Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty Ryby

Sushi maki s grilovanou krevetou a mangem

Dalo by se říct, že sushi a jeho příprava je taková „vyšší dívčí“. Na druhou stranu, pokud od sebe neočekáváte výsledek jako od sushi mastera, který má za sebou dlouhé roky tréninku, není to zas tak těžké, jak se na první pohled zdá. Pokud se ale do domácího sushi budete pouštět, je potřeba si na něj vyhradit čas a připravovat jej v klidu. Jakmile totiž pracujete s dostatkem času a chladnou hlavou, zjistíte, že zabalit rolku není zase taková věda. A nakonec je to opravdu zábava a budete na sebe pyšní, že jste zvládly připravit domácí sushi. Další dobrou zprávou je to, že suroviny na jeho přípravu jsou v dnešní době už lehce dostupné – zejména se neobejdete bez sušené řasy nori. Důležité pro chuť je také wasabi, kvalitní sójová omáčka a ideální je mít i nakládaný zázvor. Bez čeho se ale rozhodně neobejdete je vhodná rýže, která vám zajistí to, že sushi bude držet, ale z rýže se nestane lepivá kaše. Pro mě samotnou bylo překvapením, že kromě speciální rýže na sushi, lze na jeho přípravu využít i střednězrnnou rýži SOS Classic. Zprvu jsem měla lehké pochyby, zda to bude fungovat, ale opravdu bych jako laik nepoznala rozdíl. Pokud máte rádi domácí sushi, můžete mít tuto rýži vždy po ruce a mimo této japonské dobroty z ní připravit i jídla jako je paella, rizoto, různé sladké krémové rýže nebo jako klasickou přílohovou rýži.

 

Než se do receptu pustíte:

  1. Rýži si ideálně připravte večer před tím, než budete sushi připravovat.
  2. Vyhraďte si na samotnou přípravu sushi dostatek času.
  3. Na sushi maki , celým názvem hosomaki, zpravidla stačí polovina řasy nori. V tomto případě ale do rolky dáváme více náplně a je potřeba mít na zabalení více místa. Z tohoto důvodu doporučuji využít o něco méně než 3/4 řasy nebo o něco více než 1/2. Do poloviny zabalíte jednodruhovou náplň.
  4. Pokud bude více náplně než řasy, řasa je na konci nespojí a rolka se rozpadne. Pokud ale bude řasy příliš mnoho, může se vám zakroutit do rýže. Ideální je si to vyzkoušet právě s trošku větším kouskem řasy a dle toho případně na další rolku zvolit o něco menší kousek.

 

Náročnost: střední

 

 

Ingredience

 

Ingredience na rýži

(vyjde na cca 11 rolek)

 

+

  • 40 g rýžového octa (popř. jablečného)
  • 5 g soli
  • 20 g cukru

 

Ingredience na náplň

(na 5 rolek)

 

  • rostlinný olej (sezamový, arašídový nebo řepkový)
  • 10 – 15 velkých krevet (můžete zvolit předvařené i syrové)
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mleté sušeného nebo čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl

+

  • wasabi pasta*
  • kousek zralého manga

 

Dále budete potřebovat

 

  • 5 kusů sušené řasy Nori
  • misku studené vody
  • bambusovou podložku na rolování
  • kvalitní sójovou omáčku k podávání
  • kvalitní wasabi k podávání
  • nakládaný zázvor – volitelné
  • hůlky

 

*Ideální je mít wasabi prášek a pastu si připravit smícháním s vodou, popř. vybrat co nejlepší wasabi pastu. Ve většině výrobků bývají přítomna barviva, která mají za úkol docílit zelené barvy, která je pro japonský křen typická. Přitom samotný výrobek obsahuje jen malé procento wasabi a to je nahrazeno klasickým křenem.

 

 

Postup

 

Postup na rýži

 

  1. Rýži několikrát properte ve studené vodě. Vždy properte pomocí rukou, vodu slijte a tento postup opakujte, dokud  nebude voda čirá.
  2. Poté rýže dejte do sítka a nechce 20 – 30 minut okapat a oschnout.
  3. Během této doby si připravte rozvar na ochucení rýže. V malém kastrůlku společně zahřejte ocet, sůl a cukr, dokud se vše nerozpustí. Rozvar slijte do studené nádoby na nechte vychladnout.
  4. Dále rýži vložte do většího hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, teplotu snižte na nízký stupeň (já zvolila úroveň 3), přiklopte hrnec pokličkou a vařte zhruba 30 – 35 minut. Poté stáhněte z plotny a nechte ještě 15 minut zakryté.
  5. Rýži dále přesuňte do mísy a zlehka promíchejte. Dobré je rýži spíše tak nadzvedávat než vyloženě míchat – podobně jako když se zapracovává sníh z bílků do těsta.
  6. Postupně k rýži zapracujte vychlazený rozvar a nechte rýži při pokojové teplotě zcela vychladnout.

 

Postup na krevety

 

  1. Krevety oloupejte, můžete ponechat ale ocásek, který bude zdobit konec sushi rolky a očistěte (zlehka nařízněte na hřbetě a vyndejte střívko). Poté krevety omyjte a osušte.
  2. Na pánvi si rozehřejte trošku rostlinného oleje a lehce osolené krevety z obou stran zprudka opečte dozlatova. Pro přípravu předvařených krevet stačí opravdu krátká doba, u syrových je třeba malinko delší čas.
  3. Jakmile jsou krevety opečené přidejte 3 utřené stroužky česneku a zázvor. Krátce opečte, dokud se česnek nerozvoní.
  4. Přidejte cukr, nechte rozpustit a zakápněte sójovou omáčkou a citronovou šťávou. Vše rychle zamíchejte a dejte stranou vychladnout. Kousek krevety ochutnejte a dochuťte v případě potřeby špetkou soli.

 

Postup na rolky

  1. Připravte si dostatečný prostor pro práci. Do jeho středu si umístěte bambusovou podložku a kolem ní si nachystejte následující: řasu nori a nůžky pro její dělení, vychladlou rýži, misku se studenou vodou (do misky si budete namáčet ruce, aby se vám na ně nelepila rýže), wasabi pastu, krevety – ty si předem rozkrojte tak, aby se z nich dala vytvořit co nejsouměrnější linka při pokládaní na rýži, proužky manga o tloušťce cca 0,5 x 1 cm.
  2. Řasu nori pomocí nůžek rozpulte tak, aby vám zůstala větší polovina řasy.
  3. Řasu položte lesklou stranou dolů na bambusovou podložku.
  4. Namočte si ruce a odeberte si 70 – 80 g rýže, kterou začněte rozprostírat po řase. Horní okraj ale nechte tak, aby zůstalo zhruba 1, 5 cm volné řasy. Doporučuji kouknout předem na video, jak zabalit maki rolku.
  5. Do dolní části řasy, asi 2 cm od okraje, rozprostřete tenký proužek wasabi pasty.
  6. Na pastu pak položte rozkrojené krevety a mango. Na krajní části dejte kousek krevety s ocáskem, který nechte vykukovat.
  7. Před samotným balením rolky, znovu doporučím nejdříve kouknout na video, ze kterého vám bude postup mnohem jasnější.
  8. Rolku začněte balit směrem od sebe. Je potřeba, aby byla zabalená pevně, ale zároveň si během jejího balení musíte přidržovat i náplň, aby nevypadla nebo se nevytlačila ven. Také si dávejte pozor na kraje, aby ani z nich náplň nevypadla. V celém procesu balení vám pomůže právě bambusová podložka, do které se rolka balí.
  9. Jakmile zatočíte rolku tak, že je schovaná veškerá náplň, jen ji dobalte a krátce poválejte, aby se řasa spojila.
  10. Rolku vybalte z podložky a nakrájejte na 6 stejně velkých kousků.
  11. Podávejte se sójovou omáčkou, wasabi pastou a případně i nakládaným zázvorem – ten se hodí zejména, pokud podáváte více druhů sushi. Slouží totiž k neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty.

 

TIP: Sushi můžete ozdobit lehce opraženými sezamovými semínky.

TIP: Kromě manga můžete do sushi rolek zabalit i třeba avokádo. Stejně tak si můžete sójovou omáčku vylepšit vytvořením teriyaki omáčky nebo smícháním s miso pastou. Skvělá je také japonská majonéza.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s rýží SOS.

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Sushi maki s avokádem a okurkou – MamaChef
    13. 3. 2022 at 18:41

    […] náplní je stejně velké množství jako druhů sushi. Minulý týden jsem vám představila maki s krevetou a mangem a dnes přicházím s vegetariánskou verzí maki, a to s avokádem a okurkou. Oba recepty si […]

  • Zanechat odpověď