Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Přílohy Recepty

Pečená zelenina s bramborami a sýrem feta (+ filet ze pstruha)

Tento recept vznikl opět náhodou. Nejdřív jsem chtěla jen něco z pečených paprik a fety – prostě klasika. A pak se během vaření k paprikám dostaly rajčata, brambory a už to bylo. V kombinaci s rybou je to dokonalost. Navíc je to lehké jídlo, které se hodí do teplých dnů, které nás snad už brzy čekají:).

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 2-3 porce

 

Ingredience

 

Pečená zelenina s bramborami a fetou

 

  • 8-10 menších brambor
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 8-10 cherry nebo keříkových rajčat
  • 70 g sýru feta (popř. balkánského sýru)
  • olivový olej
  • himalájská sůl
  • bazalka

 

Pstruh s baby špenátem

 

  • 1 filet ze pstruha duhového  (pokud použijete klasického pstruha, pak budete potřebovat filety 2 – jsou podstatně menší)
  • hrst baby špenátu
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce přepuštěného másla (popř. másla)
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

Pečená zelenina s bramborami a fetou

 

  1. Papriky omyjte, zbavte středů se semínky a nakrájejte na silnější proužky.
  2. V troubě předehřáté na 190-200°C pečte papriky slupkou dolů, pokapané olivovým olejem cca 25-30 minut. Použijte středně velký pekáč.
  3. Brambory ve slupce důkladně umyjte a nakrájejte na měsíčky.
  4. Nakrájené brambory dejte do menšího pekáčku, promíchejte se lžící olivového oleje  a přidejte do trouby k paprikám. Můžete papriky a brambory péct i dohromady, já si je ale pro lepší výsledek rozděluji.
  5. Zhruba po půlhodině obojí vytáhněte z trouby a brambory přendejte do pekáče s paprikami.
  6. Rajčata opláchněte a celá je přihoďte do pekáče. Vše osolte a opatrně promíchejte.
  7. Vraťte do trouby a pečte dalších cca 20 minut, dokud není zelenina měkká.
  8. Nakonec na vše nadrolte sýr feta a dejte zapéct na 5 minut při teplotě 220°C.

 

Pstruh s baby špenátem

 

  1. Filet důkladně omyjte a poté osušte kuchyňskou utěrkou či ubrouskem a pomocí pinzety jej zbavte kostí.
  2. Pstruha z obou stran osolte.
  3. V zapékací míse či pekáči pečte při 190°C spolu se lžící přepuštěného másla zhruba 15 minut. (Začněte péct spolu s posledním pečení zeleniny.)
  4. Baby špenát smíchejte s jogurtem, solí, čerstvě mletým pepřem a směs rozprostřete po upečeném pstruhovi. Můžete vrátit ještě na pár minut do trouby nebo nechat takto.
  5. Rybu podávejte s pečenou zeleninou s bramborami a fetou. Dozdobit můžete čerstvou bazalkou.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď