Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Pomerančovo-mandlový koláč s mandlovým krémem

Já prostě miluju nadýchané máslové piškotové buchty:D. Tuto jsem teda nazvala jako koláč, ale dalo by se říct, že spadá do mé minisérie spolu s kokosovou buchtou a pistáciovou buchtou. Všechny recepty mají totiž společnou božskou vláčnou, nadýchanost a úžasnou chuť lahodnou máslovou chuť. Taky se musím přiznat, že jsem to s tímto receptem původně chtěla vzdát. Jeho první verze vyšla taková neurazí, nenadchne. Druhá skončila katastrofou (zkusila jsem verzi bez prášku do pečiva – to nedělejte:D) a napotřetí se korpus povedl zcela nad moje očekávání. Původní verze byla půl napůl mandle a arašídy – není to nic, co by nefungovalo, ale také to není až tak dobré, jako verze pouze s mandlemi. Také jsem zkoušela namísto pomeranče přidat pouze rozmixované mandarinky a také to nebylo úplně ono. Záleží ale na chuti konkrétního kusu ovoce. Pokud byste ale chtěli použít právě mandarinky, doporučuji půl napůl s pomerančem:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 40 minut + 45 minut pečení + chlazení korpusu

Počet porcí: cca 8 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na koláč

(na dortovou formu o průměru 20 – 22 cm)

 

  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 80 g cukru krupice
  • 115 g másla
  • 50 g bílé čokolády
  • 175 g oloupaných pomerančů (vychází na 1 střední pomeranč)
  • 100 g mletých mandlí
  • 120 g pšeničné krupice – dětská krupička
  • 40 g polohrubé mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
  • špetka soli

 

Ingredience na krém

 

  • 250 g mascarpone
  • 100 g skyru (popř. odtučněného tvarohu)
  • 90 g mandlového másla (popř. nahraďte jiným oříškovým máslem, které máte k dispozici)
  • 70 g mandlového nebo plnotučného klasického mléka
  • 55 g moučkového cukru

 

 

Postup

 

  1. Vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Máslo rozpusťte spolu s bílou čokoládou na vodní lázni a nechte částečně vychladnout – směs by měla být pořád tekutá, ale nesmí být vyloženě horká.
  3. Vejce šlehejte do pěny. Jakmile začnou vejce nabývat po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustá lesklá a nadýchaná směs. Šlehejte minimálně 5 minut.
  4. K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte rozpuštěné máslo s čokoládou.
  5. Dále přidejte najemno nastrouhanou kůru z pomeranče. Pomeranč poté důkladně oloupejte/okrájejte od kůry včetně bílých částí (popř. zbavte pecek) a 175 g pomerančové dužiny co nejdůkladněji rozmixujte.
  6. K vaječno-máslové směsi opět velmi pomalu přilévejte a zašlehávejte rozmixovaný pomeranč.
  7. Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs strouhaného mletých mandlí, krupice, polohrubé mouky, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli. Výsledkem by mělo být nadýchané polotekuté těsto.
  8. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem – jak dno, tak okraje. Okraje nejprve pomažte máslem nebo olejem, díky kterému se papír hezky přichytí.
  9. Těsto přesuňte do vyložené formy a pečte na 165°C po dobu cca 40 -45 minut, dokud není střed těsta hotový a povrch krásně zlatavo-hnědý.
  10. Po vyndání z trouby nechte pár minut vychladnout, poté odstraňte boční část dortové formy a poté i opatrně pečicí papír.
  11. Spodní část formy spolu s papírem odstraňte asi po 30 minutách až korpus více vychladne a zpevní se.
  12. Suroviny na krém společně vyšlehejte pomocí ručního šlehače nebo pomocí metličky v lehký dobře roztíratelný krém.
  13. Krém naneste na zcela vychladlý pomerančovo-mandlový korpus a zdobte čerstvými mandarinkami nebo pomeranči.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď