Přiznám se, že ve vytváření různých postaviček a zvířátek z jídla mě moc neužije. Moje kreativita se asi ubírá spíše abstraktním směrem:D. Když mě Košík.cz, ale oslovil, abych vytvořila nějaký hravý vánoční recept pro děti, nemohla jsem jinak a tuto výzvu jsem musela přijmout. Nápad na sobíky z brownies jsem získala díky brouzdání po Pinterestu a vyhodnotila jsem ho jako něco, co bych mohla zvládnout já, vy i vaše děti:). Aby to ale nebylo jen obyčejné brownies, část másla jsem nahradila arašídovým máslem a do těsta jsem přidala kousky slaných preclíků a sladkých marshmallow. Při zdobení si dejte pozor jen na jednu věc – ať Vám děti nesmí všechny lentilky dřív budou brownies ozdobené:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut + chlazení
Počet porcí: 10 – 20 porcí (dle velikosti)
Ingredience
Ingredience na brownies
- 350 g kvalitní hořké čokolády (kolem 60% obsahu kakaa)
- 150 g másla
- 90 g arašídového másla
- 4 vejce od slepic z volného chovu
- 110 g cukru krupice nebo krystal (lze i třtinový)
- 80 g hladké pšeničné mouky
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
+
- hrst solených preclíků (volitelné)
- hrst marshmallow (volitelné)
- hrst nesolených arašídů (volitelné)
Ingredience na zdobení
- cukrová očička (koupíte ve specializovaných cukrářských prodejnách a e-shopech) *
- červené, růžové a oranžové lentilky na nos
- solené preclíky nebo preclíky v čokoládě na parohy
+
- 10 g čokolády na lepení
*Tipy jak na domácí výrobu očiček – Pokud nechte pořizovat cukrová očička, můžete si je zkusit vyrobit doma. Jednou z možností jsou bílé „lentilky“ nebo jiné podobně veliké světlé bonbóny (např. Lipo) – do středu lentilky či bonbónu pak uděláte pomocí rozpuštěné čokolády a párátka tečku jako střed oka. Oči si můžete vyrobit ale i z rozpuštěné bílé čokolády vytvořením malinkých koleček na pečicím papíru, opět poté doprostřed přidejte tečku rozpuštěné hořké či mléčné čokolády.
Postup
Postup na brownies
- Vejce vyndejte ideálně alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Troubu předehřejte na 160 °C, ideálně v režimu horkovzduchu. Pokud nemáte tuto funkci k dispozici, předehřejte na 180 °C.
- 350 g hořké čokolády rozpusťte spolu s máslem a arašídovým máslem na vodní lázni. Nechte mírně vychladnout.
- Celá vejce vyšlehejte do husté pěny – trvá to cca 5 minut. K nim pak po lžicích přidávejte cukr a šlehejte do husté a lesklé směsi.
- Do této směsi pak opatrně zapracujte zchladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem.
- Přidejte lžičku prášku do pečiva, špetku soli, prosetou hladkou mouku, vanilku a vše důkladně spojte pomocí stěrky.
- Nakonec do těsta vmíchejte i nalámané preclíky, na menší kousky nakrájené marshmallow nebo nasekané arašídy.
- Pekáč vymažte máslem a poté vyložte pečicím papírem. Těsto vlijte do formy a pečte zhruba 25 minut. U hotového dezertu musí být povrch lesklý a pevný. Naopak uvnitř brownies zůstane vlhké a vláčné.
- Nechte ve formě zcela zchladnout – nejlépe přes noc – a až poté krájejte.
Postup na sobíky
- Zatuhlé a vychlazené brownies seřízněte ze všech stran, aby vznikly hladké a rovné hrany.
- Obdélníkový tvar pak můžete nakrájet na 8 – 10 větších obdélníčků nebo cca 20 – 30 menších – nejdříve si těsto pomocí pravítka změřte a rozdělte. Obecně sobíkům sluší, když jsou užší než šiřší.
- Pomocí rozpuštěné čokolády pak lepte jedlá očička, barevné lentilky jako nos a preclíky jako parohy.
- Před lepením obličeje můžete kousky brownies ještě posypat kakaem. Pokud budete však zdobit spolu s dětmi, tento krok raději vynechejte:).
TIP: Do brownies můžete přidat i např. 2-3 lžičky perníkového koření a pomerančovou kůru.
Recept byl vytvořen pro Košík.cz.
Žádné komentáře