Hlavní jídla Jídlo Recepty Sváteční

Ukrajinské holubce

 

Toto jídlo je mi velmi blízké už mnohem déle, než jsme spolu s Majkem manželé. Moje babička totiž pochází z východu Slovenska a už od malička tak znám holubky od ní. Pravdou je, že je dělá malinko jinak. Já nakoukla „pod pokličku“ Majkové mamince a asistovala u přípravy těch pravých ukrajinských holubců – jak jim říkají:).

 

 

Ingredience

 

  • 1 velká hlávka bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 300 g rýže
  • 350 g mleté vepřového masa
  • 5 lžic mletých škvarků
  • petrželová nať nebo jarní cibulka
  • mletá paprika
  • koření
  • vepřové sádlo/kvalitní rostlinný olej/ přepuštěné máslo
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

+

  • rajský protlak
  • špek nebo slanina
  • zakysaná smetana

 

 

Postup

 

  1. Z hlávky salátu vyřízněte košťálový střed (hlávka musí zůstal ale celá, nesmí být rozkrojená napůl).
  2. Celou hlávku vložte do horké vody a nechte spařit.
  3. Po pár minutách zkuste, zda jdou horní listy dobře odtrhnout a jsou změklé.
  4. Postupně odstraňujte jednotlivé změklé listy a pokládejte stranou. Nechte vychladnout.
  5. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubo.
  6. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
  7. Na lžíci sádla (nebo jiného tuku) orestujte cibuli spolu s mrkví. Osolte, ochuťte mletou paprikou a stáhněte z plotny.
  8. Rýži důkladně 2x propláchněte horkou vodou a dejte do velké mísy.
  9. Přidejte směs mrkve s cibulí, syrové mleté maso, nasekanou petrželku nebo jarní cibulku, dostatek soli a pepře, koření dle vlastní chuti a popřípadě i mleté škvarky.
  10. Pomocí rukou vše důkladně promíchejte a spojte.
  11. Velké zelné listy si můžete rozříznout napůl a tvořit tak menší holubce.
  12. Z každého listu se pokuste seříznout (ztenčit) tuhý střed listu, který by se pak špatně motal.
  13. Z listu udělejte vždy ruličku, do které dejte náplň – příliš netlačte, jelikož rýže je neuvařená a potřebuje prostor pro zvětšení objemu. Zabalte a pevně zmáčkněte.
  14. Holubce dejte co nejtěsněji na sebe do hrnce.
  15. Vše zalijte směsí osolené vody s rajským protlakem. Vše musí být ponořeno.
  16. Vařte na mírném ohni cca 45 minut.
  17. Podávejte se zakysanou smetanou a do křupava opraženým špekem.

 

 

TIP: Holubce vám vydrží nějaký ten den v lednici. Ohřívat je můžete i např. na pánvi na lžíci kvalitního tuku. Listy se krásně opečou a tak jídlo získá zase další chuť.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď