Na bábovku s vaječným likérem jsem se chystala už loni. Namísto toho jsem ale připravila cheesecake s vaječným likérem a než se dostalo na bábovku, byl leden a už se to tak nehodilo. Letos jsem ji stihla během adventu na jedno večerní sousedské posezení. Stejně tak, jako je tomu u rumové bábovky, alkoholu se nemusíte bát, protože se během pečení vypaří a jeho samotnou chuť neucítíte. Přesto si díky vaječnému likéru bábovka zachová velmi příjemnou jemnou chuť a je krásně vláčná. Ale víte co, s polevou jsou ty bábovky prostě ještě lepší a jakmile smícháte mascarpone a váš oblíbený vaječný likér, vznikne neskutečně dobrá věc, která mi připomíná omáčku k dukátovým buchtičkám:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + pečení 40 minut
Počet porcí: 10 – 12 porcí
Ingredience
Ingredience na bábovku
- 3 vejce od slepic z volného chovu
- 90 – 125 g třtinového cukru (lze i krupice nebo krystal) *
- 95 g másla
- 220 ml vaječného likéru
- 260 g hladké pšeničné mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- špetka mleté skořice
- špetka soli
Ingredience na polevu
- 250 g mascarpone
- 1 lžíce medu
- cca 15 lžic vaječného likéru
*Záleží na sladkosti zvoleného likéru, jelikož některé mohou být výrazně sladké a jiné naopak slazené méně, což se poté odrazí na celkové chuti bábovky. Já jsem použila domácí likér od kluků z Egga, který má cukr ve složení až na posledním místě a je sladký méně než klasické kupované. Likér proto nejprve ochutnejte a dle toho zvolte množství cukru. Já jsem nakonec dala 125 g cukru. Pokud by byl váš likér hodně sladký, dejte mezi 90 – 100 g cukru . Opět přihlédněte i vašim chuťovým preferencím, co se sladkosti týče. Těsto navíc doporučuji před pečením ochutnat.
Postup
Postup na bábovku
- Vejce a likér si vyndejte ideálně alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Předehřejte si troubu na 155°C.
- Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
- Vejce šlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustější lesklá a nadýchaná směs. V robotu šlehejte alespoň 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut.
- K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte rozpuštěné a vychlazené máslo.
- Dále opět pomalu přilévejte a zašlehávejte vaječný likér.
- Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs prosáté mouky, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli.
- Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem nebo olejem a vysypte polohrubou moukou. Dejte si záležet, ať nevynecháte žádné místo, kde by se mohla bábovka přichytit.
- Těsto přesuňte do formy a pečte v troubě předehřáté na 150°C asi 45 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
- Hotovou bábovku nechte pár minut vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte.
- Polevu si připravíte z mascarpone, medu a vaječného likéru prošleháním ruční metličkou.
- Vychladlou bábovku přelijte polevou a poté uchovávejte v chladu.
Žádné komentáře