Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vegetariánské

Sobíci z arašídového brownies

Přiznám se, že ve vytváření různých postaviček a zvířátek z jídla mě moc neužije. Moje kreativita se asi ubírá spíše abstraktním směrem:D. Když mě Košík.cz, ale oslovil, abych vytvořila nějaký hravý vánoční recept pro děti, nemohla jsem jinak a tuto výzvu jsem musela přijmout. Nápad na sobíky z brownies jsem získala díky brouzdání po Pinterestu a vyhodnotila jsem ho jako něco, co bych mohla zvládnout já, vy i vaše děti:). Aby to ale nebylo jen obyčejné brownies, část másla jsem nahradila arašídovým máslem a do těsta jsem přidala kousky slaných preclíků a sladkých marshmallow. Při zdobení si dejte pozor jen na jednu věc – ať Vám děti nesmí všechny lentilky dřív budou brownies ozdobené:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut + chlazení

Počet porcí: 10 – 20 porcí (dle velikosti)

 

 

Ingredience

 

Ingredience na brownies

 

  • 350 g kvalitní hořké čokolády (kolem 60% obsahu kakaa)
  • 150 g másla
  • 90 g arašídového másla
  • 4 vejce od slepic z volného chovu
  • 110 g cukru krupice nebo krystal (lze i třtinový)
  • 80 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

+

  • hrst solených preclíků (volitelné)
  • hrst marshmallow (volitelné)
  • hrst nesolených arašídů (volitelné)

 

Ingredience na zdobení

 

  • cukrová očička (koupíte ve specializovaných cukrářských prodejnách a e-shopech) *
  • červené, růžové a oranžové lentilky na nos
  • solené preclíky nebo preclíky v čokoládě na parohy

+

  • 10 g čokolády na lepení

 

*Tipy jak na domácí výrobu očiček – Pokud nechte pořizovat cukrová očička, můžete si je zkusit vyrobit doma. Jednou z možností jsou bílé „lentilky“ nebo jiné podobně veliké světlé bonbóny (např. Lipo) – do středu lentilky či bonbónu pak uděláte pomocí rozpuštěné čokolády a párátka tečku jako střed oka. Oči si můžete vyrobit ale i z rozpuštěné bílé čokolády vytvořením malinkých koleček na pečicím papíru, opět poté doprostřed přidejte tečku rozpuštěné hořké či mléčné čokolády.

 

 

Postup

 

Postup na brownies

 

  1. Vejce vyndejte ideálně alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C, ideálně v režimu horkovzduchu. Pokud nemáte tuto funkci k dispozici, předehřejte na 180 °C.
  3. 350 g hořké čokolády rozpusťte spolu s máslem a arašídovým máslem na vodní lázni. Nechte mírně vychladnout.
  4. Celá vejce vyšlehejte do husté pěny – trvá to cca 5 minut. K nim pak po lžicích přidávejte cukr a šlehejte do husté a lesklé směsi.
  5. Do této směsi pak opatrně zapracujte zchladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  6. Přidejte lžičku prášku do pečiva, špetku soli, prosetou hladkou mouku, vanilku a vše důkladně spojte pomocí stěrky.
  7. Nakonec do těsta vmíchejte i nalámané preclíky, na menší kousky nakrájené marshmallow nebo nasekané arašídy.
  8. Pekáč vymažte máslem a poté vyložte pečicím papírem. Těsto vlijte do formy a pečte zhruba 25 minut. U hotového dezertu musí být povrch lesklý a pevný. Naopak uvnitř brownies zůstane vlhké a vláčné.
  9. Nechte ve formě zcela zchladnout – nejlépe přes noc – a až poté krájejte.

 

Postup na sobíky

 

  1. Zatuhlé a vychlazené brownies seřízněte ze všech stran, aby vznikly hladké a rovné hrany.
  2. Obdélníkový tvar pak můžete nakrájet na 8 – 10 větších obdélníčků nebo cca 20 – 30 menších – nejdříve si těsto pomocí pravítka změřte a rozdělte. Obecně sobíkům sluší, když jsou užší než šiřší.
  3. Pomocí rozpuštěné čokolády pak lepte jedlá očička, barevné lentilky jako nos a preclíky jako parohy.
  4. Před lepením obličeje můžete kousky brownies ještě posypat kakaem. Pokud budete však zdobit spolu s dětmi, tento krok raději vynechejte:).

 

 

TIP: Do brownies můžete přidat i např. 2-3 lžičky perníkového koření a pomerančovou kůru.

 

Recept byl vytvořen pro Košík.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď