou částí masa (popř. špekem) a steak grilujte postupně z obou stran – každé straně dejte zhruba 5 minut dle tloušťky steaku. Vepřové maso nesmí být uvnitř syrové.
  4. Hotový tomahawk dejte stranou a nechte 5 minut odpočívat. Nakonec posolte, opepřete a podávejte s pestem ze sušených rajčat a rajčatovým salátem s nakládanou cibulí.

 

Postup na pesto

 

  1. Veškeré ingredience na pesto dejte do sekáčku/mixéru  a rozemelte na hrubší pastu.

 

Postup na nakládanou cibuli

 

  1. Oloupanou červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky/kolečka.
  2. Ve středním hrnci společně ohřejte vodu, ocet, a cukr – dokud se zcela nerozpustí. Směs se nesmí vařit.
  3. Nakonec nálev osolte a přidejte bobkový list.
  4. Cibuli přesuňte do velké uzavíratelné nádoby a zalijte ji nálevem.
  5. Nechte vychladnout, poté zavřete a nechce v pokojové teplotě.
  6. První cibuli můžete použít už po pár hodinách. Zbytek poté uchovávejte v chladu a temnu.

 

Postup na salát

 

  1. Rajčata omyjte, osušte, zbavte stopky a rozřízněte podélně napůl.
  2. Osolte, opepřete a dejte na rozpálený gril. Grilujte z obou stran, dokud rajčata nezměknout a lehce se neopečou.
  3. Na talíře si připravte hrst omytého a okapaného polníčku, na který pokládejte půlky opečených rajčat.
  4. Osolte, zakápněte olivovým olejem, přidejte bylinky dle vaší chuti a dozdobte nakládanou cibulkou. Můžete i lehce pokapat nálevem z cibule.

 

 

Tento recept byl vytvořen pro Košík.cz – příspěvek však není sponzorovaný.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď