Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční Vegetariánské

Koláčky s mascarpone a povidlím

Tyto kynuté koláčky vznikly zcela náhodou, když mi zbylo těsto na koblížky. Postupně jsem základní těsto malinko pozměnila, aby bylo vhodnější k pečení. Zkoušela jsem i různé krémy na náplň a nic nepřekonalo ten s mascarpone, takže recept na něj je tady:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: těsto do 30 minut + kynutí 90 + 30 minut + pečení 25 minut

Počet porcí: 3 plechy

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kvásek

 

  • 150 ml vlažného plnotučného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička mouky
  • 1 lžička cukru
  • velká špetka soli

 

Ingredience na těsto

 

  • 450 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 50 ml mléka
  • 50 g cukru
  • vanilkový lusk
  • 1 panák rumu

 

Ingredience na náplň

 

  • 250 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 2 žloutky
  • (vanilkový) cukr dle chuti
  • kúra z chemicky neošetřeného citrónu
  • povidla s rumem

 

 

Postup

 

Postup na kvásek

 

  1. Do větší misky vlijte 150 ml vlažného mléka a nadrobte do něj čerstvé droždí.
  2. Přidejte lžíčku mouky, lžíčku cukru  a špetku soli.
  3. Pečlivě rozmíchejte metličkou.
  4. Přikryjte utěrkou a dejte kvásek vzejít na teplé místo. Trvá to asi 15 minut.

 

Postup na těsto

 

  1. Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte cukr, žloutky, rozpuštěné máslo,panák rumu, vanilku a kvásek. Zvolte nástavec typu hák a pusťte robot na nižší výkon.
  2. Postupně pak přilévejte mléko a nechte zpracovat v hladké a mírně lepivé těsto. Nechte robot pracovat cca 10 minut.
  3. Poté přesuňte těsto moukou vysypané velké mísy. Nahoře těsto zasypte také troškou mouky a přikryté nechejte kynout asi 90 min. na teplem místě.
  4. Po vykynutí těsta si z něj odebírejte vždy kousek a na dostatečně pomoučené pracovní ploše vyválejte na asi centimetrovou placku. Vykrajujte vámi zvolenou velikost koleček. Doporučuji průměr kolem 4-5 cm.
  5. Doprostřed koleček vytlačte vždy kolečko – např. dnem sklenice na panák. Do vytvořeného důlku budete později dávat náplň.
  6. Vykrojené koláčky nechejte ještě asi 30 min. kynout.
  7. Tvaroh smíchejte spolu s mascarpone, citrónovou kúrou a cukrem dle chuti.
  8. Potom přimíchejte žloutek.
  9. Vykynuté koláčky přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.
  10. Důlek uprostřed koláčku ještě jednou zvýrazněte a dejte do něj větší lžičku náplně.
  11. Uprostřed tvaroho-smetanového krému vytvořte pomocí lžičky místo a přidejte malou lžičku povidlí smíchaného s troškou rumu. Alternativa k povidlí jsou čerstvé borůvky.
  12. Okraje koláčků pomažte rozšlehaným vejcem a celé koláčky můžete ještě posypat plátky mandlí a zasypat troškou cukru.
  13. Pečte na 180°C asi 20-25 minut. To, že jsou koláčky hotové poznáte nejen díky jejich zlatavé barvě, ale také výrazné vůni, která se začne linout po kuchyni.
  14. Hotové koláčky můžete ještě zasypat moučkovým cukrem.

 

 

Related Posts

2 komentáře

  • Odpovědět
    Marcela K.
    18. 2. 2020 at 7:34

    Dobrý den,koláče jsou luxusní. S těstem se krásně pracuje. Už se těším,až vyzkouším další recepty. 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      27. 3. 2020 at 18:01

      Děkuji moc!! Jsem ráda, že se povedly a chutnalo!:)

    Zanechat odpověď