Jídlo Předkrmy Recepty Slané pečení Sváteční Vánoce Vegetariánské

Křehké koláčky s glazovanou šalotkou a parmazánem

Blíží se oslavy konce roku a k tomu se vždy hodí nějaké skvělé slané pohoštění. Ve svých Mamachef News jsem pro vás připravila recept PIVNÍ SÝROVÉ TYČINKY, zde na blogu najdete recept na SUŠENKY S MODRÝM SÝREM A VLAŠSKÝMI OŘECHY a tímto receptem své tipy na slané (nejen) slavnostní pečení ukončuji. Nemohu říct, který z receptů je můj neoblíbenější, tento na KŘEHKÉ KOLÁČKY S GLAZOVANOU ŠALOTKOU je však určitě nejslavnostnější. Koláčky můžete podávat na stůl, aby si hosté brali, ale také může být servírován jako předkrm při hostině či večeři.

V rámci receptu si sami zvolíte, zda na glazování šalotek použijete bílé nebo červené víno. Obě budou fungovat skvěle. Jen je důležité sáhnout po víně suchém, nikoli sladkém. Já jsem tentokrát zvolila suché bílé víno – s červeným získají šalotky výraznější barvu. Druhou věcí, kterou si zvolíte dle chuti či domácích zásob je druh sýru. Může jít být parmazán nebo sýr tohoto typu jako je Gran Moravia, Grana Padano, apod. nebo můžete sáhnout po výraznějším ovčím sýru pecorino.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 70 minut

Počet porcí: 10 – 12 koláčků (dle velikosti)

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g povoleného másla
  • 65 g bílého jogurtu
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • 50 g nastrouhaného parmazánu nebo pecorina
  • nasekané čerstvé bylinky dle chuti
  • 4 g soli
  • čerstvě mletý pepř

 

Ingredience na šalotky

 

  • 280 g šalotky (váha neočištěných šalotek se slupkou – vychází na 6 – 9 ks dle velikosti)
  • 200 ml bílého nebo červeného suchého vína
  • 2 lžíce bílého nebo třtinového cukru
  • snítka tymiánu nebo jiné bylinky
  • 1 lžíce přepuštěného nebo klasického másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Ingredience na dokončení

 

  • 100 g parmazánu nebo pecorina
  • čerstvé bylinky
  • vejce na potření
  • vločková nebo hrubozrnná sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

  1. Všechny suroviny vložte do mísy od robotu a s nástavcem na třená těsta nechte vypracovat hladké elastické těsto.
  2. Pokud robot nevlastníte – na pracovní ploše nejprve pomocí prstů spojte mouku s máslem do podoby drobenky. Dále přidejte sůl, pepř, bylinky, sýr, rozšlehané vejce, jogurt a vypracujte hladké nelepivé těsto.
  3. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechce cca 30 minut odpočinout v lednici – v mezičase si připravíte šalotky.
  4. Šalotky zbavte slupek a rozřízněte podélně napůl. Pokud by byly příliš velké a silné, rozřízněte opět podélně na polovinu. Každá část by měla být vysoká asi 1 cm.
  5. Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo klasické máslo a šalotky z obou stran opečte dozlatova.
  6. Poté přidejte do pánve snítku tymiánu, rovnoměrně šalotky zasypte cukrem a zalijte připraveným vínem.
  7. Při střední teplotě nechte pánev probublávat, dokud se tekutina nezredukuje do podoby sirupu a šalotky lehce nezměknou – trvat by to mělo 5- max 10 minut (šalotky nesmí příliš změknout a „rozvařit se“).
  8. Pánev dejte stranou – ideálně na chladné místo – a nechte zcela vychladnout.
  9. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tenký plát a vykrajujte z něj kolečka o průměru cca 7 – 8 cm , ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Každé kolečko pak potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte nastrouhaným sýrem.
  11. Dále na vrstvu parmazánu/pecorina pokládejte glazované a vychladlé šalotky. Každý koláček pokapejte i troškou zredukovaného vína.
  12. Nakonec seshora posypte parmazánem či pecorinem (může být nastrouhaný nebo v podobě hoblin), posypte na jemno nasekanými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.
  13. Pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 25 minut, dokud nebudou koláčky krásně zlatavé.
  14. Ihned můžete podávat teplé nebo i později studené.

 

 

TIP: Pokud byste se rozhodli nevykrajovat kolečka, ale čtverečky – připravte si o něco více náplně.

TIP: Koláčky můžete podávat s dipem z bílého jogurtu či zakysané smetany.

TIP: Pokud nechcete zůstat jen u vegetariánské verze koláčků, pak přidejte před pečením koláčku na šalotky na proužky nakrájenou a opraženou či syrovou slaninu nebo pancettu.

 

Recept byl vytvořen pro Košík.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď