Není snad ani možné spočítat, kolikrát jsem tento chleba pekla. Původně mě k němu přivedla moje milá Kačka. Tenkrát jsme obě ještě pracovaly v brněnské pobočce Zomato (nebyly jsme vdané ani jsme neměly děti :D) a rozhodly se spojit své síly a začít takový malý společný food projekt. Tak začalo tenkrét fungovat naše Mňam a Mňau. Teď mi mimochodem ten název zní opravdu divně :D. Vymýšlely jsme jej v rámci značky pro prodej námi připraveného jídla a vznikla z toho tato šílenost, která je ale do jisté míry vystihující. No a právě domácí toastový chléb byl základním kamenem naší nabídky – pustily jsme se do jeho pečení a zahájily tak naší sendvičovou šňůru napříč brněnskými food akcemi. Recept na chléb jsme pak přinesla i do své další práce – Wellington Cafe nebo jsem se i díky němu dostala do svého (tenkrát vysněného) MasterChefa. Takže to zkrátka není jen tak obyčejný chleba, ale chleba pro mě velmi zásadní:). A já za něj děkuji právě Kačce a taky kuchařce od Romana Vaňka, odkud originální a původní recept pochází.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + 110 minut kynutí + 40-45 minut
Počet porcí: 1 velk toastový chléb (na malou formu, použijte poloviční gramáže)
Ingredience
- 450 ml vlažné vody
- 30 g čerstvého droždí
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 80 g másla
- 750 g hladké pšeničné mouky
- 80 g strouhaného sýru (čedar, parmazán)
- 1 velká jarní cibulka nebo bylinky dle chuti
Postup
- Droždí rozdrolte v misce a zasypte 10 g cukru.
- Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
- Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
- Do mísy od robotu nalijte vlažnou vodu a přidejte aktivované droždí.
- Dále do mísy přidejte prosátou mouku, sůl, cukr, rozpuštěné máslo, nastrouhaný sýr a cibulku nebo bylinky. Pokud chcete toastový chléb čistý, můžete sýr a bylinky vynechat.
- Mísu vložte do robotu s hnětacím hákem a nechte pracovat cca 8 – 10 minut.
- Čistou mísu vysypte moukou a uhnětené těsto do ní přendejte. Zaprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 90 minut.
- Formu na chléb důkladně vymažte rostlinným olejem.
- Nakynuté těsto si rozdělte na 4 bochánky. Ty postupně vložte za sebe do formy.
- Lehce přimáčkněte, zakryjte utěrkou a nechce opět alespoň 20 minut kynout.
- Troubu si předehřejte na 210°C. Nakynutý chléb pečte při této teplotě prvních cca 8-10 minut.
- Poté snižte teplotu na 180°C a pečte dalších zhruba 35 minut, dokud není chleba hotový.
- Po upečení, vyklopte chléb z formy a nechte vychladnout na mřížce.
TIP: Chléb si můžete připravit i třeba s fíky. Hodí se pak skvěle např. k sýrům.
Na chléb s fíky:
- Pokud použijete čerstvé fíky, do každého bochánku zabalte jeden menší fík nebo půlku většího.
- V případě sušených fíků, ovoce nakrájejte a přidejte k těstu před koncem hnětení, nechte zapracovat.
U čerstvých fíků si jen dejte pozor na rychlou konzumaci, jelikož by ovoce mohlo začít uvnitř chlebu plesnivět! Z tohoto důvodu je lepší použít fíky sušené.
1 komentář
Kuřecí Caesar sendvič – MamaChef
16. 8. 2020 at 14:09[…] domácí toastový chléb […]