Jídlo Recepty Slané pečení Snídaně Sváteční Velikonoce

Sýrové motance se špenátem

Velikonoce nemusí být nutně spjaty jen s pečením sladkého, upéct si můžete i skvělé slané pečivo. V těchto motancích se ukrývá spousta sýru a zelené pesto, vytvořené z mladého špenátu, který se k Velikonocům rozhodně hodí!:) Recept bude ale fungovat i za použití jiných zelených lístků, vhodných k přípravě pesta. Stejně tak si tyto motance můžete upéct kdykoliv během roku, nejen na Velikonoce:).

Už je to rok, co používám troubu značky Bosch. Jde o model s přídavnou párou, která je v poslední době oblíbeným doplňkem moderních trub. Pro vytvoření páry stačí naplnit malou nádobku vodou a spustit program. Během roku využívání trouby jsem si osvojila využívání klasického programu „horní a spodní ohřev“ s připařováním, kdy se dá pára zapnout a vypnout kdykoliv během pečení a také kdykoliv vypnout. Stejně tak je možné zvolit intenzitu připařování. Tato funkce je skvělá právě u kynutých těst. Některé recepty s kynutým těstem zahrnují přidání misky s vodou do trouby nebo postříkání rozehřáté trouby kapkami vody. V obou jde o stejný princip, aby se vytvořila pára, díky které jednak pečivo krásně nabyde a vytvoří i skvělou kůrku, zejména u chlebů. V případě trouby s přídavnou párou, docílíte tohoto efektu daleko snadněji, ale hlavně efektivněji.

 

Trouby značky Bosch mají různé funkce čistění. Některé se umí, dá se říct, samy vyčistit, a to pomocí pyrolýzy. Jiné, stejně tak jako můj model, mají technologii EcoClean. Jedná se o speciální povrch pečicího prostoru z velmi jemných keramických částic, který absorbuje a redukuje mastnotu i zbytky jídla. Dno trouby a vnitřní část skleněných dvířek pak stačí jen utřít. Povrch se při každém zahřátí trouby regeneruje, a to po celou dobu životnosti spotřebiče. Co je ale důležité zmínit je to, že povrch, na kterém je aplikován EcoClean, nesmí přijít do kontaktu s žádným chemickým čisticím prostředkem.

 

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 30 minut + 60 minut kynutí + 2 x 15-18 minut pečení

Počet porcí: cca 15 motanců

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 10 g cukru krupice nebo krystal

+

  • 480 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g soli
  • 100 g nastrouhaného sýru (já zvolila mix strouhané mozzarelly a parmazánu)
  • 50 g rostlinného oleje (olivový nebo řepkový)
  • 1 rozšlehané vejce od slepic z volného chovu
  • čerstvě mletý pepř

 

Ingredience na pesto

 

  • 100 g baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 25 g parmazánu nebo pecorina
  • 30 g kešu oříšků nebo mandlí
  • 10 g olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

 

Postup

 

Postup na pesto

 

  1. Špenát opláchněte, důkladně osušte, vložte do mixéru a spolu s oloupaným česnekem, sýrem, oříšky, olejem, troškou čerstvě mletého pepře a solí (jen špetkou a případně dochuťte po rozmixování) rozmixujte v pesto. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.

 

Postup na těsto

 

  1. Do misky nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte cukr a metličkou promíchejte. Nechte 10-15 minut, než se droždí aktivuje.
  2. Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte sůl, sýr, olej, rozšlehané vejce, kvásek a čerstvě mletý pepř. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovávat těsto po dobu 10 minut. Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
  3. Vypracované těsto potřete olejem, vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte cca 60 minut kynout na teplém místě.
  4. Vykynuté těsto přesuňte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na velký plát ve tvaru obdélníku a tloušťce cca 3 mm.
  5. Pesto rozprostřete rovnoměrně po celém těstě – nevynechte ani okraje.
  6. Jednu z delších stran těsta přehněte do půlky plátu těsta.
  7. Stejně postupujte s protilehlou stranou – vznikne vám takový závin.
  8. Dále těsto rozkrájejte na jednotlivé díly – asi 1,5 cm široké.
  9. Každý díl v rukou zatočte jako když se ždímá prádlo a zamotejte do podoby motance. Také můžete celý kousek zamotat do podoby šneka. Důležité je, aby konce u sebe držely.
  10. Motance pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Jakmile máte plech plný, potřete motance rozšlehaným vejcem a posypte dostatkem strouhaného sýru.
  11. Poté pečte v troubě předehřáté na 185°C po dobu 5 minut. Pak teplotu snižte na 175°C a pečte dalších 10-15 minut. U 99% mých receptů využívám funkci horního a spodního ohřevu. U kynutých těst a také těchto motanců, zapínám funkci přídavné páry malou chvíli před tím, než dávám péct do trouby a nechávám funkci zapnutou po celou dobu. Po vyndání vypnu a s dalším plechem opět zapínám. Nádobku s vodou většinou vyjde na jedno nebo dvě pečení

 

TIP: Pokud nevlastníte kuchyňský robot, nevadí. Těsto vypracujete i pomocí rukou. Postupujte stejně jako při využití robota s tím rozdílem, že suroviny v mísy začněte po stranách smíchávat pomocí stěrky. Jakmile se začnou suroviny pojit, přesuňte si je pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.

 

 

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s Bosch Home.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď