Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Přílohy Recepty

Chicken Tikka Masala

Recepty inspirované indickou kuchyní milujete. A já také. Byť moje variace samozřejmě nejsou autentické a spadají do takové té „evropské verze indické kuchyně“, ta je nám zde ale právě blízká. Indická kuchyně se v Evropě nejvíce uchytila v Británii a od tam se šířila dál po kontinentu až k nám do České republiky. S indickými restauracemi a bistry se tu v posledních letech roztrhl pytel. Já sama jsem je moc ráda navštěvovala. Po čase mi ale přišlo, že omáčky nějak ztrácí na „kvalitě“. Už to nebylo ono a nějak mi to nechutnalo. Možná špatná volba podniků, těžko říct. Každopádně jsem pak zkusila svoje první domácí butter chicken a od té doby nedám nad doma připravenou Indii dopustit :D:).

Základy indických omáček jsou si dost podobné. Samotná tikka masala je na první pohled velmi podobná butter chicken. Existujte však několik rozdílů mezi oběma recepty. Maso na originální tikka masalu se připravuje v peci tandoori – tu doma asi, stejně jako já, nemáte, a tak zde v tomto směru opravdu autentičtí nebudeme:). Nicméně dalším rozdílem je např. to, že butter chicken je jemná nepikantní omáčka, kdežto tikka masala je přesně pro milovníky pálivějších pokrmů (přesto ale patří mezi ty s menší intenzitou pálivosti). Dále tikka masala oproti butter chicken obsahuje větší množství rajčat a tak je omáčka zbarvená více do červena. Variace koření se také lehce liší, stejně tak, jako se liší i jednotlivé recepty na tikka masalu.

Typická rýže, která se servíruje k indickým omáčkám, je rýže basmati. Tato rýže se totiž právě v Indii (a Pákistánu) pěstuje. Její zrna jsou delší než u jiných druhů, rýže se nelepí se a je naopak sypká. Charakteristická je i její výtečná chuť a vůně jakoby po oříšcích. Pro přípravu tohoto receptu jsem použila rýži SOS Basmati a navazuji tak na rýžovou sérii receptů, kdy jsem vám v minulých receptech představila rýži SOS Classic. Rýže SOS Basmati se tak vedle SOS Classic řadí do širokého portfolia rýží a u nás obstála na jedničku.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: 2 hodiny marinování + 30-45 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na marinádu

 

  • 400 g kuřecích prsou
  • 150 g tučného bílého jogurtu
  • cca 2 cm kousek zázvoru nebo 2 lžičky sušeného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1/2 lžičky chilli
  • sůl

 

Ingredience na omáčku

 

  • 2 lžíce tuku (přepuštěné máslo nebo rostlinný olej)
  • 1 střední cibule
  • cca 1 cm kousek zázvoru nebo 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 velké lžíce rajčatového protlaku (koncentrovaného)
  • 300 g drcených rajčat
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl

 

Ingredience na máslovou basmati rýži s hráškem

 

  • 1 lžíce přepuštěného másla (popř. 1/2 lžíce másla a 1/2 lžíce řepkového oleje)
  • 1 hrnek rýže SOS Basmati
  • 1, 5 hrnku vody
  • sůl

+

  • 1/2 hrnku mraženého hrášku

 

 

 

Postup

 

Postup na tikka masalu

 

  1. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
  2. Česnek i zázvor oloupejte – zázvor jde nejlépe loupat pomocí klasické škrabky na brambory nebo pomocí lžíce.
  3. Ve větší misce smíchejte jogurt, najemno nastrouhaný nebo utřený česnek, najemno nastrouhaný zázvor, garam masalu a chilli.
  4. Kuřecí kousky přidejte do marinády, promíchejte, přikryjte potravinovou fólií a dejte min. na 2 hodiny odpočinout do lednice, ideálně přes noc.
  5. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, zázvor i česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
  6. Ve vyšší pánvi rozpalte tuk a zprudka na něm opékejte namarinované kousky kuřete. Nedávejte do pánve veškerou jogurtovou marinádu, z masa ji nechte lehce okapat a odložte si ji stranou na později.
  7. Jakmile je maso do zlatova opečené, dejte jej stranou a v pánvi ihned restujte asi půl minuty cibuli, poté přidejte zázvor a po pár sekundách i česnek.
  8. Dále pokračujte přidáním a orestováním koření – garam masala, sladká paprika, kurkuma, římský kmín a kardamom. Restujte krátce, dokud se koření nerozvoní.
  9. Přidejte protlak, opět krátce orestujte a vše zalijte sekanými rajčaty nebo rajčatovou passatou/pyré a smetanou. Přidejte i zbytek jogurtové marinády, špetku soli  a nechte 5 minut lehce probublávat.
  10. Omáčku rozmixujte dohladka (ideálně ve stolním mixéru, ale postačí i tyčový) a pak vraťte do pánve i spolu s orestovaným masem.
  11. Takto nechte společně probublávat dalších 5 minut.
  12. Dle potřeby dochuťte solí a podávejte s máslovou rýži basmati s hráškem.

 

Postup na rýži

 

  1. Rýži několikrát důkladně promyjte a nechte okapat.
  2. V malém hrnci vhodném i do trouby rýži zprudka krátce orestujte na lžíci rozehřátého tuku.
  3. Zalijte vodou, přidejte špetku soli a teplotu plotýnky zvyšte na maximum.
  4. Za občasného míchání vařte, dokud se voda téměř neodpaří a na hrnci se nezačne tvořit škrobová vrstva.
  5. V tuto chvíli hrnec přikryjte pokličkou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 12 minut.
  6. Další, menší až středně velký hrnec zaplňte do 2/3 vodou, osolte a přiveďte k varu. Do vody vhoďte hrášek a nechte 90 sekund vařit. Poté sceďte a hrášek ihned prudce zchlaďte – já to dělám pod tekoucí vodou, dokud nejsou hrášky na dotek studené i po vyndání z proudu vody. Připravit si ale můžete i mísu s ledem a studenou vodou a hrášek dát vychladit do ní. Díky tomuto procesu – blanšírování – si hrášek zachová krásnou zelenou barvu a příjemnou texturu.
  7. Hrášek pak vmíchejte do hotové rýže a v případě potřeby dochuťte solí nebo lžící másla

 

 

TIP: Pokud byste maso zapomněli dopředu naložit, jde udělat i „rychloverze“. Je třeba ale vědět, že výsledné maso nebude tak křehké a chutné jako při delším marinování, nicméně pokud chcete Tikka Masalu „teď hned“, není to asi nic s čím by se nedalo žít:). V takovém případě nechte ale maso v marinádě odpočinout alespoň 10-15 minut.

Tento recept vznikl ve spolupráci s rýží SOS.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď