Jídlo Polévky Recepty

Mrkvovo-batátový krém s kurkumou

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 5-6 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 3 střední mrkve
  • 1 velký batát
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml vývaru (můžete použít i vodu, s vývarem vždy ale dosáhnete chuťově výraznějšího výsledku)
  • 50 ml smetany nebo mléka (můžete použít ale i kokosové nebo třeba mandlové mléko)
  • lžíce másla/přepuštěného másla
  • 1 lžička garam masaly (popř. curry koření)
  • mletá kurkuma
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

 

Postup

 

  1. Mrkev, batát, cibuli i česnek oloupejte.
  2. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Plátky batátů mohou být silnější – změknou rychleji než mrkev.
  3. Nakrájenou zeleninu dejte do pekáče a přidejte oloupaný česnek vcelku a cibuli nakrájenou na čtvrtky.
  4. Přidejte lžíci másla nebo přepuštěného másla, bohatě osolte, přidejte garam masalu a dejte péct na 185°C dokud zelenina nezměkne a lehce nezkaramelizuje – bude to trvat cca 30-35 minut.
  5. Zeleninu i s veškerou případnou tekutinou přesuňte do hrnce.
  6. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  7. Poté teplotu snižte, přidejte smetanu/mléko, 2 lžičky kurkumy a čerstvý pepř.
  8. Vše poté přesuňte do výkonného mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladký lehký krém. Můžete použít i tyčový mixér, ale textura polévky nebudu nikdy tak jemná.
  9. Nakonec vše dochuťte solí.
  10. Podávat můžete s pečenou mrkví.

 

 

TIP: V polévce bude skvěle fungovat i chilli.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď