Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce Vegetariánské

Arašídové linecké s karamelem

Rádi zkoušíte nové druhy cukroví a milujete karamel? Tak zkuste toto linecké s arašídy s náplní ze slaného karamelu a arašídového másla:).

Náročnost: malá

Počet plechů: cca 3 plechy

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 350 g hladké mouky (můžete použít i kombinaci pšeničné a špaldové mouky v poměru 1:1)
  • 200 g povoleného másla
  • 60 g jemného 100% arašídové másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • špetka soli

Ingredience na karamelovou náplň

  • 125 g cukru krupice nebo krystal
  • 30 g másla
  • 65 g smetany ke šlehání
  • špetka soli

+

  • 85 g jemného arašídového másla (lze vynechat, pokud chcete plnit pouze karamelem)

Postup

Postup na těsto a sušenky

  1. Do mísy od robotu dejte mouku, na kostky nakrájené máslo, arašídové máslo, moučkový cukr, žloutek, vanilku a špetku soli.
  2. Vše nechte v robotu zpracovávat na střední výkon, dokud se směs nespojí v těsto.
  3. Těsto můžete zpracovat i ručně. V míse ze surovin vytvořte drobenku. Poté přemístěte na vál a hnětením vytvořte hladké těsto.
  4. Z těsta vytvořte válec, zabalte jej do potravinové fólie a nechte těsto přes noc odpočinout v lednici (nejméně však 2 hodiny).
  5. Těsto můžete v lednici nechat připravené i 2-3 dny. Před samotným pečením jej vytáhněte z předstihem z lednice, aby povolilo. Čím déle bude odpočívat a bude tím pádem tvrdší, o to delší dobu bude těsto potřebovat na povolení – doporučuji pak vytáhnout alespoň 2 hodiny před pečením.
  6. Těsto si rozdělte na 3 částí. Každou část důkladně propracujte v rukou, aby těsto při válení nepraskalo.
  7. Těsto vyválejte na tenký plát (cca 3 – 4 mm) a vykrajujte vámi vybrané tvary. (Např. jeden plech koleček a druhý plech koleček s otvorem uprostřed). Přebytky těsta nevyhazujte, ale opět jej propracujte, vyválejte. Použít můžete i váleček s reliéfem, aby mělo linecké strukturu.
  8. Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180°C zhruba 8 minut.
  9. Od trouby neodcházejte! Linecké se velmi rychle může spálit a tak je třeba každý plech hlídat. Každá trouba peče jinak a stejně tak každý tvar cukroví je jinak rychle upečený.
  10. Nechte chvíli vychladnout a poté opatrně přesuňte upečené tvary z plechu – popř. i celý pečící papír. Nechte poté zcela vychladnout.

Postup na karamelovou náplň

  1. Cukr zahřívejte v hrnci se silnějším dnem, dokud se nerozpustí a nepřemění  v karamel – zprvu můžete cukr promíchávat jen krouživými pohyby hrncem, jakmile začne tmavnout a rozpouštět se, začněte míchat – ideálně pomocí metličky. (Doporučuji pracovat na střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
  2. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný v karamel, přidejte máslo a míchejte. Karamel můžete stáhnout na chvíli z ohně, aby se díky vysokému teplu nesrazil – stále ale míchejte, poté vraťte na plotnu a i nadále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí – může to chvíli trvat, ale při střední teplotě a míchání se ingredience spojí.
  3. Dále přilijte připravenou smetanu. Směs začne bublat, začněte míchat, dokud se suroviny nespojí.  Pokud by se tekutina oddělovala nebo se karamel srazil, během několika chvil se karamel rozpustí a se smetanou spojí. Nezapomeňte ale míchat.
  4. Nechte asi 1 minutu probublávat za stálého míchání.
  5. Jakmile je karamel hotový, stáhněte jej z plotny, přidejte špetku soli, zamíchejte a přelijte do čisté nádoby.
  6. Karamel nechte zcela vychladnout v pokojové teplotě, ideálně přes noc, aby dostatečně stuhl.
  7. Karamel poté důkladně zamíchejte nebo prošlehejte a zapracujte postupně arašídové máslo.
  8. Krémem můžete ihned plnit jednotlivé tvary a slepovat.
  9. Linecké můžete plnit jak tímto krémem, tak čistě slaným karamelem nebo např. i vyšlehaným máslem s arašídovým máslem a cukrem nebo i třeba troškou rozpuštěné čokolády.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď