Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vegetariánské

Perníkový cheesecake s povidlím a červeným vínem

Vždy, když se u nás doma pekly perníčky, stávalo se, že po Vánoci nám jaksi zbyly. Naše rodina je totiž milovníky zejména plněného krémového cukroví. Časem jsme od jejich pečení i upustili a já se k němu začala vracet až nedávno. Baví mě vykrajovat ty různorodé tvary, baví mě ta vůně a i perníčková chuť. I tak se mi ale doteď stává, že perníčky zbudou a po Vánocích je už nikdo nechce ani jíst. Jak je tedy zužitkovat. Perníkový cheesecake je ideálním řešením hned z několika důvodů. Jednak je opravdu velmi jednoduchý na přípravu, perníčkům dáte druhou šanci (a vyhnete se tak i případnému vyhození tvrdých kousků – jde to totiž i z nich) a vznikne vám fakt veliká dobrota. V tomto mém receptu je méně cukru než jsem dávala např. při pečení cheesecaku do kavárny. Záleží tedy na vás,  jestli chcete verzi méně sladkou nebo si cukr přidáte:)

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut (+ chlazení)

Počet porcí: 6-8 porcí

 

 

 

Ingredience

(na dortovou formu o průměru 16-18 cm)

 

Na korpus

 

 

Na cheesecake-náplň

 

  • 250 g krémového sýra Philadephia
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 2 žloutky z vajec od slepic z volného chovu
  • 40 g najemno namletých perníčků z Vánoc (popř. perníku na strouhání)
  • 50 g cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička perníkové koření
  • vanilkový lusk (popř. zaměňte část cukru za vanilkový cukr)

 

Na povidla s červeným vínem

 

  • 4 velké lžíce švestkových povidel (nejlépe bez přidaného cukru – kupuji ve Sklizenu)
  • 6 lžic červeného vína

 

Na ozdobení

 

 

 

Postup

 

  1. Perníčky nalámejte do nádoby od food procesoru a rozemelte na jemno.
  2. Přidejte máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivé těsto.
  3. Dno dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem a  vymažte máslem – i včetně okrajů.
  4. Připravenou hmotu na korpus natlačte rovnoměrně na dno dortové formy a dejte péct na 5 minut do trouby vyhřáté na 190°C.
  5. Během pečení si připravte krém.
  6. Ve větší míse vyšlehejte smetanový sýr a studenou smetanu společně se žloutky.
  7. Přidejte cukr, vanilku, skořici, perníkové koření a prášek z pomletých perníčků – opět krátce zašlehejte.
  8. Krém, který by měl být spíše hustší konzistence, přesuňte na předpečený perníkový základ a zarovnejte.
  9. Pečte zhruba 25 minut při teplotě 185°C.
  10. Hotový cheesecake se bude uvnitř stále lehce třást, na povrchu musí být však pevný. Nechte zcela zchladnout.
  11. Po vychladnutí si připravte povidla s červeným vínem.
  12. Obě suroviny pouze vložte do malého kastrůlku a společně zahřejte. Jde o to, aby povidla získala řidší konzistenci a dala se dobře rozetřít po cheesecaku. Víno povidla navíc ozvláštní další chutí – přesto se nemusíte bát chuti alkoholu.
  13. Povidlím s vínem cheesecake rovnoměrně potřete.
  14. Nakonec posypte práškem z pomletých perníčků a i celými perníčky.
  15. Dozdobit také můžete sušeným physalis a mangem.
  16. Hotový cheesecake uchovávejte v chladu.

 

 

TIP: Pokud nevlastníte malou dortovou formu, můžete množství surovin zdvojnásobit.

Related Posts

2 komentáře

  • Odpovědět
    Máma do deště
    12. 1. 2019 at 14:58

    Wow. Tak tohle je naprostá bomba. Krásný recept a úžasné fotky. Určitě vyzkouším. Moc děkuji za inspiraci. 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      31. 1. 2019 at 16:04

      Moc mě těší, že se recept líbí:) Děkuji za velmi milá slova a doufám, že se podaří:)

    Zanechat odpověď