Bábovka je láska, protože se dá připravit na milion způsobů. Já sama jich mám tady na blogu hned několik. Ku příležitosti adventu a Vánoc jsem připravila nový recept na bábovku s pražených vlašských oříšků. A jak už mě znáte, přidala jsem navrch i skvělou polevu. Jako vážně! Tahle je asi moje zatím nejoblíbenější ze všech a s bábovku naprosto skvěle hraje dohromady. Ne že bez ní by byla špatná, naopak je vláčná a voňavá..ale s tou polevou to do sebe opravdu perfektně chuťově zapadne:).
Při přípravě bábovky jsem využila troubu jak na pražení ořechů, tak samozřejmě na samotné pečení bábovky. Ač má moje trouba Bosch s přídavnou párou nespočet funkcí o, kterých jsem psala v tomto článků, na bábovku jsem zvolila starý dobrý program na horní a spodní ohřev. V tomto případě totiž např. pára není žádoucí. Kromě samotné programu s párou se dá připařování pustit i během většiny programů. Perfektní je to ve chvíli, kdy pečete kynuté těsto, celou drůbež nebo třeba brambory nebo jinou tvrdší zeleninu. Kynuté těsto díky páře krásně naběhne, u masa a zeleniny si potraviny naopak zachovají šťavnatost a přitom budou po výsledném upečení křupavé na povrchu. U bábovky se ale může stát, že okraje navlhnou a přilnou k formě více než by měly a bábovka nebude po vytažení z formy hladká. U parních trub proto dávejte pozor, na co všechno je příprava v páře vhodná.
A ač u této bábovky jsem tutu funkci nevyužila, velmi jsem si oblíbila tzv. „defrost“, tedy rozmrazování. Je to naprosto skvělé zejména u pečiva, které chcete mít rychle připravené. Také mám zamražený korpus na pizzu a samozřejmě jsem jej nechtěla vyloženě rozpéct, ale pouze rozmrazit, což se díky této funkci povedlo dokonale a já mohla za pár minut nanášet sugo a další ingredience a pizzu dát péct – trouba má speciální program na pizzu, která vyžaduje vysoké teploty. Také jsem při pečení cukroví, resp. tvorbu těst využila troubu na povolení másla. Trouba byla nastevaná na 30°C a máslo bylo brzy k použití, aniž by bylo teplé nebo jinak znehodnocené.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + pečení 40 minut
Počet porcí: 10 – 12 porcí
Ingredience
Ingredience na bábovku
- 250 g vlašských ořechů
- 3 vejce od slepic z volného chovu
- 145 g krupicového nebo krystalového cukru (lze i třtinový)
- 85 g másla
- 250 ml plnotučného mléka
- 0,8 dc rumu nebo jiného oblíbeného alkoholu
- 255 g hladké pšeničné mouky
- 7 g prášku do pečiva
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- špetka soli
Ingredience na polevu
- 250 g mascarpone
- 1 lžíce oříškového másla (pokud oříškové máslo nemáte, vynechte – popř. můžete nahradit na mouku namletými oříšky)
- 2 velké lžíce tekutého medu (popř. čekankového nebo javorového sirupu)
- 2 lžíce rumu nebo jiného oblíbeného alkoholu
Postup
Postup na bábovku
- Vejce si vyndejte ideálně alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Předehřejte si troubu na 155°C. Vlašské ořechy rozprostřete na plech a pečte po dobu cca 15 – 18 minut, dokud se nerozvoní a nezezlátnou.
- Pečené ořechy nechte vychladnout a rozemelte je najemno.
- Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
- Vejce šlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustější lesklá a nadýchaná směs. V robotu šlehejte alespoň 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut.
- K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte rozpuštěné a vychlazené máslo.
- Dále opět pomalu přilévejte a zašlehávejte mléko a rum.
- Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs prosáté mouky, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli.
- Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem nebo olejem a vysypte polohrubou moukou, strouhankou nebo jejich kombinací. Dejte si záležet, ať nevynecháte žádné místo, kde by se mohla bábovka přichytit.
- Těsto přesuňte do formy a pečte v troubě předehřáté na 150°C asi 40 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
- Hotovou bábovku nechte pár minut vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte.
- Polevu si připravíte z mascarpone, oříškového másla, medu a rumu prošleháním ruční metličkou.
- Vychladlou bábovku přelijte polevou a poté uchovávejte v chladu.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Bosch Home.
3 Komentáře
Bara
14. 3. 2022 at 19:56Zdravim, zrovna zkousim babovku, orechy jsem umlela ale nikde v postupu se nepridavaji do testa 😅 nasypala jsem je tedy nakonec jako posledni, tak jen pro info ze chybi v postupu 😉
Martina
23. 7. 2022 at 12:05Jeeej, moc dekuji❤️ To mi tam nejak vypadlo, ale udelala jste to dobre❤️
Dvoubarevné sušenky s višňovým džemem – MamaChef
14. 12. 2022 at 18:49[…] koláčky s vanilkovou krupičnou kaší, pistáciovou drobenkou a rumem nebo loni o Vánocích bábovku z pražených vlašských ořechů. Tentokrát jsem chtěla poukázat na další, ještě nezmíněný benefit této trouby a […]