Náročnost: malá
Doba přípravy: do 90 minut + dušení 60 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
Ingredience na kančí na víně
- 250 g kančího masa (divočák)
- 100 g uzeného špeku
- 2 velké cibule
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- cca 350 ml červeného vína
- 250 ml vody nebo vývaru
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listky
- 3 kuličky nového koření
- třtinový cukr
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Ingredience na petrželkové noky
- 4-5 brambor (do těsta přijde 400 g uvařených nastrouhaných brambor bez slupky)
- 150 g bílé špaldové mouky + 50 g na práci s těstem
- 1 vejce z volného chovu
- čerstvá petrželová nať
- sůl
Ingredience na pečenou mrkev
- 2 velké nebo 5 malých mrkví
- 1 velká nebo 2 malé petržele
- med
- rostlinný olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Postup na kančí na víně
- Ve větší hluboké pánvi opražte na kostičky nakrájený špek.
- Pracujte se suchou rozpálenou pánvi a špek pražte do podoby škvarků.
- Snižte teplotu, přidejte na plátky nakrájenou cibuli a restujte na středním plameni.
- Dále přihoďte očištěnou a na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Restujte, dokud zelenina nezkramelizuje a nezezlátne.
- Pokračujte přidáním kančího masa – předem jen omyjte, důkladně vysušte, očistěte a osolte.
- Maso opečte při zvýšení teploty, tak aby získalo hnědou krustičku.
- Vše v pánvi zalijte cca 200 ml červeného vína a přihoďte bobkový list a nové koření.
- Snižte teplotu a zakryté poličkou duste zhruba 30 minut.
- Občas zkontrolujte a promíchejte.
- Jakmile se obsah vína sníží na polovinu, přidejte 150 ml vody nebo vývaru.
- Opět nechte směs dusit při občasném promíchání.
- Po odpaření většího množství tekutiny přidejte další víno nebo vodu.
- Tento proces opakujte tak dlouho, dokud nebude maso měkké a tekutina zredukovaná v hustou tmavou omáčku.
- Při posledním kroku směs ochutnejte a dolaďte solí, čerstvým pepřem a cukrem.
Postup na petrželkové noky
- Brambory pouze omyjte a dejte vařit do studené vody neoloupané.
- Uvařené brambory zceďte a nechte zcela zchladnout – nejlépe přes noc v lednici.
- Před přípravou těsta si dejte vařit větší hrnec s vodou a kapkou rostlinného oleje či troškou másla a špetkou soli.
- Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno.
- Přidejte vejce, mouku, špetku soli, nasekanou petrželku a vypracujte v hladké těsto.
- Pokud by bylo těsto příliš řídké, či špatně drželo, přidejte mouku dle potřeby.
- V tuto chvíli je potřeba již mít nachystaný velký hrnec s vroucí osolenou vodou.
- Těsto rychle řídne a tak z něj ihned tvořte válečky z nichž ukrajujte jednotlivé noky.
- Noky dejte zavařit do připravené vroucí vody.
- Jakmile vyplavou na povrch, nechte je ještě 2 minuty (záleží na tloušťce) vařit a poté vytáhněte. Doporučuji jeden nok rozříznout a ujistit se, že je opravdu hotové.
Postup na pečenou mrkev
- Mrkev a petržel pouze důkladně omyjte – nejlépe pomocí čisté houbičky.
- Pokud máte malé mrkvičky nechte je vcelku, větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny.
- Zeleninu dejte do pekáče, zakápněte rostlinným olejem, bohatě osolte a potřete troškou medu.
- Takto pečte na 220°C zhruba 20-25 minut.
Kančí ragů podávejte s petrželkovými noky a pečenou kořenovou zeleninou.
TIP: Hotové noky můžete před podáváním orestovat na trošce másla.
Recept byl vytvořen pro Penny Market s.r.o.
Žádné komentáře