Další kuřecí recept je tady! A já jsem ráda, že jste si tyto recepty v průběhu času tak oblíbili. Stejně jako těstovinová jídla, protože oboje je pro mě a moje reálné vaření dost autentické:). V tipech pod receptem máte možnost twistu tohoto receptu směrem k indické kuchyni a pak ještě jeden tip na takový „vylepšovák“ :D.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 2 porce – 3 porce
Ingredience
Ingredience na dýňové pyré
- 600 g máslové dýně nebo dýně hokaido (gramáž již vydlabané, případně i oloupané dýně)
- 1 lžička přepuštěného másla (popř. troška másla a kapka rostlinného oleje)
- špetka soli
Ingredience na omáčku
- 400 g kuřecích prsou
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- dýňové pyré
- 250 ml masového nebo zeleninového vývaru
- 50 ml smetany na vaření nebo ke šlehání
- 30 g parmazánu
- pár kapek šťávy z citronu
- 50 g baby špenátu
- přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- (popř. slanina a šalvěj – viz TIP)
+
- 25 g piniových oříšků
- baby špenát na dozdobení
- parmazán na dozdobení
Postup
Postup na dýňové pyré
- Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky. Na pyré budete potřebovat 600 g očištěné dýně.
- Dýně rozkrájejte na menší kousky nebo měsíčky.
- Dýni dejte do středně velkého pekáče, přidejte tuk, špetku soli a pečte na 180°C asi 25 – 35 minut, dokud dýně nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne směs pálit – mohla by pak zhořknout.
- Upečenou dýni rozmixujte dohladka – čím hladší konzistence, tím bude i lepší výsledná omáčka. Doporučuji co nejvýkonnější mixér.
- Hotové pyré si odložte stranou. Případně jej můžete po vychladnutí uchovat v lednici k vaření další den.
Postup na omáčku
- Maso očistěte a nakrájejte na menší kostky. Osolte.
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a pozvolna restujte najemno nakrájenou cibuli, dokud nezačne lehce zlátnout.
- Poté přidejte maso a opékejte dozlatova při vyšší teplotě, aby se zatáhlo a opeklo.
- Snižte teplotu na střední stupeň, přidejte prolisovaný nebo utřený česnek a ještě krátce orestujte, aby se rozvoněl.
- Pokračujte přidáním pyré a vývaru. Důkladně promíchejte, ať se tekutina s dýňovým pyré spojí.
- Vmíchejte smetanu a nechte několik minut probublávat, aby se kuře dodělalo a chutě propojily. Pokud by byla omáčka příliš hustá, přidejte trošku vývaru.
- Přidejte najemno nastrouhaný parmazán či obdobný sýr a poté dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou.
- Nakonec vmíchejte omytý baby špenát a zamíchejte. Omáčka by se již neměla vařit a špenát by měl pouze povolit.
- Před podáváním si na suché pánvi opražte piniové oříšky.
- Podávejte dozdobené čerstvým baby špenátem, parmazánem a opraženými piniovými oříšky. Ideální přílohy jsou těstoviny, rýže, pohanka nebo i chléb naan.
TIP: Dalším tipem na dochucení omáčky je přidat čerstvou najemno nasekanou šalvěj do hotové omáčky. Tato bylinka je dost výrazná, doporučuji tedy nejprve opatrně. Šalvěj se ale k dýni skvěle chodí a posune chuť omáčky zase trošku jinam.
TIP: Pokud jste milovníci slaniny, zkuste si do základu ihned po cibulce na pánvi orestovat cca 50 g na kostičky nakrájené slaniny.
TIP: Toto jídlo si můžete twistnout i směrem k indické kuchyni, a to tak, že při vaření použijete právě indické koření. Hodit se budou směsi jako garam masala nebo můžete použít mletý koriandr (semínko), mletý římský kmín, mletou kurkumu, mletý nebo i čerstvý zázvor , skořici, popř. i chilli. Pak ale vynechejte parmazán. Naopak můžete omáčku zjemnit zakysanou smetanou nebo jogurtem. Také tuto variantu nekombinuje s přidáním slaniny a šalvěje!
Žádné komentáře