Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční Vegetariánské

Meruňkové koláčky s vanilkovou krupičnou kaší, pistáciovou drobenkou a rumem

Už před několika lety jsem u Monči z blogu Lapetit.sk viděla koláčky s meruňkami – teda alespoň si myslím, že byly meruňkové a moc se mi líbily. Nějak mi utkvěly v paměti a s blížící se sezónou meruněk jsem zatoužila udělat svoje meruňkové koláčky. Naposledy jsem totiž podobný recept připravovala na koláčky s mascarpone a povidlím, které se staly velmi oblíbenými, a chtěla jej ještě trošku pozvednout a posunout:). Jen jsem přemýšlela, jakou náplň k meruňkám zvolit. Pak jsem si vzpomněla na kavárná/bistro Take5, kde jsem měla naprosto božský koláčky s borůvkami a právě i s krupičnou kaší. Tak jsem si řekla, že zkusím krupici s mascarpone a ono to vyšlo naprosto skvěle. Až tak, že uvažuju nad receptem na samostanou krupičnou kaši s mascarpone. Nakonec koláčkům ale chybělo ještě to máslo, které se ke krupici pojí a taky na můj vkus kapka rumu. Mix másla a rumu používám na mazanec a vánočku a teď jsem ho po vzoru Kus koláče přidala i na koláčky. No a konečně, meruňky-mandle- pistácie, to je kombinace, kterou miluju..takže drobenka byla jasná.

Zároveň jsou tyto koláčky prvním receptem, který vám přináším v rámci dlouhodobé spolupráce s Bosch Home. S Boschem jsme se domluvili už před více než rokem a půl a čekali jsme, až se nastěhujeme do nového a budeme vybavovat kuchyni. Jak v rámci spolupráce, tak v rámci vlastních nákladů jsme kuchyni kompletně vybavili právě spotřebiči Bosch Home. Máme produkty jak nejvyšší třídy, tak i produkty stejně výkonné, ale nižších řad. Nechtěla jsem sáhnout jen po tom „nejlepším“, co značka nabízí, aby i dané spotřebiče byly dostupné pro více lidí. Výjimkou je tedy indukční deska, která je opravdu to nej, co Bosch nabízí. Šlo ale hlavně o to, aby byla širší než klasická 4plotýnková a mohla jsem na ni připravovat více věcí naráz. Dnes vám chci ale trošku představit troubu – moji první troubu:D. Doposud jsem totiž pracovala s troubou u rodičů, která už má hodně let a pak na bytě, kde jsme byli v „podnájmu“ u Majkových rodičů, také starší model trouby. Byly to obě takové ty klasicky s pár programy. Takže jsem znala jen dolní a horní ohřev, horkovzduch a gril. A ano, ikonku světla, které ale nikdy nejelo, protože prasklo :D. Nová trouba Bosch dorazila ale jen pár týdnů před porodem a já nestihla nové programy ani nastudovat.

Prémiová řada Bosch v rámci vestavěných trub je série 8, my máme sérii 6, která je řadou standardní. Klidně se přiznám, že jsem zpočátku byla rozčarovaná, že ovládací kolečka na troubě je takové to klasické a ne elektronické a říkala jsem si, že jsme teda vůbec zvědavá, jaká trouba bude. S tímto skeptickým pohledem jsem ji poprvé použila na pečení batátů a mrkve do krémové polévky. U předchozí trouby jsem byla zvyklá na to, že se buď jídlo připeklo příliš nebo se tak nějak zvláštně udusilo. Moc se mi nedařilo zeleninu péct do zlatavé zkaramelizované podoby. Toto pečení dopadlo ale o poznání lépe! Výsledek byl opravdu skvělý – zelenina nádherně voněla a měla krásnou barvu. Pekla jsem ji na klasický horní a spodní ohřev, jak jsem zvyklá a přesto byl výsledek úplně někde jinde. Taky se musím přiznat, že zatím peču na tento program vlastně vše. S Mathiaskem jsem se nějak nedostala ke knížce s návodem a tak jdu na jistotu.

 

Na běžné pečení na běžný program se tedy nová trouba osvědčila skvěle. Jde o model s přídavnou párou, která je v poslední době oblíbeným doplňkem moderních trub. Pro vytvoření páry stačí naplnit malou nádobku vodou a spustit program. Zatím jsem takto zkoušela péct jen cheesecake, ale povedl se a i po vytažení z trouby téměř nepopraskal, což mají tyto dezerty v oblibě. Pečicí trouba s přídavnou párou má 10 druhů ohřevu: 3D horký vzduch Plus, horní/spodní ohřev, cirkulační infra-gril, velkoplošný gril, stupeň pro pizzu, spodní ohřev, pomalé vaření, rozmrazování, horký vzduch jemný, regenerační ohřev (ohřívání pokrmů nebo rozpečení pečiva z předešlého dne). Navíc má druhy ohřevu kombinovatelné s přídavnou párou: 3D horký vzduch, gril s cirkulací vzduchu, horní/spodní ohřev.

