Hlavní jídla Jídlo Vegetariánské

Spaghetti pomodoro s burattou a sušenými rajčaty

V minulém týdnu jsem na Instagramu odhalila novou spolupráci s prodejnami italských specialit Foodspecials. Do jejich nově otevřené prodejny v Brně jsem se jednoduše zamilovala. Jsem proto moc ráda, že vám budu přinášet recepty ze skvělých surovin, které se zde dají koupit a také vám budu moci k samotným produktům předávat i více informací. On totiž třeba takový balzamikový ocet není jen jeden, ale existuje x druhů a ještě více možných kvalit. Budu se vám tak snažit doporučovat produkty, které kvalitou i chutí odpovídají svým cenám a stojí za to s nimi pracovat. Co je důležité říci je i to, že Foodspecials není jen v Brně, ale i v Praze, Hradci Králové, Olomouci a brzy už i v Plzni. Mimo to mají i svůj eshop, kde si můžete nabídku (nechlazených) produktů prohlídnout a přímo objednat i domů.

 

Náročnost: velmi malá

Doba přípravy: do 20 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

  • 350 g těstovin typu Spaghetti (já jsem použila spaghetti alla chitarra) *
  • 1 menší šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g čerstvých cherry rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 70 g sušených rajčat
  • sýr Burrata**
  • balsamico Saporoso ***
  • olivový olej nebo přepuštěné máslo
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvá bazalka nebo baby špenát

 

 

*Spagetti alla Chitarra jsou italské vaječné těstoviny. Spaghetti jsou vyráběny nástrojem, který nese název „kytara“, ten řeže těsto na tenké nudličky. Nejedná se tedy o typické kulaté spaghetti. Tyto těstoviny mají navíc hrubý povrch, který skvěle váže omáčku. Oproti většině těstovin z běžných obchodů, které mají hladký a lesklý povrch, na kterém omáčka naopak nedrží.

** Sýr Burrata je vlastně takový příbuzný mozzarelly. Jde o čerstvý pařený sýr z kravského mléka. Oproti mozzarelle je však měkčí a smetanovější. Když sýr rozlomíte nebo i zmáčknete, začne z něj smetana vytékat spolu s malými kousky sýrové hmoty. Vnější obal sýru se vyrábí podobně jako právě mozzarella a je pevnější. Chuť sýru je opravdu úžasná a ač je Burrata cenově někde jinde než klasická mozzarella, nebojte se zainvestovat někdy ji vyzkoušet. Opravdu stojí za to a rozdíl okamžitě poznáte:).

*** Musím se přiznat, že jsem byla tak trošku odpůrce balzamikových octů. Asi kvůli tomu, jak se z balzamika stal populární prvek v mnohých gastropodnicích jako zástěrka jakýkoliv dalších chutí. Navíc jsem ochutnala dost příšerná balzamika. Tohle je ale něco tak dobrého, že se to dá jíst i samo. Saporoso zraje 6 let v dubových a 6 měsíců v nerezových sudech. Vyrábí se z vysoce kvalitních hroznů odrůd Trebbiano Modenese a Lambrusco Grasparossa.Konzistence je spíše sirupovitá a barva tmavě hnědá.

 

 

Postup

 

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na obale. (Nikdy nedávejte těstoviny do studené vody a vždy vodu dostatečně osolte! Také si hlídejte ať jsou uvařené „al dente“, tedy na skus. Po uvaření budete těstoviny ještě krátce prohřívat v omáčce, kde ještě lehce dojdou.)
  2. Během vaření těstovin si připravte omáčku.
  3. Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek na plátky a omytá rajčata překrojte podélně.
  4. V pánvi na lžíci olivového oleje nebo přepuštěného másla zpěňte šalotku.
  5. Přidejte česnek a lehce orestujte.
  6. Dále do pánve přihoďte cherry rajčata a na mírném ohni je nechte pár minut restovat, aby změkla a pustila šťávu.
  7. Doporučuji použít kvalitní a zralá rajčata, která by měla zajistit omáčce plnou chuť. Přesto můžete přidat i lžíci koncentrovaného rajčatového protlaku pro výraznější rajčatovou chuť – protlak také zarestujte.
  8. Do omáčky přidejte dle potřeby vodu z těstovin (díky škrobu, který se do vody vyvařuje se omáčka zahustí) nebo nálev z burraty (ta zase omáčku lehce zjemní). Obojí bude fungovat, ale přidávejte tekutinu postupně a přiměřeně. Na tohle množství by měla stačit menší naběračka.
  9. Jakmile se tekutina zredukuje a spojí s omáčkou, dochuťte ji solí, čerstvě mletým pepřem a přidejte nadrobno nasekaná sušené rajčata.
  10. Do omáčky přidejte hotové těstoviny a promíchejte.
  11. Podávejte do hlubokých talířů a na každou porci položte půlku burraty. Seshora jemně pokapejte balsamikovým octem a ozdobte čerstvou bazalkou nebo baby špenátem.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Foodspecials.

 

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Viki
    3. 12. 2019 at 18:53

    tak toto sú jedne z mojich najobľúbenejších cestovín 🙂 zajtra si ich musím spraviť

    WHEN PIGS FLY

  • Zanechat odpověď