Mateřství Život

Jak se mi v těhotenství zhroutil celý svět

Když jsme u těch opravdových příběhů, musím se podělit o jeden, který se odehrál během 2 nepříjemných dnů mého těhotenství. Původně jsem se o něj chtěla podělit mnohem dříve, ale raději jsem tuto zkušenost „zapomněla“. Respektive jsem si ji posunula ve své mysli do šuplíku „raději zapomenout“. Vaše reakce na článek o šestinedělí mě ale donutily si vzpomenout a taky mne podpořily v tom, že psát tyto články má smysl. A tak se chci podělit o to, jak zavádějící mohou být testy prenatální diagnostiky a jak se mi na chvíli zhroutil celý svět.

Na těhotenství jsem nebyla vůbec připravená, miminko nebylo plánované a tak pro mě bylo všechno nejen zcela nové, ale taky naprosto neprozkoumané. Řídila jsem se tak tím, co mi řekla gynekoložka a nějak nad ničím zvlášť nebádala.

Jako všechny nastávající maminky mě poslala do centra prenatální diagnostiky na první velký ultrazvuk a screening během prvního trimestru, aby se vyloučila různá genetická onemocnění. Docela jsem se těšila, neměla jsem vlastně žádné obavy, byla jsem zvědavá na pohlaví a napjatá až miminko „uvidím“.

Během vyšetření přišla velká nervozita nervózní. Paní doktorka nehlásila žádné problémy, ale když se někde zastavila a déle něco studovala, vždy mě zamrazilo. Nicméně vše dopadlo dobře, ultrazvuk byl vyhodnocen v pořádku a stejně tak výsledky screeningu z krve. Taky nám bylo sděleno, že je to nejspíš chlapeček. To jste měli vidět Majkovu radost. Já byla totiž přesvědčená o tom, že čekáme holčičku a manžel si byl jistý, že to bude určitě kluk.

 

 

Z vlastní vůle jsem o pár týdnů později přišla do centra znovu a tentokrát kvůli testům na cystickou fibrózu. Paní doktorka se na mě trošku divně dívala, ale já chtěla mít tyto testy pro jistotu udělané. Vzhledem k tomu, že jsem neměla na toto onemocnění žádné podezření, musela jsem si vyšetření hradit sama. Tenkrát paní doktorku napadlo, že můžeme k těmto testům přidat ještě triple test a hodit to do balíčku hrazeným pojišťovnou. Triple test prý z důvodu nějaké hraniční hodnoty z prvního ultrazvuku, která by se měla ještě takto překontrolovat. Brala jsem to zcela v klidu a byla ráda, že nemusíme vydat další peníze, kterých už tak šlo do podobných vyšetření hodně. Absolvovala jsem totiž i testy na Ziku, protože jsem půl roku před otěhotněním byla na Kubě a v Miami, kde se tato nemoc vyskytla. Testy se dělaly na dvakrát, protože v jedné nejmenované laboratoři nebyli schopní vyhodnotit výsledky. Žádná Zika se samozřejmě nekonala a je otázkou, jak moc nutné tyto testy byly, ale podstoupila jsme je a byl klid. Vraťme se ale zpět k triple testu.

 

Jednoho dne se tak procházím brněnskými ulicemi, nakupuju dobroty na večer a zazvoní mi telefon. Zvedám ho a v telefonu se představí paní doktorka z centra prenatální diagnostiky. Cystická fibróza vyšla negativně. Skvělé. Jenže ve svých sděleních pokračuje. „Vyšel vám ale pozitivně test na Downův syndrom“. Stojím jak opařená a ničemu nerozumím. Doktorka pokračuje:“Takže se rozhodněte, jak chcete postupovat dál a mělo by se to nějak řešit“. Opravdu jsem nechápala to, co se děje a jak mám jako postupovat. Napadlo mě jen to, že buď si nechám postižené dítě nebo si jej nechám vzít. To se mě ptá opravdu na toto takto telefonicky? Zeptala jsem se tedy na možný postup a paní doktorka mluvila o odběru plodové vody. Nic moc jsem se vlastně nedozvěděla, hovor jsme ukončily a já propukla v šílený pláč. Ulice odpoledního Brna byly rušné, ale mě nikdo nezajímal. Šla jsem rovnou k zaparkovanému autu a po cestě volala Majkovi. Docela se divím, že jsem zvládla dojet domů (tenkrát ještě k mým rodičům). Mamce jsem se sesypala a vzápětí dojel i Majk. Začali mě uklidňovat, ale sami nevěděli, co se děje. Řešením bylo zavolat do centra, kde se však nešlo s nikým, kdo by nám to více objasnil, spojit. Já měla v hlavě jen to, že moje miminko bude zřejmě postižené.

