Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční Vegetariánské

Koláčky s mascarpone a povidlím

Tyto kynuté koláčky vznikly zcela náhodou, když mi zbylo těsto na koblížky. Postupně jsem základní těsto malinko pozměnila, aby bylo vhodnější k pečení. Zkoušela jsem i různé krémy na náplň a nic nepřekonalo ten s mascarpone, takže recept na něj je tady:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: těsto do 30 minut + kynutí 90 + 30 minut + pečení 25 minut

Počet porcí: 3 plechy

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kvásek

 

  • 150 ml vlažného plnotučného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička mouky
  • 1 lžička cukru
  • velká špetka soli

 

Ingredience na těsto

 

  • 450 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 50 g másla
  • 50 ml mléka
  • 50 g cukru
  • vanilkový lusk
  • 1 panák rumu

 

Ingredience na náplň

 

  • 150 g tvarohu
  • 150 g mascarpone
  • 1 žloutek
  • (vanilkový) cukr dle chuti
  • kúra z chemicky neošetřeného citrónu
  • povidla s rumem

 

 

Postup

 

Postup na kvásek

 

  1. Do větší misky vlijte 150 ml vlažného mléka a nadrobte do něj čerstvé droždí.
  2. Přidejte lžíčku mouky, lžíčku cukru  a špetku soli.
  3. Pečlivě rozmíchejte metličkou.
  4. Přikryjte utěrkou a dejte kvásek vzejít na teplé místo. Trvá to asi 15 minut.

 

Postup na těsto

 

  1. Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte cukr, žloutky, rozpuštěné máslo,panák rumu, vanilku a kvásek. Zvolte nástavec typu hák a pusťte robot na nižší výkon.
  2. Postupně pak přilévejte mléko a nechte zpracovat v hladké a mírně lepivé těsto. Nechte robot pracovat cca 10 minut.
  3. Poté přesuňte těsto moukou vysypané velké mísy. Nahoře těsto zasypte také troškou mouky a přikryté nechejte kynout asi 90 min. na teplem místě.
  4. Po vykynutí těsta si z něj odebírejte vždy kousek a na dostatečně pomoučené pracovní ploše vyválejte na asi centimetrovou placku. Vykrajujte vámi zvolenou velikost koleček. Doporučuji průměr kolem 4-5 cm.
  5. Doprostřed koleček vytlačte vždy kolečko – např. dnem sklenice na panák. Do vytvořeného důlku budete později dávat náplň.
  6. Vykrojené koláčky nechejte ještě asi 30 min. kynout.
  7. Tvaroh smíchejte spolu s mascarpone, citrónovou kúrou a cukrem dle chuti.
  8. Potom přimíchejte žloutek.
  9. Vykynuté koláčky přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.
  10. Důlek uprostřed koláčku ještě jednou zvýrazněte a dejte do něj větší lžičku náplně.
  11. Uprostřed tvaroho-smetanového krému vytvořte pomocí lžičky místo a přidejte malou lžičku povidlí smíchaného s troškou rumu. Alternativa k povidlí jsou čerstvé borůvky.
  12. Okraje koláčků pomažte rozšlehaným vejcem a celé koláčky můžete ještě posypat plátky mandlí a zasypat troškou cukru.
  13. Pečte na 180°C asi 20-25 minut. To, že jsou koláčky hotové poznáte nejen díky jejich zlatavé barvě, ale také výrazné vůni, která se začne linout po kuchyni.
  14. Hotové koláčky můžete ještě zasypat moučkovým cukrem.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď