Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční Vegetariánské

Skořicové rolky s karamelem a pekany

S novým měsícem pro vás mám nový recept ve spolupráci s Pekárkovou moukou, kterou jsem vám představila už v minulém receptu na PIZZA ŠNEKY. Původně jsem měla v plánu připravit recept na celožitný kváskový chléb. Předběhli mě Kitchen Story a vyšvihli takovýho fešáka, že jsem svůj kvásek zasunula hlouběji do lednice:D. Měla jsem docela dilema, co teda vymyslet, aby mouka dostala dostatek prostoru a zároveň jsem vyzkoušela i jinou než jen pšeničnou hladkou. Nakonec jsem sáhla po receptu, který byl horký kandidát do kuchařky a nakonec už na něj nezbyl prostor. A já jsem strašně ráda, že se tak stalo, protože kombinace skořice, karamelu, pekanů, másla a boží mouky je prostě…no..kdo by to nemiloval:D. Takže v květnu tu bylo motané kynuté těsto na slaný způsob a v červnu se bude zase kynout a rolovat, ale pořádně si to osladíme:). V receptu jsem použila hladkou pšeničnou světlou mouku a ve větší míře polohrubou pšeničnou. Zkuste kouknout na e-shop Pekárkova mouka, kde najdete celý sortiment a navíc i za zvýhodněnou cenu – mouku mají k dostání ve 2 kg balení (pokud pečete, tak víte, že se to hodí :D) a určitě je velké plus, že díky možnosti online nákupu dostanete mouku až ke dveřím svého domu (mně přišel balík okolo 22 kg :D). Tak doufám, že se recept bude líbit, dařit a těším se na výsledky:).

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy: do 45 minut + 75 minut kynutí + 35 – 40 minut pečení

Počet porcí: cca 8 – 10 rolek

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 30 g čerstvému droždí
  • 15 g + 35 g cukru krupice
  • 250 g plnotučného mléka
  • 85 g rozpuštěného másla
  • 150 g hladké pšeničné mouky světlé Pekárkova mouka
  • 250 g polohrubé pšeničné mouky Pekárkova mouka
  • 5 g soli
  • mletá vanilka/zrníčka z vanilkového lusku/vanilková esence/ popř. část cukru nahraďte vanilkovým cukrem

 

Ingredience na náplň

 

  • 105 g změklého másla
  • 95 g cukru
  • 13 g skořice (1-2 lžíce)
  • 1 lžička mletého kardamomu (možno vynechat)

 

Ingredience na karamel

 

  • 125 g cukru krupice nebo krystal
  • 30 g másla
  • 65 g smetany ke šlehání

+

  • 50 g pekanových ořechů (popř. můžete nahradit vlašskými nebo lískovými ořechy)

 

 

Postup

 

Postup na rolky

 

  1. Droždí rozdrolte v misce a zasypte 15 g cukru.
  2. Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
  3. Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
  4. Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj přidejte aktivované droždí s cukrem,zbylých  35 g cukru, sůl a promíchejte pomocí metličky. Dále přidejte rozpuštěné máslo, obě prosáté mouky a nakonec vanilku.
  5. Začněte míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou suroviny pojit v těsto, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat hladké těsto – nechte robot pracovat 5-8 minut.
  6. Pokud nemáte robot k dispozici můžete těsto vypracovat i ručně.
  7. Vypracované těsto nechte kynout cca 60 minut na teplém místě přikryté utěrkou.

 

Postup na náplň

 

  1. V menší misce společně utřete změklé máslo, cukr, skořici a kardamom v pastu. Máslo musí být opravdu povolené, aby se náplň dala dobře roztírat.
  2. Nakynuté těsto vyválejte do podoby velkého plátnu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5 -1 cm. Rovnoměrně potřete skořicovou náplní.
  3. Plát na těsno zarolujte a krájejte na asi 3 cm silné rolky. Rolky vkládejte do pekáče vymazaného máslem s menšími rozestupy od sebe. Jakmile je pekáč plný, přikryjte jej utěrkou a nechte 15 minut kynout.
  4. Dále potřete vyšlehaným vejcem a dejte péct do trouby předehřáté na 190°C na 35-40 minut. Zdali jsou i uvnitř upečené, poznáte díky testu se špejlí – pokud je po vpichu do těsta suchá, máte hotovo. U tohoto typu pečiva můžete ale nechat pečivo tzv. dojít v již vypnuté troubě – budete mít jistotu, že se nespálí a uvnitř bude zcela upečené.

 

Postup na karamel

 

  1. Cukr zahřívejte v hrnci se silnějším dnem, dokud se nerozpustí a nepřemění v karamel – zprvu můžete cukr promíchávat jen krouživými pohyby hrncem, jakmile ale začne tmavnout a rozpouštět se, začněte poctivě míchat – ideálně pomocí metličky. (Doporučuji pracovat na středním plamenu karamel se snadno připaluje a hořkne.)
  2. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný, přidejte máslo a rychle míchejte. Stáhněte z ohně a pokračujte v míchání, poté vraťte na plotnu a nepřestávejte míchat, dokud se máslo s karamelem nespojí.
  3. Dále přilijte po částech připravenou smetanu, opět rychle míchejte. Směs začne bublat, ale nepřestávejte míchat. V tomto momentu ji opět stáhněte z plotny a smetanu zapracujte ke karamelu. Pokud by se tekutina oddělovala nebo se směs srazila, vraťte hrnec zpět na plotnu a nechte karamel za stálého míchání znovu rozpustit a spojit se se smetanou.
  4. Jakmile je karamel hotový, stáhněte jej z plotny, vhoďte do něj celé pekanové ořechy a vše přelijte do čisté nádoby.
  5. Karamel s ořechy nechce pár minut zatuhnout a poté jej nalijte na upečené skořicové rolky.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Pekárkova mouka.

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Yma
    19. 4. 2021 at 18:10

    Jsou výborné ☺ určitě je upeču znova. Chutnaly i konzervativním členům rodiny včetně babičky a dědy 👍

  • Zanechat odpověď