Druhý den hned ráno jsme se vypravili do centra a i bez objednání jsme vyžadovali setkání s doktorkou. Čekali jsme asi hodinu, hodinu a půl a paní doktorka nás přijala.

Až tenkrát mi bylo vysvětleno, co se OPRAVDU děje! A hlavně to, že je to jen procentuální výpočet možnosti, který vychází ze statistických propočtů. Že je miminko nejspíš opravdu zdravé, ale že to nemůže být zaručeno.

Pár dní po této návštěvě, jsem šla na kontrolní ultrazvuk k úžasnému panu doktorovi. Byl vážně skvělý a zcela mě uklidnil, že bumbrlík vypadá víc než dobře. Stejně mi to ale po tomto emocionálním šílenství nedalo a šla jsem i na odběr plodové vody. Pokud vás to čeká, tak se určitě nebojte! Nebolí to o nic víc než očkování:). Po odběru jsem několik dní raději ležela v klidu a bylo vše v naprostém pořádku. Invazivní zásah to sice je a nese určitá rizika. Ty jsou ale opravdu velmi malá a pokud je plod zdravý, údajně by neměl být ohrožen. Samozřejmě je lepší se takovýmto pokusům vyhnout, ale v mém případě bylo prioritní, abych se uklidnila a nevystavovala tak miminko dalšímu stresu.

Test z plodové vody vyšel zcela v pořádku a vyloučily se i další genetická onemocnění. Jako bonus nám bylo potvrzeno, že čekáme chlapečka:).

 

 

Tenkrát jsem si ještě zjišťovala více o Triple testu a zjistila, že vychází velmi často falešně pozitivní. Kdybych to věděla předem, mohla jsem si ušetřit tyto stresy. Na internetu jsme našla x příběhů, které byly totožné s tím mým. Nejhorší na tom všem byl ale způsob sdělení něčeho, čemu jsem nerozuměla. Jestli to byla moje chyba, jak málo jsem o tomto všem věděla? Na druhou stranu jsem nechtěla vědět nic navíc a číst nějaké černé kroniky. Taky mi ale někdo mohl říct, jak často se tohle stává a jak často vyjde pozitivní pravděpodobnost pro tyto syndromy i když se vůbec nic neděje. Nemusela bych mít pak tenkrát pocit, že se mi zhroutil celý svět.

 

Přeji Vám pohodová těhotenství bez podobných stresů a nepříjemností.

S láskou,

M.

 

Related Posts

16 Komentáře

  • Odpovědět
    Hanka
    16. 3. 2018 at 17:17

    Marti, já bych mohla vyprávět o přístupu lékařů v nepříznivých situacích. Já měla těhotenství ukázkové, po porodu ale bylo všechno jinak.

    • Odpovědět
      Martina
      16. 3. 2018 at 18:18

      Hani, to je téma samo o sobě:/. Nicméně, já kdybych byla informovanější, nemusela jsem se z toho tak sesypat. Takže je možná lepší o tomto zrádném Triple testu vědět.

  • Odpovědět
    Radu
    16. 3. 2018 at 18:28

    Ja se divim ze ty triple testy jeste delaji kdyz vetsina maminek podstoupi prvotrimestralni screening.
    Mi ted vyslo riziko na downa pri tom prvni screeningu a na genetice mi nabidli nove vysetreni z krve kdy se vychytava DNA ditete, tak jsem byla rada ze jsem se vyhla odberu plodovky…ale pak tech 14 dnu cekani na vysledky bylo nekonecne.

    • Odpovědět
      Martina
      19. 3. 2018 at 16:41

      Já se tomu popravdě taky divím. Vyšetření krve byla u nás taky možnost, kterou jsem zvažovala, ale testy by prý nevyšly se 100% přesným výsledkem a nebyly mi doporučeny. A to čekání musí být teda šílený, ja byla ráda, že ta plodovka byla ještě ten den večer.

  • Odpovědět
    Petra
    16. 3. 2018 at 19:26

    Tu doktorku bych z fleku něčím bacila po hlavě!!! Tohle snad nemůže myslet vážně?? A bylo to na Veveří nebo u Lužánek? Každopádně jsem ráda, že vše dopadlo jak mělo.. 😊

    • Odpovědět
      Martina
      19. 3. 2018 at 16:44

      No, nebylo to nic moc, to přiznám. Nicméně, jméno centra nechci uvádět, protože se chci vyhnout nějakým negativním recenzím kvůli této jedné zkušenosti. Myslím, že se to může stát kdekoliv a jak ve článku píšu, pan doktor byl pak opravdu úžasný. To stejné na odběru plodovky:) A děkuji, já jsem též obrovsky vděčná:).

  • Odpovědět
    Lucie
    16. 3. 2018 at 21:36

    Moc pěkný článek a souhlasim s tim, ze by se o tom mělo psat.. Jsem ted ve 27 tt a presne tuto situaci jsem prožila v prosinci 2017, s tim, ze me rovnou řekli, ze mam tak kritické hodnoty, které uz dlouho neviděli a ze je téměř na místě ukončit tehotenstvi.. Podstoupila jsem odběr choriovych klku a vse nam vyšlo naprosto v poradku a též nam potvrdili aspon jako bonus chlapečka, na kterého se moc těšíme :). Pěknou zprávu jsme se dozvěděli 2 dny před vánoci, takze 14 dni před bylo opravdu nezapomenutelný zážitek :(. Přeji Vám, ať se Vám dari 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      21. 3. 2018 at 22:03

      Moc děkuji za komentář, Luci:). Je to docela šílené, jak dokáží budoucí maminku vystresovat:/. Hlavně, že vše dobře dopadlo!! Jste statečná!:) Moc děkuji, i Vám jen to nejlepší a pohodový zbytek těhotenství – užívejte:))

  • Odpovědět
    Hana Svobodová
    16. 3. 2018 at 21:40

    Úplně vidím sebe, taky mi po prvním pořádném vyšetření, ultrazvuku, odběru krve všichni ujišťovali, že jsme zdravá a určitě bude vše v pořádku. Asi do týdne sedím ráno v práci a zvoní mi tel. tak to zvednu a sestra mi sdělila z genetiky, že semnou dr. potřebuje urgetně mluvit, já v tu chvíli nechápala o co jde a sestra trvala na tom kdy jako přijdu. Naštěstí s ( ani nevim zda naštěstí) sem mohla přijít ještě ten. Od rána nervózní, ubrečená, stresovaná, jsme volala příteli danou informaci atd. Tak jsem přišla k paní dr. ta mi řekla že mi vyšel pozitivní test na Downův syndrom a doporučila mi jít na odběr plodové vody, defakto stejný postup jako řekli tobě. Tak sem vše postoupila, odběr nebyl opravdu tak strašný a dalo se vše vydržet, úžasná podpora mé gynekolozky, která mě ujistila, že je vše v pořádku. Do dvou dnů sem věděla, že je vše v pořadku a čekáme holčičku. Mezi tím vás všichni uklidňují a říkají hlavně se nestresuj…… haha a jak to mám asi udělat, když mi po tel. řeknou, že je to asi špatný a bla bla. Pak jsem se dozvěděla, že tam byli riziko 1:840 takže jako hodně malá pravděpodobnost. No nic méně když už jsem si myslela, že tohle vše máme za sebou, tak přišla další jobovka. Jdu na klasickou prohlídku, ultrazvuk a vše co běžně se dělá. Bylo to asi kolem 20tt, na ultrazvuku je dr nějaká cizí, dvě oči a ještě brýle a kouká hrozně dlouho na jedno místo, pak si zavolá další dr a koukají obě jak telata na na nová vrata a mě nikdo nic neřekl. Asi po půl hodině sem už nevydržela a slušně se zeptala jestli by mi už konečně mohly sdělit o co jde. Tak mi řekli, že Maji podezření na double boublle ( nevím teď přesně jak se to píše, omluvte případně chybu) nikdo mi nic ne vysvětlil, ale objednali mě k nějaké specialistce co jezdí jednou za čas do naší nemocnice, aby mě udělala pořádný ultrazvuk….. Na nic sem nečekala a druhý den šla k dr na genetiku a vše ji řekla, ta mě hned poslala do Prahy ještě v ten den, aby se ujistila, že miminko je v pořádku. Tak sem odjela k Apolinari, kde jsme sice čekala 3,5 hodiny, ale vyplatilo se. Tam na mě koukala nějaká kapacita a snad i vrchní lékař celého oddělení a řekl, proč mě prej takhle stresují, že je tam vše jasně vidět, že je holčička zdravá. Ještě tam se mi omlouvali, že jsme tak stresovaná a zjistili mě, že malinká je v pořádku. Podotýkám, že to bylo dva dny před vanocemi, a jiné dr mě objednali až na konec prosince. Jsme ráda, že jsem to vše absolvovala, sice s velkými obavami a slzami a zhrouceného světa, ale vyplatilo se. Teď jsem ve 33tt a malinká je v pořádku i se všemi ostatními ukázkovými výsledky. Ještě porodit hladce a bude po všem. Přeji Vám pevné zdravíčko pro Vás a celou rodinu a věřte mi, že jsem se vcítila do toho článku, až se slzami v očích.
    Krásný den.

    P. S. Omluvte chyby mám celé těhotenství křeče v rukou a špatně se mi píše, ale musela sem na tenhle úžasný článek reagovat.
    S úctou a pokorou Hanka

    • Odpovědět
      Martina
      21. 3. 2018 at 22:10

      Haničko, moc děkuji za tvůj příběh!:) V první řade, jsem moc ráda, že Vám vše dobře dopadlo!! Nepřestane mě ale udivovat přístup některých lékařů. Jakoby měli pocit, že známe všechny pojmy a postupy. Navíc tyhle příběhy, že se někdo zcela spletl a akorát vystresoval pacienta jsou taky docela časté. Určitě jste udělali dobře, že jste to hned řešili, už pro váš klid! Žena má být v těhotenství v pohodě a ne zažívat tohle:(.

      Přeji Vám co nejpohodovější porod a klidný zbytek těhotenství:). Ještě jednou moc děkuji za příspěvek:).
      S láskou,
      M.

  • Odpovědět
    Zuzana
    16. 3. 2018 at 21:50

    Také jsem měla špatný Triple test, ale v pražském Gennetu me hned na zacatku vysvětlili, ze tyto testy jsou nepřesné, a proto se pak dělají testy na odběr plodové vody nebo krevní test. Ja zvolila krevní test a ten uz vyšel v pořádku. Doteď nechápu, proč se ty triple testy dělají, když jsou nepřesné. Nevim co to bylo za kliniku, ale v Gennetu meli mnohem profesionalnejsi přístup.

    • Odpovědět
      Martina
      21. 3. 2018 at 22:14

      Za tohle vysvětlení bych tenkrát byla velmi vděčná. Muset tyto informace dohledávat na internetu není nic moc. V tomto jsem měla štěstí na kliniku nebo lékaře! Já krevní test zvažovala sama od sebe, ale byl mi rozmluven. Už přesně nevím proč, snad kvůli nepřesným výsledkům a že by to nic prý neřešilo. Hlavní je, že to dopadlo, jak to dopadlo.

  • Odpovědět
    A
    17. 3. 2018 at 12:50

    A vy byste postižené dítě neměli rádi?

    • Odpovědět
      Martina
      21. 3. 2018 at 21:57

      Naše dítě milujeme za všech okolností, ale o tomto článek není:).

  • Odpovědět
    Domčs
    18. 3. 2018 at 20:47

    Jezis, to me docela sokovalo. Taky jsem to loni touto dobou absolvovala. Nastesti mam doktorku, ktera je „normalni“. I kdyz mame Downa v rodine, delala mi pouze krevni odbery a velky ultrazvuk. Rikala mi prave, ze triple je hodne falesne pozitivni a akorat by me to zmatlo. Je spis zarazejici, ze nanatak tak zasadni vysetreni je vyuzit triple test. Spousta maminek si podle me nepriplaci dalsi vysetreni a pak se mohou rozhodovat k ukonceni kvuli zcela zcestnym vysledkum.

    • Odpovědět
      Martina
      21. 3. 2018 at 22:17

      Tak to je opravdu správný přístup!:) Já jsem byla tenkrát ráda, že se to snaží paní doktorka vymyslet tak, aby to bylo v rámci zdravotního pojištění. Nicméně mě mohla také informovat, o jaký test jde:/. Každopádně jeho využívání také nerozumím. A asi bych v něj neměla důvěru ani při negativních výsledcích. Zkrátka bych si jej podruhé nedělala a raději zvolila variantu rozsáhlejších krevních testů.

    Zanechat odpověď