Jídlo Život

Otevřeně o naší kuchyni – rok v nové kuchyni

Už přes rok funguju v mojí nové kuchyni! To je myslím dostatečně dlouhá doba, abych zaznamenala všechny její přednosti, ale také její nedostatky. Co si budem, je to moje úplně první kuchyně, kterou jsem si zařizovala a čerpat ze zkušeností s kuchyněmi, ve kterým jsem kdy vařila, nebylo úplně na místě. Šlo totiž vlastně jen o kuchyni u mých rodičů a kuchyni v našem bývalém bytě. Obě mají společné to, že nejsou už úplně, čti vůbec:D, nové. Kuchyně u našich už prosí o rekonstrukci a ta na bytě je sice ještě fajn, ale kromě ostrůvku jsem si z ní více inspirace nevzala. Svoji kuchyni jsem zkrátka tvořila dle svých představ, které jsem hledala hlavně na Pinterestu, a posílala Majkovi, aby to navrhl v Ikea plánovači. Já bych to totiž zvládla leda v The Sims :D. A ano, kuchyni jako takovou jsme pořizovali v Ikei. Jinou variantu jsme ani příliš nezvažovali. Jedním z důvodů bylo to, že měli dekor, který jsem chtěla ale hlavně, bylo to pro nás prostě cenově dostupné. Navíc si říkám, že pokud mě tento dekor přestane bavit, nebude tak bolet jej za pár let vyměnit. Ale ať nepředbíhám. Tento článek jsem se rozhodla napsat jakožto „OTEVŘENĚ O NAŠÍ KUCHYNI“. A proč ten název? 

Protože nebo spíše přestože je tento článek sponzorovaný a píši ho ve SPOLUPRÁCI s BOSCH HOME, nechci to pojmout jako vychvalování produktů, ale chci napsat svoji reálnou zkušenost s naší kuchyní jako celkem, do níž neodmyslitelně patří i spotřebiče. A aby to i vám bylo zajímavé, namísto pouhého zhodnocení produktů, chci napsat i něco málo o kuchyni jako takové nebo třeba volbě masivní dubové pracovní desky.

Spolupráci s Bosch Home jsem navázala už velmi dávno. Poprvé jsem s nimi byla na vánoční akci, kde jsme připravovaly slavnostní dobroty a všechno se to točilo a fotilo. Tenkrát jsme sice už dům kupovali, ale bylo to rok 2019 a nastěhovali jsme se až v březnu 2021. Během té doby jsem vám představila nějaké menší spotřebiče, které mám doteď, ale hlavně i přes toto čekání to se mnou Bosch nevzdal a na konci roku 2020 jsme společně vybírali produkty, které se stanou součástí mé kuchyni. Tenkrát jsem nechtěla nejnovější série, ale něco, co bude super, ale zároveň dostupné pro širší publikum. Nakonec jsme se domluvili na troubě s přídavnou párou a lednicí. Pro značku Bosch jsme byli ale s Majkem rozhodnutí, i kdyby se spolupráce nekonala, proto jsem za vlastní prostředky pořídili i myčku a varnou desku Bosch. Jediné, co nemáme od Bosch Home je digestoř. A to vlastně jen protože jsem chtěla takový ten retro design. Trošku jako z The Sims :D.

 

VESTAVĚNÁ TROUBA S PŘÍDAVNOU PÁROU – O troubě se rozepisuji více zde. Jaký je ale můj dojem po ruce používání? Od prvního pocitu, že jsem měla jít to série 8, která působí moderněji, má spoustu funkcí a působí zkrátka dokonale, jsem se dostala k pocitu „miluji svoji troubu“. A taky jsem pochopila, že nejnovější technologické vychytávky nemusí být vždy úplně pro mě. Ona totiž i ta moje trouba umí, v mých očích, asi milion věcí, ale já si prostě používám většinou tu svoji klasiku. Plus pár věcí, které jsou na této troubě super, jako je přídavná pára:). Také používáme funkci na čištění trouby (což je ale jediné, co bych brala ze série 8, kde se trouba vyčistí vlastně úplně sama:D). Jinak ale nemůžu říct, že bych si zoufala, že mi něco chybí. Naopak. Díky páře jsem na Vánoce ohřála v troubě i knedlíky ke svíčkové. Trouba peče naprosto fantasticky a jídla jsou z ní prostě boží. Nedávno jsem pekla něco právě u mamky doma a výsledek nebyl takový, jako doma. A ano, možná mít sérii 8, tak mluvím jinak. Nicméně, zatím mi zkušenosti potvrzují to, že mi stačí mít super funkční, spolehlivé spotřebiče. Pokud jsem jako já, pak doporučuji tedy sérii 6. A pokud jste více na vychytávky (jen pro upřesnění, i ta moje trouba je má, ale ne v takovém měřítku), pak sáhněte po sérii 8 :).

 

 

LEDNICE – O lednici jsem pro vás také před časem sepsala samostatný článek a asi to bude „nuda“, ale vlastně k ní ani nemám co dodat :D. Pro mě je to lednice, která splňuje asi vše, co jsem od ní chtěla a jsem spokojená. Vše se mi tam vleze, včetně velkých plechů i velkého nákupu. Mrazák také nemám přeplněný. Když náhodou necháme nedovřená dvířka, není potřeba pak rozmrazovat, protože to lednice vždy sama nějak vyrovná. Možná by se mi hodil mini robůtek, co by to v lednici každý týden uklidit a poutíral, ale to bych už chtěla asi moc :D. Každopádně vím, že Bosch Home má třeba i lednice, kde si nastavíte v aplikaci data spotřeby produktů a ta pak hlídá a upozorní, že se blíží expirace. U lednice jsme dlouho zvažovali, zda jít do vestavěné nebo volně stojící. Popravdě mě za ten rok ani jednou nenapadlo, že jsme měli jít do vestavěné. Volba bílé barvy hezky zapadá do kuchyně a hlavně jsme tak mohli jít do větší šířky lednice.

 

 

VARNÁ DESKA – I o desce jsem se rozepsala zde. Tady bych se asi poprvé rozhodla při výběru nakonec jinak. Co bych ale rozhodně neměnila, je výběr šířky varné desky 80 cm. Ten prostor je pro vaření prostě dokonalý. Stejně tak jsou super jednotlivé varné plochy, jak se dají propojovat a obecně jak deska funguje a reaguje. Kromě toho má ale deska i spoustu dalších funkcí, jako jsou senzory vaření a další programy, které jsem se nenaučila pořádně používat. Mluvila jsem o tom i s kamarádkou, že to je asi tím, že mám už své postupy, jak vařím a také často tvořím recepty, kde potřebuji vařit „bez pomoci“, abych mohla pak recept co nejlépe popsat. Určitě neříkám, že jsou funkce špatné, vždyť i kvůli nim jsem tuto desku chtěla. Jen jsem si k nim zkrátka nenašla cestu, což jsem vlastně popisovala už v případě trouby, která mi neskutečně sedla. U výběru této desky bude tedy hodně záležet na tom, kdo na ní bude vařit. Já nedokážu dodržet ani recept v kuchařce a něco si hned vymýšlím po svém :D. Pokud má ale člověk rád vedení v kuchyni a pomoc, může to být skvělý pomocník, který vaření velmi ulehčí. Ještě ale nehážu flintu do žita, z Bosche mi slíbili, že mě ve funkcí mohou proškolit a třeba si k nim najdu lépe cestu. Taky se chystám na recept na holandský řízek, právě za pomocí funkce automatického smažení. Tak uvidíme. Každopádně, pokud máte prostor na desku o šířce 80 cm, běžte do ní!!

 

 

MYČKA – Myčka je poslední spotřebič, o kterém jsem vám ještě nepsala. Popravdě jsem to odkládala, protože jsem nevěděla, jak to uchopit, aby to bylo zajímavé. Skoro každý dnes myčku má a je docela zásadní součástí každodenního péče o domácnost, ale kdo si sedne ke článku o myčce, že jo. Dobře, ten kdo ji zrovna vybírá 😀 , ale stejně 🙂 . Přesto se o ní ale teď chci rozepsat, protože ke kuchyni jednak zkrátka patří a taky k ní mám pár zásadních bodů. Hned vám napíši ten první. Nenadávejte na myčku, když špatně myje, ale vyčistěte filtr a doplňte leštidlo a sůl. To se pak dějí věci. Pro někoho samozřejmost, ale já péči o spotřebiče hodně nezvládám. Přiznávám se. V tomto u nás jede hlavně Majk a už mě taky pěkně školí.

Myčku doma pouštím  2x-3x denně, někdy i víckrát. Nejčastěji na režim ECO a SPEED PERFECT. Nádobí je do cca 70 minut umyté a díky technologii PERFECTDRY se Zeolith i suché. Zeolith je přírodní minerál a využívá vlhkost z mycí fáze a uvolňuje ji ve formě teplého, suchého vzduchu během fáze sušení.  Příbory jsou umístěné v příborové zásuvce, takže místo nezabírá koš na příbory. Do myčky se mi vejde snad veškeré nádobí, díky Flex košům, které se dají nastavit a přizpůsobit svojí výškou. Velké plus je také to, že je myčka hodně tichá. Často musím kontrolovat, jestli jsem si správně zapnula. V neposlední řadě má myčka technologii Home Connect. Díky této funkci jste se spotřebičem propojeni pomocí telefonu nebo jiných chytrých zařízení. Kromě toho, že vám zahlásí, kdy je domyto a kdy je třeba doplnit třeba sůl, s funkcí snadného startu vám doporučí i nejvhodnější program. Jediná věc, kterou potřebujete udělat, je zadat stupeň znečištění a druh a množství nádobí, které má být umyto. Aplikace Home Connect vám již vybere ten nejlepší program.

 

 

A ještě pár slov o kuchyni jako takové. Jako celek se mi kuchyně moc líbí a jsem spokojená. Jsou tam samozřejmě některé věci, které by kvalitativně mohly být trošku lepší, ale zase jsme si tuto cestu zvolili. Mám také své vysněné bílé keramické umyvadlo. Miluju ho, ale sakra dlouho jsem si zvykala jak je nepraktické. Ať do něj cokoliv vyliju, musím jej celé utřít a umýt. Vše se totiž rozlije do stran a nestéká do středu. Také je na umyvadle vše vidět a nečistoty vytváří fleky, které je třeba čistit sodou a octem. No a ještě ta dubová pracovní deska. Krása, veliká! Ale otázkou je na jak dlouho. Dřevo je neuvěřitelně náchylný materiál, takže je na desce spoustu rýh, ďolíčků a fleků od vody. Tady jsem si téměř jistá, že při výměně desky do masivu znovu nepůjdeme. Ale za to dubové poličky, ty jsou geniální! Asi proto, že tam nic nekrájím a vlastně vidím na zespodu :D. V kuchyni máme taky dubovou podlahu a pár lidí nás od toho odrazovalo. Nemám ale pocit, že by zde podlaha dostávala více zabrat než v jiných částech domu. Je potřeba si dát pozor na stojící vodu, která by vytvořila černé fleky, ale to je problém celého domu. Samotná kuchyňská linka je v bílé matné barvě. Bílou jsem chtěla a nevolila bych ani teď jinak. Stejně tak jsem spokojená s matem, který má sice své zápory, ale lesk bych nikdy, prostě nikdy nevyleštila :D.

 

Jo a ještě k tomu Bosch. Jsou to srdcaři. Víte proč? Když mi ukradli můj IG účet a já měla vlastně 0 sledujících a spotřebiče asi 3 dny doma, neudělali to, že by od smlouvy odstoupili. Naopak mi, v rámci svých možností, pomohli dostat se zpět a podpořili mě v tvorbě mého nového a současného účtu. I když bylo jasné, že na číslo 22 tisíc sledujících se asi hned zpět nedostanu. A toho si obrovsky vážím a to mám celou tuto značku ještě více ráda!:)

 

 

Tento článek vznikl ve spolupráci s Bosh Home.

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Pečená kachní stehna na jablkách a pomerančích s bílým vínem – MamaChef
    9. 11. 2022 at 21:35

    […] článek vznikl ve spolupráci s Bosh Home. Na blogu najdete i spoustu dalších článků spojených s recepty, kde troubu Bosch a další spotřebiče blíže představuji a zkouším […]

  • Zanechat odpověď