Hlavní jídla Jídlo Recepty Slané pečení

Kořeněné trhané vepřové s domácí BBQ omáčkou a kimchi

Už nějaký čas pro vás mám rozdělaný tento recept, který vznikl ve spolupráci s Kimchi Club. V současné situaci se mi sice komfortně nepracuje, na druhou stranu je to potřeba nejen kvůli psychickému zdraví. Za poslední dny je moje strava sice katastrofální, ale o to víc si uvědomuju, že se musím snažit jíst, co možná nejlépe. Kromě toho, že v běžném stravování zařazuji třeba mikrobylinky a klíčky, sahám i po fermentovaných potravinách, které se v posledních letech těší vzrůstající oblibě, což je moc dobře. Jedním z těchto fermentovaných produktů je KIMCHI.

Kimchi je korejská národní specialita. Jde o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny, bílé ředkve, jarní cibulky, chilli, česneku, zázvoru a dalších ingrediencí. Celý produkt je bez konzervantů, protože fermentační proces je zároveň procesem konzervace. Existuje více druhů kimchi. Mezi nejznámější a nejčastěji servírované patří gimjang. Kimchi se dělí nejen podle použitých surovin, ale i podle zeměpisné a sociální oblasti i dle ročního období. Kimchi ze severu jsou méně slaná a kořeněná, naproti tomu specialitou středozápadu je užití dýně. Na jihovýchodě se hojně doplňuje o ančovičky.

 

Není však kimchi jako kimchi. Kromě typické chuti tohoto salátu s sebou produkt nese i mnohé zdravotní benefity konzumace spojené s procesem kvašení, a tedy i obsahem probiotických kultur. Toto kvašení/fermentace s sebou nese i další charakteristiku, a tou je neustálé kvašení výrobku i po zabalení, nebo uzavření do sklenice. To se občas projeví tím, že se víčko nafoukne. Občas výrobci přidáním octu nebo pasterizací zastaví tuto fermentaci. Takový výrobek již není možné považovat za kimchi. Proto si při výběru kimchi dejte pozor a kontrolujte složení.

KimchiClub nabízí kromě Kimchi Classic, které jsem i zvolila pro tento recept, i spoustu dalších variant tohoto salátu nebo produktů na něm založených. Mým favoritem je Kimchi s červenou řepou. I když kimchi Classic je rozhodně jedno z těch nejchutnějších kimchi, které jsem ochutnala! Zkusila jsem si jej i porovnat se značkou, kterou jsem kupovala dříve a přišla mi skvělá, jenže najednou mi nechutná:D Pro zkoušku doporučuji zvolit testovací sadu, kde sami ochutnáte, který ze salátů vám chuťově sedí nejvíce. Mně k ochutnání doba ještě zbývá Pickles s hlívou a kurkumou. Navíc jsem vyzkoušela i chipsy z kimchi s bánenem, ovesnými vločkami a čokoládou – ty jsou spíše pro odvážnější, ale můžete sáhnout i po pouze slané alternativě těchto chipsů s Gochugaru nebo tzv. kimchi papíru.

V rámci této spolupráce mi pro vás KimchiClub připravil kód na slevu 10% ve znění MAMACHEF10 . Mimo to se ale můžete registrovat i do jejich klubu, kde lze objednat cenově zvýhodněné balíčky na bázi měsíčních dodávek kimchi:).

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: maso do 15 minut + do 2 hodin pečení/ BBQ do 30 minut/ dokončení do 10 minut

Počet porcí: 4 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na vepřové

 

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 2 stroužky čerstvého česneku
  • špetka chilli
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • kůra z 1 chemicky neošetřené limety nebo citronu

 

Ingredience na BBQ omáčku

 

  •  1 plechovka drcených rajčat
  • 150 g Coca-Coly
  • 15 – 20 g cukru nebo medu
  • 1, 5 lžičky mleté uzené papriky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice

 

Ingredience na dokončení

 

  • 4 burgové housky
  • 200 g Kimchi Classic
  • mikrobylinky, bylinky nebo salát pok choi (popř. polníček nebo baby špenát)

 

 

Postup

 

Postup na vepřové

 

  1. Maso osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na několik větších kousků.
  2. Společně promíchejte všechno koření – uzenou papriku, sladkou papriku, utřený nebo prolisovaný česnek, chilli, sůl a pepř. Dále přidejte najemno nastrouhanou kůru a promíchejte.
  3. Maso vložte do pekáče, přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180°C 75 minut.
  4. Poté alobal odstraňte, maso přelijte výpekem a pečte odkryté dalších 30 – 45 minut na 200°C.
  5. Hotové maso natrhejte pomocí vidliček na jednotlivá vlákna. Trhané vepřové smíchejte s výpekem.

 

Postup na BBQ omáčku

 

  1. Veškeré suroviny dejte do menšího hrnce, přiveďte k varu a poté teplotu stáhněte a nechte probublávat asi 15 – 20 minut.
  2. Omáčku rozmixujte dohladka ideální ve stolním mixéru, popř. tyčovým mixérem.
  3. Dle potřeby dochuťte solí nebo cukrem či medem.
  4. Omáčku přesuňte do čisté nádoby a nechte vychladnout. Poté skladujte v lednici.

 

Dokončení

 

  1. Housky podélně rozřízněte a opečte na sucho ze strany řezu na pánvi.
  2. Spodní housku potřete velkou vrstvou BBQ omáčky, na ni položte porci trhaného vepřového a na něj 1 – 2 lžíce kimchi.
  3. Dozdobte čerstvými bylinkami nebo mikrobylinkami. Pokud použijete pok choi nebo jiné zelené listy, dejte je do vrstvy pod maso. Horní housky také potřete vrstvou BBQ omáčky a přiložte.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď