Tento recept vznikl náhodou, když jsem potřebovala spotřebovat kynuté těsto z lednice z předchozího dne. Ano, i kynuté těsto, které nezvládnete spotřebovat můžete na den uložit do lednice – ideálně tedy už nakynuté. Před další prací s těstem si jej pak vytáhněte ven s předstihem, aby získalo pokojovou teplotu nebo se alespoň co nejvíce ohřálo:). Nicméně, dalším zajímavým pointem je určitě i to, že velká spousta kynutých těst má variabilní využití, stačí jen zkoušet. Tohle jsem jen malinko upravila – např. vynechala rum a místo něj přidala více mléka, jinak ale jde o stejné těsto jako na babku s mascarpone. Z těsta jsem připravovala i buchty nebo závin.
Náročnost: malá – střední
Doba přípravy: do 45 minut + kynutí + pečení
Počet porcí: 8 – 9 šneků
Ingredience
Ingredience na těsto
- 15 g čerstvého droždí
- 135 g plnotučného mléka
- 2 g soli
- 35 g cukru krupice nebo krystal (lze i třtinový)
- 150 g hladké pšeničné mouky
- 190 g polohrubé pšeničné mouky
- 40 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
Ingredience na náplň
- 200 g kvalitní čokolády
- 50 g loupaných pistácií
- 1 – 2 banány (dle velikosti)
- šálek espressa (volitelné)
+
- rozšlehané vejce
- 50 g loupaných pistácií
Postup
- Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte sůl, cukr a metličkou promíchejte.
- Přidejte prosátou mouku, rozpuštěné a lehce vychladlé máslo, vyšlehané vejce a vanilku. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat těsto – 8-10 minut. Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
Při přesouvání těsta si poprašte ruce troškou mouky, aby se vám na ně těsto nelepilo. Těsto přesuňte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte 60-90 minut kynout na teplém místě. - V teplovzdorné misce rozpusťte čokoládu (pokud chcete přidejte i šálek espressa). K čokoládě přidejte celé nebo nahrubo nasekané pistácie a nechte čokoládu za občasného promíchání vychladnout.
- Nakynuté těsto vyválejte do podoby velkého plátnu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5 -1 cm. Rovnoměrně potřete čokoládovou náplní s oříšky, která nesmí být horká, jinak by se vám těsto mohlo začít roztékat. Na vrstvu čokolády rozprostřete na tenká kolečka nakrájený banán.
- Plát na těsno zarolujte a krájejte na asi 3 cm silné rolky. Rolky vkládejte do pekáče vymazaného máslem s menšími rozestupy od sebe. Jakmile je pekáč plný, přikryjte jej utěrkou a nechte 15 – 20 minut kynout.
- Dále potřete vyšlehaným vejcem a posypte nahrubo nasekanými pistáciemi. Dejte péct do trouby předehřáté na 190°C na 35-40 minut. Zdali jsou i uvnitř upečené, poznáte díky testu se špejlí – pokud je po vpichu do těsta suchá, máte hotovo. U tohoto typu pečiva můžete ale nechat pečivo tzv. dojít v již vypnuté troubě – budete mít jistotu, že se nespálí a uvnitř bude zcela upečené.
Žádné komentáře