Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Jogurtové kuře na paprice

Miki a jeho stravování je kapitola sama o sobě, do které se ani nebudu pouštět. Nicméně, kuře na paprice patří mezi jeho stálé favority. Abych tedy byla přesná, tak omáčka bez masa. Proto tohle jídlo v jeho rychlejší verzi vařím opravdu často a tak jsem vyzkoušela všemožné alternativy a možnosti, jak udělat toto jídlo chutné a zároveň alespoň trošku zdravěji. V „odlehčenější“ verzi tak toto jídlo připravuji s 10 – 12% smetanou a doplňuji jej bílým jogurtem, který se postará o kyselkavou a božsky krémovou omáčku. V seznamu surovin i postupu si ale můžete zvolit, jestli si připravíte tu nejlahodnější možnou variantu – s 33% smetanou, nebo naopak na tuku malinko uberete s použijete smetanu na vaření. Což se mi právě líbí, ta variabilita recept měnit dle toho, komu a kdy zrovna vaříte:). Joo a co ta mrkev tam, že. Odpověď je jednoduchá – takto dostanete i do dětí nějakou tu zeleninu, aniž by o tom měly vůbec tušení. Navíc dodá omáčce příjemnou chuť, barvu a zároveň ji i zahustí.

 

Ingredience

 

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 střední cibule nebo 3 – 4 cm z bílé části pórku
  • 1 střední mrkev
  • 100 ml vývaru nebo vody
  • 200 ml smetany (tučnost zvolte dle vašich preferencí – recept funguje jak s 12%, tak s 33% smetanou)
  • 120 g bílého jogurtu (ideálně tekutější či krémový, který netvoří hrudky)
  • 2 – 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 – 3 lžičky mleté uzené papriky (např. Vitana, Sonnentor, Marks and Spencer)
  • větší špetka mleté skořice
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • přepuštěné máslo (ghí) nebo kvalitní řepkový olej

 

 

Postup

 

  1. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
  2. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžičku tuku a maso opékejte dozlatova při nejvyšší teplotě – poté odložte maso z pánve stranou.
  3. Pánev vraťte na plotnu, přidejte opět 1 lžičku tuku a při střední teplotě orestujte nadrobno nakrájenou cibuli (popř. na tenké plátky nakrájený pórek). Cibule by měla lehce změknout a opéct se do zlatavé barvy.
  4. Dále do pánve přidejte oloupanou a najemno nastrouhanou mrkev – restujte asi 30 sekund.
  5. Zasypte 2 lžičkami červené sladké a 2 lžičkami uzené papriky spolu s větší špetkou skořice. Koření krátce ale důkladně orestujte – stačí opravdu chvilička, aby koření začalo vonět, ale paprika se zároveň nestihla začít pálit a hořknout.
  6. Obsah pánve zalijte 100 ml vývaru nebo vody, 150 ml smetany a lehce osolte. Na mírné ohni nechte asi 5 minut probublávat, dokud zelenina zcela nezměkne a tekutina se mírně nezredukuje – pokud by se případně rychleji odpařovala, přilijte vždy po 50 ml vývaru nebo vody. Ke konci vaření přidejte i zbylých 50 ml smetany.
  7. Celý obsah pánve poté přesuňte do mixéru a rozmixujte do podoby co nejhladší krémové omáčky. Popř. přesuňte do vysoké nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem.
  8. Omáčku vraťte na pánev – ochutnejte a v případě potřeby přidejte lžičku mleté sladké nebo uzené papriky. Dále přidejte i opečené kuřecí maso. Společně nechte krátce prohřát, aby se chutě propojily a pokud nebylo maso při opékaní dostatečně udělané, aby zároveň i došlo.
  9. Plotnu vypněte a do omáčky vmíchejte bílý jogurt. Již nevařte, aby se jogurt v omáčce nevysrážel. Omáčku ochutnejte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, popř. skořicí.
  10. Podávat můžete s kvalitními těstovinami – já jsem zvolila tagliatelle. Hodí se ale bramborové noky, špecle, rýže či pohanka.
  11. Dozdobte čerstvými bylinkami dle vaší chuti nebo najemno nasekanou zelenou částí pórku.

 

 

TIP: Naši sousedi vždy připravovali kuře na paprice tak, že nakonec od omáčky vmíchali sterilovanou kukuřici. Já sama jsem si tuto kombinaci už v dětství oblíbila, tak třeba zachutná i vám. Stačí po vmíchání jogurtu přidat i několik lžic sterilované sladké kukuřice.

TIP: Tento recept jste si zřejmě vybrali právě proto, že se jedná o „jogurtové“ kuře na paprice. Přesto vám dám tip, jak výslednou chuť tohoto pokrmu jednoduše změnit. Stačí onen jogurt zkrátka vynechat. Vynikne tak více smetanová chuť, ale vznikne o něco málo méně omáčky:).

TIP: Tučnější verze této omáčky si můžete vytvořit záměnou jogurtu za zakysanou smetanu.

 

 

 

Related Posts

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Věra Flonerová
    21. 3. 2021 at 17:25

    Vždycky jsem se bála vyzkoušet kuře na paprice a do teď ani nevím proč, vždycky když jsem viděla nějaký recept přišlo mi to děsně složité, ale když se narazila u tebe na tento recept rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Má to sice jinou chuť než vaří moje mamka, ale je to neskutečně dobrý, že se to u nás doma setkalo s obrovským úspěchem.

    • Odpovědět
      Martina
      27. 3. 2021 at 13:27

      Jsem moc ráda, že chutnalo! Záměrem receptu ani nebylo klasické kuře, které zřejmě vaří tvoje maminka:). Je to rychlá a odlehčenější verze:)

    Zanechat odpověď