Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + 20 – 25 min pečení (+ chlazení korpusu)
Počet porcí: cca 8 porcí (malá chlebíčková forma nebo dortová forma o průměru 18 cm)
Ingredience
(na malou chlebíčkovou formu, popř. dortovou formu o průměru 16-18 cm)
Ingredience na těsto
- 5 bílků z vajec od slepic z volného chovu
- 90 g cukru krupice
- 55 g hladké pšeničné mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mleté vanilky (popř. část cukru nahradit vanilkovým cukrem)
- kůra za 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem (bývá označeno i jako bezfosfátový)
- špetka soli
Ingredience na ozdobení
- 500 ml smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
- 10 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté vanilky nebo extraktu (popř. použijte vanilkový cukr)
- 250 g čerstvých jahod
TIP: Jako krém můžete použít i 250 g mascarpone s 2 – 3 lžícemi kokosového mléka (kokosové mléko před použitím ideálně rozmixujte, aby se spojila voda s tuhou částí), ochucené moučkovým cukrem a vanilkou.
TIP: Na velkou dortovou formu zdvojnásobte množství ingrediencí. Pokud máte tradiční formu na angel food cake – také použijte dvojnásobné množství surovin.
Postup
- Vejce vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Krupicový cukr rozemelte na jemný prášek.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky v tomto receptu již potřebovat nebudeme – schovejte si tedy do lednice a využijte např. na těstoviny carbonara, domácí vanilkový pudink (najdete v mojí kuchařce) či vanilkovou omáčku k buchtičkám nebo štrúdlu. Část žloutků také můžete spotřebovat do náplně na recept na sýrový koláč s rajčaty.
- Bílky spolu s větší špetkou soli šlehejte, dokud nezačnou pěnit, bělat a nabývat.
- Poté postupně po lžicích zašlehávejte rozemletý cukr. Šlehejte, dokud nevznikne pevná hustá, nadýchaná a lesklá hmota.
- Dále krátce zašlehejte skořici, vanilku (pokud jste nepoužili již vanilkový cukr), kůru z citronu a citronovou šťávu.
- K bílkové hmotě nakonec vmíchejte na 2 x – 3 x prosátou hladkou mouku a prášek do pečiva. Ideálně vmíchejte na 2 x – 3 x, aby se v těstě nevytvořily hrudky a suché suroviny se spojily s našlehaným bílkem. Promíchávejte velmi zlehka, aby sníh co nejméně spadl.
- Formu, ve které budete angel food cake péct ničím nevymazávejte. Pokud použijete dortovou formu, můžete maximálně její dno vyložit pečicím papírem – těsto se však dá po vychladnutí od formy velmi snadno odstranit. I z tohoto důvodu můžeme péct v chlebíčkové formě.
- Těsto ihned přesuňte do formy, lehce uhlaďte na povrchu a pečte na 170-175 C asi 20 – 25 minut.
- Po vytažení ještě horké je obraťte i s formou vzhůru nohama a nechte vychladnout. Ideálně na mřížce, aby horkost měla kudy odcházet.
- Po vychlazení objeďte kraje formy nožem a korpus opatrně z formy odstraňte. V případě chlebíčkové formy je dobré si jej nožem z obou stran zespodu podebrat, sám o sobě totiž nevypadne. Nicméně těsto se netrhá, takže půjde hezky vytáhnout.
- Vychlazenou smetanu šlehejte do podoby tuhé šlehačky – nesmí téct! Do ní pak zašlehejte nebo zamíchejte cukr a vanilku.
- Šlehačku bohatě navrstvěte na dortík a dozdobte koupou omytým a osušených jahod, které můžete libovolně rozkrájet nebo nechat vcelku. Zdobit můžete také jiným sezonním ovocem a jedlými květy.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou – více receptů najdete na BILLA Gusto Academy.
Žádné komentáře