Hlavní jídla Jídlo Předkrmy Recepty Slané pečení Sváteční

Trhaná kachna se zelím v pivní housce (duck to go)

Tak jsem se zase jednou do něčeho pustila. Původně jsem se do speciální kategorie pro všechny české foodblogy v rámci soutěže FoodBlogRoku zapojit nechtěla. Tato soutěž se mě totiž nikdy netýkala a stejně je tomu i v letošním roce. Foodblogů je zkrátka veliké množství a konkurence je veliká. Už loni to pro mě byl signál toho, že to nedělám asi nejlépe, jak bych mohla. Hodně věcí jsem změnila – a to včetně celého blogu:), ale pořád to není ono. S mým sebevědomím to samozřejmě zamávalo a tak jsem speciální kategorii zkoušet ani nechtěla. Jenže v té chvíli mě podpořila moje milá Kačka. Napsala mi:“co blbneš, vždyť jsi byla v MasterChefovi!“. A to mě nakoplo. Udělat to klidně jen tak, ale prostě si s chutí a od srdce zavařit se zdravým sebevědomím a vlastně žádným očekáváním:).

Po dlouhé době tady tak máte složitější recept složený se spousty různým komponentů. Zadání letošní speciální kategorie Aeg Mama Dish znělo takto: Vytvořte moderní twist tradičního receptu „JAKO OD MAMINKY“, který byste uvařili hostům ze zahraničí. Už od první chvíle mi hlavě zněla kachna a během dlouhého přemýšlení, jsem se k ní vždycky vrátila. Kačka mi teda doporučila udělat fancy kuře s broskví a sýrem. Abyste pochopili – na moje letošní narozeniny jsme trávily den spolu a říkala jsem, že večer jdeme k mým rodičům na narozeninovou večeři. Kačka si představovala steaky a tak byla dost zděšená z menu v podobě kuřecího s broskví. Nojo, jenže já to mám ráda prostě:D! Jsem vina! Ale vím, jak se toto jídlo odsuzované a tak, když jsem jej viděla od blogu OhMyChef jako jeden z prvních soutěžních příspěvků, trošku jsem si oddechla a volba byla jasná. Kachna. No a proč teda kachna? Jsem přesně ten typ, který na Vánoce u babičky nejedl kachnu ale jen knedlík se zelím a nebo mi babička musela uvařit vepřové výpečky. Vadil mi ten zápach a nedokázala jsem tohle maso polknout. Poprvé jsem kachně přišla na chuť v rámci asijské kuchyně a kachních prsíček. Ale pak přišla láska a naše legendární kachní sendviče, které jsme před několika lety prodávaly s Kačkou v rámci Restaurant Day. Ke kachně stačí přidat nějaký ten alkohol, česnek, pořádně upéct a božské jídlo je na světě. Kachnu peču ve dvou variantách na červeném víně a nebo na pivu. Pro tuto příležitost jsem zvolila KACHNU V HOUSCE NEBOLI DUCK TO GO. Obsahuje všechno, co má správná sváteční kachna obsahovat i včetně důležité součásti v podobě piva na zapíjení (a aby se dobře trávilo). Pivo jsem nalila do těsta na housky, zalila ním kachnu a pro jistotu přidala k servírování i jedno chlazené ve skleničce. Kmín ke kachně také patří a jelikož jej nemám ráda přímo v mase, zdobí housky. Knedlík v tomto jídle nehledejte, ale zase si vezměte, že je to HOUSKOVÝ knedlík, takže taky splněno. No a nakonec zelí. A když se nemůžeš rozhodnout, udělej obě varianty – kysané bílé a slaďoučké červené. A nakonec, aby se nic nevyhodilo. Škvarky ze zbytků kachní kůže a žampiony na kachním sádle – ty jen tak prostě navíc:).

 

Náročnost: střední

Počet porcí: cca 10 porcí duck to go

 

 

Ingredience

 

Ingredience na pivní housky

 

  • 400 ml světlého piva
  • 30 g čerstvého droždí
  • 5 g třtinového cukru
  • 20 g soli
  • 50 g kvalitního řepkového oleje
  • 750 g bílé špaldové mouky + navíc na práci s těstem
  • 1 lžíce mléka
  • kmín

 

Ingredience na kachnu

 

  • 1 celá kachna bez drobů (nebo 5-6 kachních stehen)
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml světlého piva
  • sůl
  • čerstvá petrželová nať

 

Ingredience na zelí

 

  • 2 velké červené cibule
  • 2 velké žluté cibule
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • kysané bílé zelí
  • třtinový cukr
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • kvalitní řepkový olej

 