 

Další přednosti trouby jsou:

3D horký vzduch: perfektní výsledky pečení díky optimální distribuci vzduchu až na třech úrovních současně – vzduch se distribuuje rovnoměrně rychle po celém prostoru trouby. Lze tak zároveň péct až na třech úrovních současně a to jak slaná, tak sladká jídla, aniž by se aroma smísilo.

AutoPilot30: tento program obsahuje 30 přednastavených pokrmů, pak už jen jídlo vložíte do trouby a zvolíte daný program, hmotnost a stisknete start.  AutoPilot určuje průběh přípravy, teplotu a dobu trvání. Po ukončení procesu pečení se trouba i automaticky vypne. Jelikož u většiny automatických programů se vyžaduje použít nádobí s víkem, zůstává vnitřní prostor trouby čistý.

LCD displej: snadné ovládání díky přímému přístupu k dodatečným funkcím, doporučené teplotě a ostatním informacím.

 

 

 

Náročnost: malá – střední

Počet porcí: cca 20 koláčů (2 – 3 plechy)

Doba přípravy: do 60 minut + kynutí cca 60 min + pečení cca 25 minut/ 1 plech

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 245 g plnotučného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru krupice nebo krystal (lze i třtinový)
  • 385 g hladké pšeničné mouky (případně lze použít i mouku špaldovou či část mouky nahradit moukou celozrnnou)
  • 65 g rozpuštěného a mírně vychladlého másla
  • 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli

 

Ingredience na náplň

 

  • cca 15 – 20 meruněk
  • 300 g plnotučného mléka
  • 40 g cukru krupice nebo krystal (lze i třtinový)
  • 30 g pšeničné krupice
  • 1 lžička mleté vanilky (popř. část cukru nahraďte za vanilkový cukr)
  • 190 g mascarpone

 

Ingredience na drobenku

 

  • 80 g změklého másla
  • 80 g cukru krupice nebo krystal
  • 30 g mletých mandlí nebo plátků mandlí
  • 30 g mletých nebo nasekaných pistácií

 

+

  • rum
  • máslo
  • vejce na potření

 

 

Postup

 

Postup na těsto

 

  1. Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte cukr a metličkou promíchejte.
  2. Přidejte prosátou mouku, rozpuštěné a lehce vychladlé máslo, žloutek, rum a sůl. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat těsto – 8-10 minut. Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
  3. Při přesouvání těsta  si poprašte ruce troškou mouky, aby se vám na ně těsto nelepilo. Těsto přesuňte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte cca 60 minut kynout na teplém místě.

 

Postup na náplň

 

  1. V menším hrnci začněte za stálého míchání ohřívat mléko. Nejprve přidejte cukr a nechte jej rozpustit. Přidejte vanilku a poté přisypte krupici. Za stálého míchání ohřívejte dokud nevznikne krupičná kaše. Odložte stranou a nechte vychladnout – pokud chcete proces urychlit, přesuňte krupici do studené nádoby.
  2. K vychladlé krupice přimíchejte mascarpone.
  3. Meruňky omyjte, ošuste a dle jejich velikosti je krájejte na půlky nebo na měsíčky.

 

Postup na drobenku

 

  1. Ze změklého másla, cukru a oříšků vytvořte pomocí rukou drobenku.

 

Postup na dokončení

 

  1. Nakynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše do podoby velkého plátu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5 -1 cm.
  2. Z těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 7 – 8 cm , ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Na každý koláček dejte rozprostřete lžíci krupicové náplně s mascarpone a na ni položte větší množství meruněk. Okraje koláčků můžete potřít rozšlehaným vejcem.
  4. Bohatě posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 170°C asi 25 minut – horní a dolní ohřev, dokud nebudou koláčky zlatavé.
  5. V menším kastrůlku rozehřejte cca 100 g a smíchejte ji s cca 50 ml rumu. Tímto každý koláček pomocí lžíce polijte.

 

 

TIPY K RECEPTU PRO TROUBU S PŘÍDAVNOU PÁROU: Parní trouby a trouby s přídavnou párou jsou i skvělými pomocníky pro samotné kynutí těst. Stejně tak lze program s připařováním zvolit na samotné pečení.

 

Tento článek a recept byl vytvořen ve spolupráci s BoschHome.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď