Když se účastníte nějakého televizního projektu, brzy po jeho skončení už o vás nikdo neví. Možná o to víc mě překvapil zájem o jeden z mých úspěšných receptů z mého působení v soutěži MasterChef Česko 2016. Kachnu jsem se vlastně naučila připravovat tenkrát během natáčení a třeba takovou glazovanou cibulku mě naučil ještě rok předtím první česko-slovenský MasterChef, u kterého jsem tehdy příležitostně pracovala. Přesto tady podobný recept zatím nemám. Tak mě nová řada tohoto pořadu inspirovala k tomu, zase si tento recept připravit, nafotit a přidat ho konečně i sem:).
Náročnost: malá-střední
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
Ingredience na kachnu a glazovanou cibulku
- 2 kachní prsa
- 2 bílé cibule
- 1 červená cibule
- 3 lžíce másla
- 3-4 lžíce cukru
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka tymiánu
- cca 300 ml červeného vína
- sůl
- čerstvě mletý pepř
+
- kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
Ingredience na gratinované brambory
- 4 větší brambory
- kelímek 12% smetany
- čerstvý tymián
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Postup na kachnu
- Kachní prsa omyjte, očistěte (od blány na straně bez kůže) a odkrojte kůži, která přes prsa přečnívá. Kůži si ponechejte.
- Kůži na prsou nařízněte po celé délce s menšími rozestupy (nebo do mřížky)- pozor, řežte opatrně, ať nenarušíte maso.
- Kachnu osolte a bez použití tuku položte kůží na rozpálenou pánev.
- Opékejte asi 4-5 minut. Teplotu můžete mírně snížit, aby se kůže vypekla, ale nespálila.
- Potom otočte a opékejte další asi 4 minuty.
- Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, přesuňte prsa do pekáče kůží dolů a vložte jej do rozehřáté trouby na 5-8 minut. V tuto chvíli můžete přidat na provonění jemně nastrouhanou kůru z pomeranče.
- Poté maso vyndejte z trouby, přesuňte na talíř a nechte chvíli odpočinout.
Postup na glazovanou cibulku
- Všechnu cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Na větší pánvi si rozehřejte 2 lžíce máslo a cibuli na něm lehce opečte. Můžete přidat i třetí lžíci másla.
- Ještě než cibule zezlátne, zasypte ji 3 lžícemi cukru a za stálého míchání nechte zkaramelizovat.
- Přidejte neoloupaný česnek rozdrcený čepelí nože.
- Poté přidejte snítku tymiánu, zalijte červeným vínem a na mírném ohni nechte tekutinu redukovat – glazovat cibulku. Nemíchejte.
- Během glazování můžete ochutnat vznikající omáčku a případně přidat další lžíci cukru.
- Nakonec vyndejte česnek, tymián a mírně opepřete a osolte.
Postup na brambory
- Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky.
- Do menšího hrnce si připravte osolenou smetanu se snítkou tymiánu.
- Plátky brambor přesuňte do smetany a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Poté brambory opatrně přesuňte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a zalijte troškou smetany z vaření.
- Pečte při teplotě 200°C, dokud se na bramborách nevytvoří hnědá krusta.
Postup na dokončení
- Odřezky kůže z kachny nakrájejte na malé kousky a dejte vypražit na suchou rozpálenou pánev do podoby škvarků.
- Hotové škvarky dejte okapat na papírovou utěrku.
- Na lůžko z glazované cibulky položte na plátky nakrájená kachní prsa, která ještě osolte a opepřete.
- Podávejte s gratinovanými bramborami.
TIP: Ke glazované cibulce můžete přidat kapku šťávy z pomeranče.
Žádné komentáře