Další ingredience

 

  • 5 větších žampionů
  • na dozdobení: petrželka, řeřicha, lístky červené řepy

 

 

Postup

 

Postup na pivní housky

 

  1. Pivo ohřejte – jen tak, aby bylo vlažné.
  2. Do mísy od robotu nalijte vlažné pivo a nadrobte čerstvé droždí.
  3. Společně pomocí metličky rozmíchejte.
  4. Přidejte třtinový cukr, sůl, řepkový olej a mouku.
  5. Mísu vložte do robotu s hnětacím hákem a nechte pracovat cca 8 – 10 minut.
  6. Čistou mísu vysypte moukou a uhnětené těsto do ní přendejte. Zaprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 60 minut.
  7. Po vykynutí z těsta tvarujte malé bochánky.
  8. Bochánky pokládejte je na plech s pečicím papírem.  Poté nechce přikryté opět cca 15 minut kynout.
  9. Housky potřete mlékem, posypte kmínem a dejte do trouby předehřáté na 210°C.
  10. Na 210°C pečte housky zhruba 15 minut, poté snižte na 190°C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlatavé a uvnitř upečené.
  11. Horké hotové housky nechce ve větší míse přikryté látkovou utěrkou „navlhnout“. Housky tak změknou. (Pokud je chcete opravdu měkké, měly by zůstat zakryté až do vychladnutí).

 

Postup na kachnu

 

  1. Kachnu umyjte a osušte.
  2. Na straně prsou jemně nařízněte kůži a přebývající kůži z oblasti „u krku“ odřízněte – ale nevyhazujte. Stejně tak si odložte jakoukoliv přebývající kůži.
  3. Kachnu vložte do pekáče a bohatě osolte.
  4. Česnek oloupejte a každý stroužek rozkrojte na čtvrtky.
  5. Část česneku dejte dovnitř kachny, zbytek okolo ní do pekáče.
  6. Dvě lžíce medu rovnoměrně vmasírujte po celé kachně.
  7. Poté přelijte světlým pivem a pekáč přikryjte (pokud, tak jako já, máte jen pečicí nádoby – použijte na zakrytí alobal).
  8. Pečte na 190°C 3-4 hodiny.
  9. Po této době sundejte horní část pekáče nebo odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut na 250°C.
  10. Upečenou kachnu nechte mírně vychladnout a natrhejte z ní všechno maso i včetně částí křupavé kůže.
  11. Všechen výpek s pivem a česnekem přesuňte do hrnce a přidejte k němu natrhané kachní maso.
  12. Přiveďte směs k varu a za stálého míchaní nechte vařit tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje do omáčkové konzistence.
  13. Nakonec dochuťte solí a přidejte nasekanou petrželkou.

 

Postup na zelí

 

  1. Žlutou i červenou cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na plátky.
  2. Omyté červené zelí nasekejte na proužky.
  3. Připravte si dva hrnce s rozpáleným olejem.
  4. V jednom orestujte červenou cibuli, ve druhém cibuli žlutou.
  5. Ve chvíli, kdy je cibule opečená, v obou případech přidejte lžíci třtinového cukru a za stálého míchaní jej nechte zkaramelizovat.
  6. K červené cibuli přidejte nasekané červené zelí, zarestujte a na mírném ohni nechte cca 15 minut dusit. Občas promíchejte.
  7. Červené zelí má být mírně na skus. Hotové zelí dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  8. Ke zkaramelizované žluté cibuli přidejte bílé kysané zelí. Také takto duste po dobu 15 minut.
  9. Nakonec doslaďte třtinovým cukrem a ochuťte solí.

 

Další postup

 

  1. Kachní kůži, kterou jste si odložili, nakrájejte na kostičky.
  2. Pražte na suché rozpálené pánvi do podoby škvarků.
  3. Hotové křupavé škvarky si odložte i s větší části tuku stranou.
  4. Na zbytku kachního tuku osmažte dohněda žampiony nakrájené na plátky.

 

Dokončení

 

  1. Pivní housky rozkrojte napůl.
  2. Na spodní část dejte velkou lžíci bílého kysaného nebo červeného zelí.
  3. Pokračujte pořádnou porcí trhaného kachního masa na pivě s česnekem.
  4. Přidejte několik plátků žampionů a pár škvarků.
  5. Nakonec posypte řeřichou nebo přidejte pár lístků červené řepy.

 

TIP: Kachní škvarky si můžete připravit hned na začátku vaření a použít je na „posypaní“ pivních housek.

TIP: Část syrového červeného zelí si můžete nechat a přidat jak do varianty s bílým, tak s červeným zelím.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď