Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce Vegetariánské

Linecké cukroví

Tento recept mám po svojí babičce, kterou jsem bohužel ani nepoznala. V originálu je hladká mouka a při mém prvním pokusu o loňské linecké jsem ji celou nahradila moukou špaldovou. Nebyl to příliš dobrý nápad. Těsto se drolilo a vykrajování bylo o nervy. Podruhé jsem dala půl napůl hladkou pšeničnou a špaldovou mouku a s těstem se hned pracovalo úplně jinak. Základem u každého cukroví  (a zejména toho vykrajovaného) jsou kvalitní suroviny. Proto použijte jedině máslo a nejlépe to pravé české (pozor, ale na másla s vyšším obsahem syrovátky – tvary se pak při pečení mohou roztékat – stalo se mi to např. u másla od Gran Moravie, které jinak zbožňuju). Na linecké cukroví je taky potřeba dobrá mouka a v tomto směru se mi vždy osvědčila např. Babiččina volba.

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 min + uležení těsta nejlépe přes noc

Ingredience

  • 300 g hladké mouky (můžete použít i kombinaci pšeničné a špaldové mouky v poměru 1:1)
  • 200 g studeného másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 20 g vanilkového cukru (popř. použijte trošku mleté vanilky smíchané s 20 g cukru)
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
  • špetka soli
  • marmeláda (kyselejší – používám domácí rybízovou)

Postup

  1. Na vál prosejte mouku a přidejte na kostky nakrájené máslo. Pomocí prstu vytvořte z mouky a másla drobenku.
  2. Dále přidejte moučkový cukr, žloutek, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z půlky citrónu.
  3. Opět zpracovávejte tak, jako když vytváříte drobenku a jakmile se suroviny začnou pojit, rozdělte si jej na cca 5 částí. Každou část jakoby utřete hranou dlaně po válu nebo pracovní ploše. Jakmile máte kousek těsta zpracovaný a celistvý, vytvořte z něj kouli a dejte bokem. Nakonec dejte všechny části dohromady a utřete je společně do podoby kompaktního těsta, které se nedrolí ale ani nelepí k podložce. (Pokud by se těsto nechtělo pojit, můžete přidat lžící ledové vody, nemělo by to být ale třeba).
  4. Těsto rozdělte napůl a z každé části vytvořte plochý obdélník, který zabalte do potravinové fólie. Těsto nechte min. 2 hodiny odpočinou v lednici.
  5. Těsto můžete připravit v robotu. U toho mého je možné robot zapojit až ve chvíli, kdy už jsou suroviny ručně zpracované do drobenky.
  6. Těsto vyválejte na tenký plát (cca 3 – 4 mm) a vykrajujte vámi vybrané tvary. (Např. jeden plech koleček a druhý plech koleček s otvorem uprostřed). Přebytky těsta nevyhazujte, ale opět jej propracujte, vyválejte.
  7. Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180°C zhruba 8 minut.
  8. Od trouby neodcházejte! Linecké se velmi rychle může spálit a tak je třeba každý plech hlídat. Každá trouba peče jinak a stejně tak každý tvar cukroví je jinak rychle upečený.
  9. Nechte zcela vychladnout.
  10. Linecké slepujte kyselkavým džemem (ideálně rybíz nebo višeň) a popřípadě poprašte moučkovým cukrem.

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Kokosovo-mandlové rohlíčky s bílou čokoládou a malinami – MamaChef
    7. 12. 2020 at 22:12

    […] velká spousta. A úžasných receptů. Jenže mi zbylo povolené máslo. Bylo ho málo na naše linecké, které jsem měla v plánu, a tak jsem si řekla, že zkusím něco vytvořit. S těstem se […]

  • Zanechat odpověď