Říkala jsem si, že letos se nebudu do žádného nového receptu na cukroví pouštět. Co si budeme, v těhotenství toho nezvládám tolik, co normálně a taky je receptů na cukroví všude velká spousta. A úžasných receptů. Jenže mi zbylo povolené máslo. Bylo ho málo na naše linecké, které jsem měla v plánu, a tak jsem si řekla, že zkusím něco vytvořit. S těstem se skvěle pracovalo (ale tady velké pozor, na zvolené suroviny – níže popíši blíže), rohlíčky se rozplývaly na jazyku, byly pevné a zároveň křehké a kombinace kokosu, mandlí, bílé čokolády a malin nemohla dopadnout jinak než báječně. A tak jsem chytla foták, Miki asistoval, já se pak nemohla se svými (opět v těhotenství bolavými) zády narovnat, ale recept jsem nafotila a pro Vás i pro sebe si jej tady odkládám:).
Náročnost: malá
Počet plechů: 3 plechy
Ingredience
- 135 g povoleného másla
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 1 lžíce rumu
- 300 g hladké pšeničné mouky (můžete použít i mouku špaldovou nebo celozrnnou)
- 70 g strouhaného kokosu (zvolte opravdu kvalitní strouhaný s dostatkem tuku – doporučuji např. značku Country Life)*
- 65 g mandlí (mohou být neloupané i loupané)
- 75-80 g moučkového cukru
- větší špetka mleté vanilky/vanilkový lusk/ popř. část cukru zaměňte za vanilkový cukr
- větší špetka soli
+
- 100 g kvalitní bílé čokolády
- strouhaný kokos
- mrazem sušené maliny
- (popř. moučkový cukr s vanilkou)
*Pokud použijete hodně přesušený kokos, může se stát, že se bude těsto drolit. Pokud by k tomu došlo, zkuste do těsta přidat o něco více tuku.
Postup
- Kokos i mandle opražte na suché pánvi, dokud se nerozvoní a kokos lehce nezezlátne. Nechte lehce vychladnout a rozmixujte.
- Suché ingredience společně promíchejte.
- Vsypte je na pracovní plochu a doprostřed vytvořte důlek.
- Do důlku nakrájejte povolené máslo, přidejte vejce, rum a vypracujte v hladké těsto.
- Pokud máte robot, zvládne udělat většinu práce za vás. Těsto pak nakonec jen chvíli prohněťte i v rukách.
- Z těsta vytvořte válec, zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na 2 hodiny odpočinou do lednice.
- Těsto vytáhněte cca 10 minut před pečením ven z lednice, aby lehce povolilo.
- Rozdělte si jej na 4-5 dílů.
- Vždy pracujte jej s jednou částí těsta – postupně každou část krátce propracujte v ruce a vytvořte z těsta dlouhý váleček, ten nakrájejte na díly asi o velikosti 1 cm.
- Z každého dílku pak vytvarujte rohlíček a dejte jej na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíček příliš neohýbejte, aby těsto neprasklo. Mezi jednotlivými rohlíčky stačí na plechu malé mezery.
- Až budete mít plech plný, pečte rohlíčky na 180°C zhruba 8-10 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Upečené rohlíčky nechte pár minut vychladnout na pečicím papíru, který po upečení ale z plechu sundejte.
- Bílou čokoládu rozpusťte na vodní lázni a vychladlé rohlíčky v ní namáčejte z obou stran a odkládejte na mřížku (popř pečicí papír). Další rychlejší možností je si rohlíčky rozprostřít na mřížku nebo pečicí papír a čokoládou je pocákat nebo i např. máčet celou jejich horní část do čokolády.
- Dokud čokoláda nezaschne, posypte rohlíčky strouhaným kokosem a rozdrcenými mrazem sušenými malinami.
- Další z možností je rohlíčky obalovat v moučkovém cukru s vanilkou, jako klasické vanilkové rohlíčky. Za sebe ale doporučuji kombinaci cukroví, sladké bílé čokolády a kyselkavých malin.
- Čokoládu na rohlíčcích nechte zcela zatuhnout a poté cukroví uložte do uzavíratelné krabice a skladujte v chladu.
Žádné komentáře