Hlavní jídla Jídlo Recepty Ryby

Lososové lasagne se špenátovým bešamelem

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 90 minut

Počet porcí: 4 – 6 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 9 plátů lasagní
  • 250 g mozzarelly
  • 65 g parmazánu nebo pecorina

 

Ingredience na lososovou směs

 

  • 1 střední cibule
  • 250 g cukety
  • 400 g lososa
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na špenátový bešamel

 

  • 30 g másla
  • 30 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • 350 ml plnotučného mléka
  • špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • špetka soli

+

  • 130 g baby špenátu
  • 35 g parmazánu nebo pecorina
  • 20 g kešu oříšků (nebo piniových oříšků či mandlí)
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka soli

 

 

Postup

 

Postup na lososovou směs

 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na střední kostičky.
  2. Lososa zbavte kůže, opláchněte, osušte a nakrájejte na středně velké kostky.
  3. Ve větší pánvi si rozehřejte lžíci tuku a cibuli orestujte dozlatova. Poté přidejte cuketu a restujte, dokud se lehce neopeče.
  4. Dále přidejte lososa a zprudka opečte.
  5. Přidejte sůl a jakmile je losos opečený, vše zalijte plechovkou drcených rajčat. Chvíli nechte při střední teplotě probublávat a poté solí a pepřem.

 

Postup na špenátový bešamel

 

  1. Ve středním hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
  2. Přisypte mouku a míchejte, dokud jíška nezezlátne – dejte si však pozor, aby neztmavla příliš.
  3. Jíšku poté za stálého míchání metličkou postupně zalejte připraveným mlékem (ideálně teplým mlékem). Přidejte špetku soli.
  4. Omáčku za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
  5. Nakonec můžete přidat i špetku mletého muškátového oříšku, zamíchat a přesunout bešamel do studené nádoby, aby se ochladil.
  6. Omytý a osušený baby špenát, sýr, oloupaný stroužek česneku a na suché pánvi lehce opražené oříšky rozmixujte dohladka s částečně vychladlým bešamelem.
  7. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí dle potřeby.

 

Postup na dokončení

 

  1. Mozzarellu vyndejte z nálevu a lehce z ní vymáčkněte přebytečnou vodu. Pak natrhejte na malé kousky a rozdělte na 4 části. Parmazán nastrouhaný najemno rozdělte také na 4 porce. Jedna porce přijde vždy na vrstvu lososové směsi a dvě zbývající pak na poslední vrstvu lasagní.
  2. Použijte vyšší zapékací mísu dle velikosti těstovin, tak aby se vám vešly 3 plátky vedle sebe (mohou se lehce překrývat) – myslete na o, že budete lasagne  vrstvit a tak nezvolte příliš malou ani příliš velkou zapékací mísu (lasagne by pak byly moc vysoké nebo naopak příliš nízké).
  3. Dno mísy potřete tenčí vrstvou bešamelu a položte na něj 3 pláty lasagní.
  4. Dále naneste již větší vrstvu špenátového bešamelu, rovnoměrně na bešamel naneste polovinu lososové směsi a posypte natrhanou mozzarellou a porcí parmazánu a opět přiložte dalšími 3 pláty lasagní.
  5. Tento postup opakujte ještě jednou.
  6. Na poslední vrstvu těstovin nalijte zbytek bešamelu a zasypte zbytkem mozzarelly a parmazánu.
  7. Pečte v troubě na 180°C asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý a těstoviny hotové.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď