Hlavní jídla Jídlo Recepty Vegetariánské

Těstoviny s omáčkou z pečených paprik a mascarpone

Rychlých receptů není nikdy dost. Těstoviny s omáčkou z pečených rajčat jste si odhlasovali před časem na Instagramu a tak jsou tady. V omáčce se ukrývá navíc i pečení česnek, tymián, mascarpone a kampotský černý pepř. Celé jídlo jsme nakonec doplnila sýrovou strouhankou s tymiánem.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 2 porce

 

Ingredience

 

  • 300 g kvalitních těstovin

 

Ingredience na omáčku

 

  • 450 g červené papriky
  • 1 palice česneku
  • 60 g mascarpone
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • čerstvé nebo sušené oregáno
  • čerstvě mletý/drcený černý kampotský pepř Pepper.field
  • sůl

 

Ingredience na strouhanku

 

  • 25 g strouhanky (já si vždy v troubě vysuším již tvrdší pečivo -ideálně domácí:) a pak vychladlé rozmixujte do podoby strouhanky)
  • 30 g parmazánu nebo pecorina
  • čerstvý nebo sušený tymián

 

 

Postup

 

  1. Papriky omyjte dejte na plech/pekáč, přidejte palici česneku seříznutou z jedné strany a zakápněte troškou olivového oleje.
  2. Pečte v troubě předehřáté na na 220 °C. Během pečení  papriky obracejte a pečte asi 30 minut, dokud nejsou měkké a zvenku hnědé až černé.
  3. Hotové papriky dejte ihned do střední mísy a seshora přikryjte potravinovou fólií, tak aby nikde neunikal vzduch – papriky je třeba zapařit.
  4. Papriky po 5-10 minutách vytáhněte, zbavte jadřince a slupky, která by díky zapaření měla jít lehce dolů.
  5. Z palice česneku vyloupněte nebo vymáčkněte jednotlivé stroužky  a spolu s oloupanými paprikami jej rozmixujte dohladka.
  6. Dále uvařte těstoviny dle návodu na obalu. (Nikdy nedávejte těstoviny do studené vody a vždy vodu dostatečně osolte! Také si hlídejte ať jsou uvařené „al dente“, tedy na skus. Po uvaření budete těstoviny ještě krátce prohřívat v omáčce, kde ještě lehce dovaří.)
  7. Rozmixovanou paprikovou omáčku přesuňte do širšího hrnce nebo vyšší pánve a začněte ohřívat.
  8. Přidejte sůl, lístečky tymiánu a oregana  dle chuti a síly konkrétní bylinky (popř. 1/2 lžičky – 1 celou lžičku sušeného koření).
  9. Pokračujte přidáním mascarpone a rozmíchejte v omáčce. Nakonec dochuťte čerstvě namletým/rozdrceným černým pepřem – ideálně kampotským, který má o poznání příjemnější a výraznější chuť než klasický černý pepř.
  10. Uvařené těstoviny zceďte a přesuňte do hrnce/pánve s omáčkou. Půl minuty společně prohřejte.
  11. V sekáčku/mixéru rozemelte parmazán, tymián spolu se strouhankou. Pokud by nebyla strouhanka samo o sobě dostatečně křupavá, předem ji opražte na suché pánvi a nechte vychladnout.
  12. Hotové těstoviny s omáčkou podávejte zasypané sýrovou strouhankou, čerstvými bylinkami a černým kampotským pepřem.

 

 

Za značkou Pepper.field stojí mladý český pár, který se rozhodl přinést jako první do ČR ten nejlepší pepř, který na světě existuje. Kampotský pepř, který je jako jediný na světě chráněn geografickou indikací, stejně jako Champagne ve Francii, a byl povýšen na šampaňské mezi pepři. Sami jej vykupují od farmářů z Kambodži bez jakýchkoliv prostředníků a za férové ceny – chtějí tak podpořit to, aby tento pepř nadále mohl existovat a tím pádem jim záleží na farmářích samotných. Aby to celé doladili do posledního detailu, balí pepř do obalů výhradně vyrobených v ČR a od českých designerů. Zde se dočtete o celé značce více a můžete se i podívat na farmáře jejich příběhy:).

 

Tento recept vznikl jako poděkování za balíček úžasných pepřů Pepper.field:).

Related Posts

2 komentáře

  • Odpovědět
    Martina
    4. 5. 2020 at 11:03

    Marti, tento recept je famózní! Pořád jsem se odhodlávala k těm pečeným paprikám, ale vždy jsem ji zpracovala dřív za syrova, než je dát péct. Tak jsem to prubla a je to skvělé. Vynikající změna oproti klasické červené rajčatové, která je u nás furt dokola 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      22. 5. 2020 at 11:36

      Martinkoo, děkuji za feedback a jsem moc ráda, že chutnalo!:)

    Zanechat odpověď