Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce

Jednoduché perníčky

Tak toto jsou perníčky, které peče moje maminka. Jsou jednoduché, hned se dají jíst a já je zbožňuju:). Letos jsem pro vás udělala malý update a zkoušela asi 3 různé obměny a postupy – pomohly mi k tomu i tipy od Markét z Neplechy na plechy, která je přes perníčky machr:).

 

Náročnost: malá

Počet plechů: cca 3 plechy

 

 

Ingredience

 

  • 400 g hladké mouky (můžete použít kombinaci 200 g hladké pšeničné a 200 g hladké celozrnné pšeničné/špaldové)
  • 130 g medu (tekutý)*
  • 130 g změklého másla
  • 85 g moučkového (třtinového) cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2-3 lžičky kvalitního kakaa (pro světlé perníčky můžete vynechat)
  • 2 rozšlehaná vejce z volného chovu
  • 1 velká lžička perníkového koření (např. Sonnentor, Kitchenette,Kotányi nebo můžete vyzkoušet vlastní směs skořice, hřebíčku, anýzu, kardamonu, koriandru a sušeného zázvoru)
  • špetka soli

+

  • 1 rozšlehané vejce z volného chovu na potření
  • mouka na podsypání

 

  • med by měl být ideálně tekutý, určitě však nesmí být tuhý. Drobné kousku velikosti zrníčka cukru, které se dokonale zapracují do těsta v medu nevadí. Vadil by tuhý med s výraznými krystaly.

 

 

Postup

 

  1. Suché ingredience společně promíchejte v míse od robotu.
  2. Přidejte med (pokud by nebyl tekutý nebo alespoň dostatečně měkký k zapracování do těsta, lehce jej rozehřejte, ale poté počkejte až vychladne a NEPŘIDÁVEJTE JEJ HORKÝ – těsto by se lepilo a bylo řídké), změklé máslo, rozšlehaná vejce a nechte v robotu vypracovat v hladké, ne příliš lepivé těsto.
  3. Z těsta vytvořte váleček a zabalte jej do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
  4. Těsto nechte v lednici klidně i přes noc. Než s ním budete další den pracovat, vytáhněte si jej s předstihem z lednice, aby lehce povolilo.
  5. Těsto si rozdělte na 3 části. Na pomoučené pracovní ploše vždy každou část vyválejte na cca 3-5 mm silné pláty a vykrajujte vybrané tvary. Zbytky těsta nakonec opět zpracujte, vyválejte a vykrajujte. Těsto je dostatečně elastické a zvládne několik zpracování.
  6. Pokud vlastníte razítka, můžete tvary zdobit zatlačením razítka do těsta – např. doprostřed hvězdičky.
  7. Vykrojené perníčky přesouvejte na předem připravený plech vyložený pečicím papírem.
  8. Pečte na 170°C zhruba 7-9 minut minut podle velikosti, dokud nezezlátnou. Čím déle budete perníčky péct, tím budou tvrdší – na to si dejte pozor. Také je dobré péct společně podobně velké tvary.
  9. Hotové a horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem a nechte zaschnout – budou se krásně lesknout (tento postup je mnohem efektivnější než potření před pečením).
  10. Perníčky můžete nechat takto nebo zdobit bílkovou polevou či cukrovou polevou z cukru, rumu a citronové šťávy.

 

TIP:

 

 

TIP: Vykrajujte tak, ať vám zbude co nejméně těsta. Perníčky se mohou ihned jíst, pokud budete však zbytky těsta zpracovávat znovu, výsledné perníčky budou malinko tvrdší. (Přesto ale doporučuji upéct všechno těsto, i případné odřezky. Budou se vám hodit jako základ do perníkového cheesecaku).

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Perníkový cheesecake s povidlím a červeným vínem – MamaChef
    8. 1. 2019 at 18:47

    […] g perníčků z Vánoc (popř. perníku na […]

  • Zanechat odpověď