To, že jsou ryby zdravé a měly by se pravidelně objevovat v našem jídelníčku, je obecně známé. Já sama mám tu výhody, že ryby naprosto zbožňuju! Dokázala bych si i představit vzdát se masa a jíst jen ryby. U moře to většinou zvládám s přehledem:). V domácím prostředí nejčastěji střídám lososa, tresku, pražmu nebo mořského vlka a pstruha. Právě pstruh je jakožto říční ryba u nás skvěle dostupná a to i za přijatelné ceny. Navíc má tato ryba jemné a lahodné maso, které sní dokonce u náš malý Miki (který nejí nic:D).
Před mnoha lety jsem s rodiči chodívala do jedné brněnské restaurace, kde jsme si s mamkou vždy dávaly právě pečeného pstruha s mandlemi a k tomu brusinkovou omáčku. Tato vzpomínka mi utkvěla a po letech jsem se k tomuto receptu vrátila doma ve své kuchyni. Tento recept, kdy se vše peče na jednom plechu a vznikne vám neuvěřitelná dobrota, připravuji pravidelně. Jde totiž přesně o to vaření, které není časové náročné a zároveň vykouzlíte super vyvážené a hlavně chutné jídlo.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
Ingredience na zeleninu
- 2 – 3 ks (120 g) mrkve
- 1 ks (250 g) batátů
- 200 g květáku
- 500 g brambor se slupkou
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička soli
+
- Hrst polníčku k servírování
Ingredience na pstruha
- 2 celé vykuchané pstruhy
- 50 g másla
- 1 chemicky neošetřený citron
- 3 stroužky česneku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- 60 g blanšírovaných mandlí (mohou být i plátky)
Postup
- Mrkev a batáty očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na větší hranolky.
- Květák omyjte, osušte a rozeberte na menší růžičky.
- Brambory i spolu se slupkou důkladně umyjte, ideálně pomocí kartáčku či nové houbičky (bez saponátů). Malé brambůrky nechte vcelku, větší rozkrojte napůl nebo na měsíčky.
- Zeleninu promíchejte se lžičkou mleté červené papriky a soli a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozprostřete a pečte na 190 °C asi 30 minut.
- Mezitím si připravte ryby. Omyjte je pod studenou vodou a očistěte nožem od drobných šupinek. Opět opláchněte, ať se zbavíte všech šupin a následně ryby osušte papírovou utěrkou. Každou rybu osolte zevnitř i z obou stran.
- Ve kastrůlku nechte pozvolna rozpustit máslo spolu s najemno nastrouhanou kůrou z ½ citronu a 3 utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku. Máslo opepřete a lehce osolte. Citron poté nakrájejte na tenké plátky a zbavte případných pecek.
- Po 30 minutách vytáhněte plech se zeleninou z trouby ven a odsuňte zeleninu do stran tak, aby ve středu vznikl prostor pro pstruhy. Dovnitř každé ryby rozetřete lžičku ochuceného másla a vložte 2 -3 kolečka citronu. Máslem potřete i ryby i obou stran a zbytkem tuku pak polijte zeleninu.
- Nakonec rovnoměrně posypte nahrubo nasekanými mandlemi.
- Teplotu trouby snižte na 185°C a pečte 15 minut. Poté zvyšte na 210°C a pečte dalších 5 – 10 minut.
- Před podáváním pečenou zeleninu smíchejte s lístky polníčku.
TIP: Není to sice úplně klasická kombinace, ale snad všem, kdo ji měl chutnala. Tak se podělím o tento tip i s vámi. Vždy, když připravuji pstruha s mandlemi, podávám k němu brusinkovou zavařeninu nebo džem.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.
Žádné komentáře