Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty

Kachní prsa s glazovanou cibulkou a gratinovanými bramborami

Když se účastníte nějakého televizního projektu, brzy po jeho skončení už o vás nikdo neví. Možná o to víc mě překvapil zájem o jeden z mých úspěšných receptů z mého působení v soutěži MasterChef Česko 2016. Kachnu jsem se vlastně  naučila připravovat tenkrát během natáčení a třeba takovou glazovanou cibulku mě naučil ještě rok předtím první česko-slovenský MasterChef, u kterého jsem tehdy příležitostně pracovala. Přesto tady podobný recept zatím nemám. Tak mě nová řada tohoto pořadu inspirovala k tomu, zase si tento recept připravit, nafotit a přidat ho konečně i sem:).

 

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 2 porce

 

Ingredience

 

Ingredience na kachnu a  glazovanou cibulku

 

  • 2 kachní prsa
  • 2 bílé cibule
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce másla
  • 3-4 lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • cca 300 ml červeného vína
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

+

  • kůra z chemicky neošetřeného pomeranče

 

Ingredience na gratinované brambory

 

  • 4 větší brambory
  • kelímek 12% smetany
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

Postup na kachnu

 

  1. Kachní prsa omyjte, očistěte (od blány na straně bez kůže) a odkrojte kůži, která přes prsa přečnívá. Kůži si ponechejte.
  2. Kůži na prsou nařízněte po celé délce s menšími rozestupy (nebo do mřížky)- pozor, řežte opatrně, ať nenarušíte maso.
  3. Kachnu osolte a bez použití tuku položte kůží na rozpálenou pánev.
  4. Opékejte asi 4-5 minut. Teplotu můžete mírně snížit, aby se kůže vypekla, ale nespálila.
  5. Potom otočte a opékejte další asi 4 minuty.
  6. Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, přesuňte prsa do pekáče kůží dolů a vložte jej do rozehřáté trouby na 5-8 minut. V tuto chvíli můžete přidat na provonění jemně nastrouhanou kůru z pomeranče.
  7. Poté maso vyndejte z trouby, přesuňte na talíř a nechte chvíli odpočinout.

 

Postup na glazovanou cibulku

 

  1. Všechnu cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Na větší pánvi si rozehřejte 2 lžíce máslo a cibuli na něm lehce opečte. Můžete přidat i třetí lžíci másla.
  3. Ještě než cibule zezlátne, zasypte ji 3 lžícemi cukru a za stálého míchání nechte zkaramelizovat.
  4. Přidejte neoloupaný česnek rozdrcený čepelí nože.
  5. Poté přidejte snítku tymiánu, zalijte červeným vínem a na mírném ohni nechte tekutinu redukovat – glazovat cibulku. Nemíchejte.
  6. Během glazování můžete ochutnat vznikající omáčku a případně přidat další lžíci cukru.
  7. Nakonec vyndejte česnek, tymián a mírně opepřete a osolte.

 

Postup na brambory

 

  1. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky.
  2. Do menšího hrnce si připravte osolenou smetanu se snítkou tymiánu.
  3. Plátky brambor přesuňte do smetany a vařte, dokud brambory nezměknou.
  4. Poté brambory opatrně přesuňte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a zalijte troškou smetany z vaření.
  5. Pečte při teplotě 200°C, dokud se na bramborách nevytvoří hnědá krusta.

 

Postup na dokončení

 

  1. Odřezky kůže z  kachny nakrájejte na malé kousky a dejte vypražit na suchou rozpálenou pánev do podoby škvarků.
  2. Hotové škvarky dejte okapat na papírovou utěrku.
  3. Na lůžko z glazované cibulky položte na plátky nakrájená kachní prsa, která ještě osolte a opepřete.
  4. Podávejte s gratinovanými bramborami.

 

TIP: Ke glazované cibulce můžete přidat kapku šťávy z pomeranče.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď