Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty

Dýňové risotto

Risotto bylo jedním z receptů, který mě přivedl k takové té „opravdové“ gastronomii. I já jsem totiž kdysi dělala risotto se smetanou. Ano, je to tak. Žádný učený z nebe nespadl, žejo. Vtip je ale v tom, že to pravé italské risotto je asi tak milionkrát lepší než to, kam nalijete pro krémovitost smetanu. I bez přítomnosti smetany není risotto žádná dieta. Máslo, parmazán a rýže s vysokým obsahem škrobu – právě ten dělá v risottu onu krémovitost. Tento recept na dýňové risotto pochází ještě z mého starého blogu. Na dotaz známé, kde že prý ho může na novém blogu najít, jej konečně přidávám:).

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 2 porce

 

Ingredience

 

  • 1/2 dýně hokkaido (popř. máslové či jiné dýně)
  • 1 šalotka
  • 250 g rýže vhodné na risotto (Arborio, Carnaroli nebo Acquerello)
  • 1 dc bíleho vína
  • 1 l horkého vývaru (z masa či zeleniny)
  • 100 g parmazánu
  • přepuštěné máslo/řepkové olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

  1. Připravte si horký vývar. Pro samotnou přípravu risotta je horká tekutina základní ingrediencí. (Můj tip: Aby nebylo nutné pokaždé vařit nový vývar, předpřipravte si jej a zamrazte. Poté vždy jen vývar rozpustíte a můžete jej používat mimo jiné i do omáček či polévek.)
  2. Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte na menší kousky. Pečte si spolu s přepuštěným máslem nebo řepkovým olejem na 220°C 20 minut zakryté a pak ještě 10-15 minut odkryté.
  3. Upečenou dýni rozmixujte spolu se dvěma menšími naběračkami vývaru.
  4.  Jemně nakrájenou šalotku dejte zpěnit do rozehřátého tuku (1 lžíce másla). Šalotku restujte dokud nepovolí a nezměkne. Neměla by chytat zlatavou barvu, ale naopak by měla v risottu splynout se zrníčky rýže.
  5. K šalotce přidejte rýži a opět restujte cca 30 – 45 sekund, tak aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem.
  6. Přilijte víno a nechte na středním plameni, za stálého míchání, tekutinu odpařit (v tomto množství trvá proces pár sekund).
  7. Jakmile je víno odpařené, přidejte 2 – 3 naběračky horkého vývaru. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá). Risotto často míchejte.
  8. Před poslední naběračkou vývaru přidejte k rýži připravené dýňové pyré. Společně vše důkladně promíchejte a prohřejte.
  9. Risotto stáhněte z ohně. Přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou. Poté rychle zamíchejte a dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  10. Risotto doporučuji podávat s filetem ze pstruha. Filet omyjte, důkladně osušte a osolte. Na trošce olivového oleje, na středně rozpálené pánvi přitlačte pstruha kůží dolů a chvíli přidržte. Doba přípravy filetu záleží na jeho velikosti a tloušťce – jakmile začíná maso světlat a být hotové, filet obraťte, přihoďte k němu kousek másla a stáhněte z plotny. Pánví kružte než se všechno máslo rozpustí a pstruh takto dojde. Navíc získá od másla další skvělou chuť.

 

 

TIP: V receptu je tip na servírovaní s filetem ze pstruha. Rybu ale můžete klidně vynechat a risotto ozvláštnit třeba lanýžovým máslem/olejem.

TIP: Pokud striktně dodržujete gastronomické zásady, pak by bylo dobré říct, že jedno z nich je „ryba a sýr k sobě nepatří“. Potom v risottu vynechejte sýr a nebo naopak rybu. Mně ale risottu bez parmazánu nebaví a v tomto případě se mi s rybou nijak nebije. Pravidla jsou od toho, aby se porušovala, ne?:)

Related Posts

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Dýňová topinka s brynzou, tvarohem, karamelizovanou cibulí a oříšky – MamaChef
    22. 10. 2020 at 21:01

    […] Upečenou dýni rozmixujte dohladka – ze vzniklého pyré si odvažte 200 g. Pokud Vám nějaké pyré zbude, schovejte jej po vychladnutí do lednice a využijte do jiného dýňového receptu (doporučuji třeba dýňové risotto). […]

  • Odpovědět
    Jitka
    24. 1. 2021 at 21:25

    mám raději tuto s opečenmi kousky dýně a semínky https://bestrecepty.cz/recept/dynove-rizoto-s-oprazenymi-seminky/

  • Zanechat odpověď