Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Krémové dýňové kuře s baby špenátem a piniemi

Další kuřecí recept je tady! A já jsem ráda, že jste si tyto recepty v průběhu času tak oblíbili. Stejně jako těstovinová jídla, protože oboje je pro mě a moje reálné vaření dost autentické:). V tipech pod receptem máte možnost twistu tohoto receptu směrem k indické kuchyni a pak ještě jeden tip na takový „vylepšovák“ :D.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 2 porce – 3 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na dýňové pyré

 

  • 600 g máslové dýně nebo dýně hokaido (gramáž již vydlabané, případně i oloupané dýně)
  • 1 lžička přepuštěného másla (popř. troška másla a kapka rostlinného oleje)
  • špetka soli

 

Ingredience na omáčku

 

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • dýňové pyré
  • 250 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany na vaření nebo ke šlehání
  • 30 g parmazánu
  • pár kapek šťávy z citronu
  • 50 g baby špenátu
  • přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • (popř. slanina a šalvěj – viz TIP)

+

  • 25 g piniových oříšků
  • baby špenát na dozdobení
  • parmazán na dozdobení

 

 

Postup

 

Postup na dýňové pyré

 

  1. Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky. Na pyré budete potřebovat 600 g očištěné dýně.
  2. Dýně rozkrájejte na menší kousky nebo měsíčky.
  3. Dýni dejte do středně velkého pekáče, přidejte tuk, špetku soli a pečte na 180°C asi 25 – 35 minut, dokud dýně nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne směs pálit – mohla by pak zhořknout.
  4. Upečenou dýni rozmixujte dohladka – čím hladší konzistence, tím bude i lepší výsledná omáčka. Doporučuji co nejvýkonnější mixér.
  5. Hotové pyré si odložte stranou. Případně jej můžete po vychladnutí uchovat v lednici k vaření další den.

 

Postup na omáčku

 

  1. Maso očistěte a nakrájejte na menší kostky. Osolte.
  2. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a pozvolna restujte najemno nakrájenou cibuli, dokud nezačne lehce zlátnout.
  3. Poté přidejte maso a opékejte dozlatova při vyšší teplotě, aby se zatáhlo a opeklo.
  4. Snižte teplotu na střední stupeň, přidejte prolisovaný nebo utřený česnek a ještě krátce orestujte, aby se rozvoněl.
  5. Pokračujte přidáním pyré a vývaru. Důkladně promíchejte, ať se tekutina s dýňovým pyré spojí.
  6. Vmíchejte smetanu a nechte několik minut probublávat, aby se kuře dodělalo a chutě propojily. Pokud by byla omáčka příliš hustá, přidejte trošku vývaru.
  7. Přidejte najemno nastrouhaný parmazán či obdobný sýr a poté dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou.
  8. Nakonec vmíchejte omytý baby špenát a zamíchejte. Omáčka by se již neměla vařit a špenát by měl pouze povolit.
  9. Před podáváním si na suché pánvi opražte piniové oříšky.
  10. Podávejte dozdobené čerstvým baby špenátem, parmazánem a opraženými piniovými oříšky. Ideální přílohy jsou těstoviny, rýže, pohanka nebo i chléb naan.

 

TIP: Dalším tipem na dochucení omáčky je přidat čerstvou najemno nasekanou šalvěj do hotové omáčky. Tato bylinka je dost výrazná, doporučuji tedy nejprve opatrně. Šalvěj se ale k dýni skvěle chodí a posune chuť omáčky zase trošku jinam.

TIP: Pokud jste milovníci slaniny, zkuste si do základu ihned po cibulce na pánvi orestovat cca 50 g na kostičky nakrájené slaniny.

 

 

TIP: Toto jídlo si můžete twistnout i směrem k indické kuchyni, a to tak, že při vaření použijete právě indické koření. Hodit se budou směsi jako garam masala nebo můžete použít mletý koriandr (semínko), mletý římský kmín, mletou kurkumu, mletý nebo i čerstvý zázvor , skořici,  popř. i chilli. Pak ale vynechejte parmazán. Naopak můžete omáčku zjemnit zakysanou smetanou nebo jogurtem. Také tuto variantu nekombinuje s přidáním slaniny a šalvěje!

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď