Jídlo Recepty Vegetariánské Základní recepty

Máslový toastový chléb

Není snad ani možné spočítat, kolikrát jsem tento chleba pekla. Původně mě k němu přivedla moje milá Kačka. Tenkrát jsme obě ještě pracovaly v brněnské pobočce Zomato (nebyly jsme vdané ani jsme neměly děti :D) a rozhodly se spojit své síly a začít takový malý společný food projekt. Tak začalo tenkrét fungovat naše Mňam a Mňau. Teď mi mimochodem ten název zní opravdu divně :D. Vymýšlely jsme jej v rámci značky pro prodej námi připraveného jídla a vznikla z toho tato šílenost, která je ale do jisté míry vystihující. No a právě domácí toastový chléb byl základním kamenem naší nabídky – pustily jsme se do jeho pečení a zahájily tak naší sendvičovou šňůru napříč brněnskými food akcemi. Recept na chléb jsme pak přinesla i do své další práce – Wellington Cafe nebo jsem se i díky němu dostala do svého (tenkrát vysněného) MasterChefa. Takže to zkrátka není jen tak obyčejný chleba, ale chleba pro mě velmi zásadní:). A já za něj děkuji právě Kačce a taky kuchařce od Romana Vaňka, odkud originální a původní recept pochází.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + 110 minut kynutí + 40-45 minut

Počet porcí: 1 velk toastový chléb (na malou formu, použijte poloviční gramáže)

 

 

Ingredience

 

  • 450 ml vlažné vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 10  g soli
  • 10 g cukru
  • 80 g másla
  • 750 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g strouhaného sýru (čedar, parmazán)
  • 1 velká jarní cibulka nebo bylinky dle chuti

 

 

Postup

 

  1. Droždí rozdrolte v misce a zasypte 10 g cukru.
  2. Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
  3. Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
  4. Do mísy od robotu nalijte vlažnou vodu a přidejte aktivované droždí.
  5. Dále do mísy přidejte prosátou mouku, sůl, cukr, rozpuštěné máslo, nastrouhaný sýr a cibulku nebo bylinky. Pokud chcete toastový chléb čistý, můžete sýr a bylinky vynechat.
  6. Mísu vložte do robotu s hnětacím hákem a nechte pracovat cca 8 – 10 minut.
  7. Čistou mísu vysypte moukou a uhnětené těsto do ní přendejte. Zaprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 90 minut.
  8. Formu na chléb důkladně vymažte rostlinným olejem.
  9. Nakynuté těsto si rozdělte na 4 bochánky. Ty postupně vložte za sebe do formy.
  10. Lehce přimáčkněte, zakryjte utěrkou a nechce opět alespoň 20 minut kynout.
  11. Troubu si předehřejte na 210°C. Nakynutý chléb pečte při této teplotě prvních cca 8-10 minut.
  12. Poté snižte teplotu na 180°C a pečte dalších zhruba 35 minut, dokud není chleba hotový.
  13. Po upečení, vyklopte chléb z formy a nechte vychladnout na mřížce.

 

 

TIP: Chléb si můžete připravit i třeba s fíky. Hodí se pak skvěle např. k sýrům.

Na chléb s fíky:

  • Pokud použijete čerstvé fíky, do každého bochánku zabalte jeden menší fík nebo půlku většího.
  • V případě sušených fíků, ovoce nakrájejte a přidejte k těstu před koncem hnětení, nechte zapracovat.

U čerstvých fíků si jen dejte pozor na rychlou konzumaci, jelikož by ovoce mohlo začít uvnitř chlebu plesnivět! Z tohoto důvodu je lepší použít fíky sušené.

 

 

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď