Hlavní jídla Jídlo Recepty Sváteční Zvěřina

Kančí na červeném víně s petrželkovými noky a pečenou mrkví

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 90 minut + dušení 60 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kančí na víně

 

  • 250 g kančího masa (divočák)
  • 100 g uzeného špeku
  • 2 velké cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • cca 350 ml červeného vína
  • 250 ml vody nebo vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listky
  • 3 kuličky nového koření
  • třtinový cukr
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Ingredience na petrželkové noky

 

  • 4-5 brambor (do těsta přijde 400 g uvařených nastrouhaných brambor bez slupky)
  • 150 g bílé špaldové mouky + 50 g na práci s těstem
  • 1 vejce z volného chovu
  • čerstvá petrželová nať
  • sůl

 

Ingredience na pečenou mrkev

 

  • 2 velké nebo 5 malých mrkví
  • 1 velká nebo 2 malé petržele
  • med
  • rostlinný olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

Postup na kančí na víně

 

  1. Ve větší hluboké pánvi opražte na kostičky nakrájený špek.
  2. Pracujte se suchou rozpálenou pánvi a špek pražte do podoby škvarků.
  3. Snižte teplotu, přidejte na plátky nakrájenou cibuli a restujte na středním plameni.
  4. Dále přihoďte očištěnou a na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu.
  5. Restujte, dokud zelenina nezkramelizuje a nezezlátne.
  6. Pokračujte přidáním kančího masa – předem jen omyjte, důkladně vysušte, očistěte a osolte.
  7. Maso opečte při zvýšení teploty, tak aby získalo hnědou krustičku.
  8. Vše v pánvi zalijte cca 200 ml červeného vína a přihoďte bobkový list a nové koření.
  9. Snižte teplotu a zakryté poličkou duste zhruba 30 minut.
  10. Občas zkontrolujte a promíchejte.
  11. Jakmile se obsah vína sníží na polovinu, přidejte 150 ml vody nebo vývaru.
  12. Opět nechte směs dusit při občasném promíchání.
  13. Po odpaření většího množství tekutiny přidejte další víno nebo vodu.
  14. Tento proces opakujte tak dlouho, dokud nebude maso měkké a tekutina zredukovaná v hustou tmavou omáčku.
  15. Při posledním kroku směs ochutnejte a dolaďte solí, čerstvým pepřem a cukrem.

 

Postup na petrželkové noky

 

  1. Brambory pouze omyjte a dejte vařit do studené vody neoloupané.
  2. Uvařené brambory zceďte a nechte zcela zchladnout – nejlépe přes noc v lednici.
  3. Před přípravou těsta si dejte vařit větší hrnec s vodou a kapkou rostlinného oleje či troškou másla a špetkou soli.
  4. Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno.
  5. Přidejte vejce, mouku, špetku soli, nasekanou petrželku a vypracujte v hladké těsto.
  6. Pokud by bylo těsto příliš řídké, či špatně drželo, přidejte  mouku dle potřeby.
  7. V tuto chvíli je potřeba již mít nachystaný velký hrnec s vroucí osolenou vodou.
  8. Těsto rychle řídne a tak z něj ihned tvořte válečky z nichž ukrajujte jednotlivé noky.
  9. Noky dejte zavařit do připravené vroucí vody.
  10. Jakmile vyplavou na povrch, nechte je ještě 2 minuty (záleží na tloušťce) vařit a poté vytáhněte. Doporučuji jeden nok rozříznout a ujistit se, že je opravdu hotové.

 

Postup na pečenou mrkev

 

  1. Mrkev a petržel pouze důkladně omyjte – nejlépe pomocí čisté houbičky.
  2. Pokud máte malé mrkvičky nechte je vcelku, větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny.
  3. Zeleninu dejte do pekáče, zakápněte rostlinným olejem, bohatě osolte a potřete troškou medu.
  4. Takto pečte na 220°C zhruba 20-25 minut.

 

 

Kančí ragů podávejte s petrželkovými noky a pečenou kořenovou zeleninou.

TIP: Hotové noky můžete před podáváním orestovat na trošce másla.

 

Recept byl vytvořen pro Penny Market s.r.o.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď