Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční

Jednoduché perníčky

Tak toto jsou perníčky, které peče moje maminka. Jsou jednoduché, hned se dají jíst a já je zbožňuju:). Letos jsem pro vás udělala malý update a zkoušela asi 3 různé obměny a postupy – pomohly mi k tomu i tipy od Markét z Neplechy na plechy, která je přes perníčky machr:).

 

Náročnost: malá

Počet plechů: cca 3 plechy

 

 

Ingredience

 

  • 400 g hladké mouky (můžete použít kombinaci 200 g hladké pšeničné a 200 g hladké celozrnné pšeničné/špaldové)
  • 120 g medu (tekutý)
  • 120 g změklého másla
  • 80 g moučkového (třtinového) cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2-3 lžičky kvalitního kakaa
  • 2 rozšlehaná vejce z volného chovu
  • 1 velká lžička perníkového koření (např. Sonnentor nebo můžete vyzkoušet vlastní směs skořice, hřebíčku, anýzu, kardamonu, koriandru a sušeného zázvoru)
  • špetka soli

+

  • 1 rozšlehané vejce z volného chovu na potření
  • mouka na podsypání

 

 

 

 

Postup

 

  1. Suché ingredience společně promíchejte v míse od robotu.
  2. Přidejte med (pokud by nebyl tekutý, lehce jej rozehřejte), změklé máslo, rozšlehaná vejce a nechte v robotu vypracovat v hladké, ne příliš lepivé těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 1/2 hodiny až 1 hodinu odležet v lednici.
  4. Na pomoučené pracovní ploše těsto vyválejte na cca 3 mm silné pláty a vykrajujte vybrané tvary.
  5. Pokud vlastníte razítka, můžete tvary zdobit zatlačením razítka do těsta – např. doprostřed hvězdičky.
  6. Vykrojené perníčky přesouvejte na předem připravený plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečte na 170°C zhruba 7-9 minut minut podle velikosti, dokud nezezlátnou. Čím déle budete perníčky péct, tím budou tvrdší – na to si dejte pozor.
  8. Hotové a horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem a nechte zaschnout – budou se krásně lesknout (tento postup je mnohem efektivnější než potření před pečením).
  9. Perníčky můžete nechat takto nebo zdobit bílkovou polevou.

 

 

TIP: Vykrajujte tak, ať vám zbude co nejméně těsta. Perníčky se mohou ihned jíst, pokud budete však zbytky těsta zpracovávat znovu, výsledné perníčky budou malinko tvrdší. (Přesto ale doporučuji upéct všechno těsto, i případné odřezky. Budou se vám hodit jako základ do perníkového cheesecaku).

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Perníkový cheesecake s povidlím a červeným vínem – MamaChef
    8. 1. 2019 at 18:47

    […] g perníčků z Vánoc (popř. perníku na […]

  • Napsat komentář: Perníkový cheesecake s povidlím a červeným vínem – MamaChef Zrušit odpověď