Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce

Bábovka s vaječným likérem

Na bábovku s vaječným likérem jsem se chystala už loni. Namísto toho jsem ale připravila cheesecake s vaječným likérem a než se dostalo na bábovku, byl leden a už se to tak nehodilo. Letos jsem ji stihla během adventu na jedno večerní sousedské posezení. Stejně tak, jako je tomu u rumové bábovky, alkoholu se nemusíte bát, protože se během pečení vypaří a jeho samotnou chuť neucítíte. Přesto si díky vaječnému likéru bábovka zachová velmi příjemnou jemnou chuť a je krásně vláčná. Ale víte co, s polevou jsou ty bábovky prostě ještě lepší a jakmile smícháte mascarpone a váš oblíbený vaječný likér, vznikne neskutečně dobrá věc, která mi připomíná omáčku k dukátovým buchtičkám:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + pečení 40 minut

Počet porcí: 10 – 12 porcí

 

 

 

Ingredience

 

Ingredience na bábovku

 

  • 3 vejce od slepic z volného chovu
  • 90 – 125 g třtinového cukru (lze i krupice nebo krystal) *
  • 95 g másla
  • 220 ml vaječného likéru
  • 260 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • špetka mleté skořice
  • špetka soli

 

Ingredience na polevu

 

  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce medu
  • cca 15 lžic vaječného likéru

 

 

*Záleží na sladkosti zvoleného likéru, jelikož některé mohou být výrazně sladké a jiné naopak slazené méně, což se poté odrazí na celkové chuti bábovky. Já jsem použila domácí likér od kluků z Egga, který má cukr ve složení až na posledním místě a je sladký méně než klasické kupované. Likér proto nejprve ochutnejte a dle toho zvolte množství cukru. Já jsem nakonec dala 125 g cukru. Pokud by byl váš likér hodně sladký, dejte mezi 90 – 100 g cukru . Opět přihlédněte i vašim chuťovým preferencím, co se sladkosti týče. Těsto navíc doporučuji před pečením ochutnat.

 

 

Postup

 

Postup na bábovku

 

  1. Vejce a likér si vyndejte ideálně alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Předehřejte si troubu na 155°C.
  3. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
  4. Vejce šlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustější lesklá a nadýchaná směs. V robotu šlehejte alespoň 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut.
  5. K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte rozpuštěné a vychlazené máslo.
  6. Dále opět pomalu přilévejte a zašlehávejte vaječný likér.
  7. Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs prosáté mouky, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli.
  8. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem nebo olejem a vysypte polohrubou moukou. Dejte si záležet, ať nevynecháte žádné místo, kde by se mohla bábovka přichytit.
  9. Těsto přesuňte do formy a pečte v troubě předehřáté na 150°C asi 45 minut, dokud není špejle po vpichu do těsta čistá.
  10. Hotovou bábovku nechte pár minut vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyklopte.
  11. Polevu si připravíte z mascarpone, medu a vaječného likéru prošleháním ruční metličkou.
  12. Vychladlou bábovku přelijte polevou a poté uchovávejte v chladu.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď