Dezerty Jídlo Recepty Sladké

Meruňkový cheesecake s čokoládou a kokosem

Počátkem roku jsem začala komunikovat o možné spolupráci s Biopékárnou Zemanka. A jsem moc ráda, že pro vás konečně mám první recept, který z této spolupráce, která klapla, vzešel:). Pokud si hned nejste jisti o co přesně jde, tak vám tuto rodinnou firmu a její produkty trošku představím. Biopekárna Zemanka byla založena již v roce 2006 ve Středních Čechách a zakládá si na vlastních recepturách.  V současnosti tento podnik vyprodukuje ročně 180 tun biopečiva, které posílá i do dalších 11 zemí Evropy. Výrobky jsou výhradně z kvalitních surovin – téměř všechny i v bio kvalitě. U pečiva se pekárna zásadně vyhýbá umělé ztuženým tukům, bílému rafinovanému cukru, chemickým konzervantům, umělým barvivům ani aromatům. Navíc uplatňují i pravidla ekologicky šetrného provozu.

Já sama si pamatuji, kdy jsem prvně sušenky Zemanka ochutnala – bylo to v roce 2011, kdy je kamarádka přinesla do školy. Šlo o asi moje úplně nejoblíbenější – ČOKO-KOKOSKY S FAIR TRADE ČOKOLÁDU. Ty jsem zvolila i jako základ pro tento recept. Ve spojení se sušenkami jsem musela zkrátka zařadit cheesecake. Jednak je máte tak rádi a hlavně je to ideální dezert, kde dát sušenkám vyniknout. Samozřejmě jsou fantastické i samostatně. Vlastně trošku návykové. Balíček vždycky zmizí raz dva:D. Kromě těchto kokosek jsem k dozdobení vybrala ještě jeden druh sušenek, a to KOKOSOVÉ HRUDKY S ČIROKEM. Biopekárna Zemanka má sortiment ale opravdu široký a tak koukněte k nim na web, kde všechny příchuti najdete a můžete si je i přímo objednat. V rámci klasických obchodů je ale najdete třeba v prodejnách Globus, Penny, na Rohlik.cz i Kosik.cz, v Makru (širší sortiment) a věřím, že i v dalších řetězcích.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut + pečení

Počet porcí: cca 8 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na korpus

(s vysokým okrajem – na formu o průměru 18 cm / bez okraje na jakoukoliv velikost formy)

 

 

Ingredience na krém

(na formu o průměru 18-20 cm )

 

  • 400 g vypeckovaných meruněk
  • 80 g cukru světlého třtinového cukru
  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • mletá vanilka/zrníčka z vanilkového lusku (možno vynechat)

 

Ingredience na dokončení

 

 

TIP: Pokud využijete větší dortovou formu a zároveň chcete mít cheesecake stejně vysoký jako je na fotkách, použijte dvojnásobné množství surovin na krém.

 

 

Postup

 

Postup na korpus

 

  1. Ve food procesoru nebo mixéru rozemelte společně sušenky (kokosky) a na malé kousky nakrájené máslo do podoby drolivé hmoty. Dále přidejte rozšlehané vejce a buď opět pomocí mixéru nebo rukou spojte do podoby lehce lepivého těsta.
  2. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem.
  3. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu ze sušenek. Pokud jste zvolili menší průměr dortové formy, hmotu natlačte i dále do okrajů – u větších forem buď zvyšte dávku surovin na korpus nebo zůstaňte jen u spodní části dortové formy. Korpus musí být totiž poměrně silný, aby cheesecake udržel a nepraskal.
  4. Pečte 15-20 minut na 180°C.
  5. Nechte zcela vychladnout.

 

Postup na krém

 

  1. Mascarpone, tvaroh a vejce vytáhněte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.
  2. Meruňky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na středně velké kousky.
  3. Nakrájené meruňky přesuňte do menšího hrnce se silnějším dnem spolu s cukrem.
  4. Pokud budete mít zralé meruňky, měly by rychle pustit šťávu. U méně zralých meruněk, které jsou tvrdé a mají v sobě méně tekutiny, přidejte do hrnce trošičku vody, aby se ovoce nepřipalovalo.
  5. Při střední teplotě nechte meruňky za občasného míchání probublávat, dokud zcela nezměknou a nerozpadnou se. Pokud by se během vaření vypařila tekutina a meruňky by nebyly ještě dostatečně měkké, přidejte opět trošku vody.
  6. Jakmile jsou meruňky téměř hotové, pokuste se je zredukovat tak, aby se většina tekutiny odpařila.
  7. Hotové meruňky stáhněte je z plotny a rozmixujte pomocí tyčového nebo malého mixéru v co nejhladší pyré, které by mělo mít konzistenci džemu. Pokud by bylo příliš tekuté přidejte 1 lžičku želatiny nebo agaru a společně prohřejte, dokud se v pyré nerozpustí. Pokud nemáte želatinu ani agar, lze také přidat trošku škrobu ke zahuštění – přesto doporučuji spíše sáhnout po želatině/agaru.
  8. Ve větší míse společně vyšlehejte tvaroh a mascarpone. Dále zašlehejte vejce a nakonec vmíchejte 2/3 částečně vychladlého meruňkového pyré.
  9. Na dno korpusu namažte zbytek meruňkového pyré. Směs přesuňte na korpus s vrstvou pyré a pečte na 155°C asi 45 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní ještě tak hodinu – cheesecake se vám díky tomu nepropadne a bude krásně pevný.
  10. Venku nechte cheesecake zcela vychladnout a poté přesuňte do lednice. Nechte zachladit ideálně přes noc.
  11. Nakonec cheesecake dozdobte světlými kokosovými sušenkami, opraženými kokosovými chipsy a kousky čerstvých meruněk.

 

 

 

TIP: Malý kousek korpusové hmoty si můžete odložit stranou a dolepit ním případné trhliny v upečeném základě. Dopéct pak dáte i spolu s krémem.

TIP: Pokud máte k dispozici kvalitní nebo ideálně domácí meruňkový džem, můžete místo pyré použít i ten. Po lžících jej přidávejte ke směsi mascarpone a tvarohu. Jakmile je krém dostatečně ochucený, zašlehejte vejce.

 

Recept vznikl ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka.

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď