Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Hruškový koláč s tvarohem z domácího skořicového listového těsta

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: těsto 3-4 hodiny/ příprava koláče do 20 minut + pečení 50 minut

Počet porcí: 10-12 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na listové těsto (těsto vystačí na 2 koláče)

 

  • 80 g + 170 g studeného másla
  • 270 g hladké mouky
  • 120 ml studené vody
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

 

Ingredience na hruškovo-tvarohovou náplň

 

  • 3 větší sladké hrušky
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce z volného chovu
  • 1 žloutek z vejce z volného chovu

 

 

Postup

 

Postup na listové těsto

 

  1. Do mísy od robotu dejte 80 g na kostičky nakrájeného studeného másla, všechnu mouku, mletou skořici, špetku soli, studenou vodu a za použití nástavce typu hák, nechte vypracovat robot hladké nelepivé těsto.
  2. Pokud nemáte k dispozici kuchyňského robota, těsto vypracujte ručně.
  3. Hotové těsto rozválejte na pečícím papíru, přiložte druhým pečicím papírem a dejte na 45 minut vychladit do lednice.
  4. Zbylých 170 g vychlazeného másla vložte mezi dva pečicí papíry a vyválejte na placku.
  5. Tuto máslovou placku opatrně přesuňte do středu vychlazeného těsta.
  6. Těsto z obou stran přeložte tak, aby v něm bylo máslo zabalené.
  7. Zabalte do fólie a nechte 15 minut vychladit v lednici.
  8. Znovu vyválejte, aby se vše propolijo.
  9. Rozválené těsto přeložte na třetiny a potom na polovinu.
  10. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.
  11. Po této době těsto vytáhněte, opět rozválejte a složte na třetiny a potom na půlky.
  12. Opět zabalte a dejte chladit na dalších 30 minut.
  13. Tento proces opakujte ještě 3x až 4x.
  14. Těsto nechte hodinu odležet v lednici nebo jej zabalené v potravinářské fólii můžete uchovávat 2-3 dny.

 

Postup na základ koláče

 

  1. Hotové listové těsto vyválejte na tloušťku cca 0,4 cm – nesmí se trhat, ale ani být příliš tlusté
  2. Koláčovou formu vymažte máslem a rozválené těsto do ní přemístěte.
  3. Těsto přitlačte ke stěnám a přesahující kraje odkrojte – nechte ale malý přesah přes formu – těsto obsahuje hodně másla a během pečení by z krajů steklo.
  4. Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 210°C cca 10 minut, dokud není těsto zlatavé.

 

 

Postup na náplň

 

  1. Hrušky omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. V menším hrnci rozehřejte lžíci másla a přidejte 1/3 nakrájených hrušek.
  3. Po půl minutě přisypte 2 lžíce třtinového cukru a nechte jej spolu s máslem rozpustit v karamelovou omáčku. Směs nechte vychladnout.
  4. Ve větší míse vyšlehejte tvaroh, smetanu, vejce a žloutek.
  5. Poté přimíchejte hrušky v karamelové omáčce.
  6. Krém přesuňte na předpečené listové těsto.
  7. Navrch koláče skládejte zbytek na plátky nakrájených hrušek.
  8. Zlehka posypte třtinových cukrem a pečte na 185°C 40 minut.
  9. Po upečení nechte zcela zchladnout a poté nechejte ztuhnout přes noc v lednici.

 

 

Pro recept na listové těsto jsem se inspirovala u Kitchenette a milujisvujzivot.cz:).

Recept byl vytvořen pro Penny Market s.r.o.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď