Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vegetariánské

Perníkový cheesecake s povidlím a červeným vínem

Vždy, když se u nás doma pekly perníčky, stávalo se, že po Vánoci nám jaksi zbyly. Naše rodina je totiž milovníky zejména plněného krémového cukroví. Časem jsme od jejich pečení i upustili a já se k němu začala vracet až nedávno. Baví mě vykrajovat ty různorodé tvary, baví mě ta vůně a i perníčková chuť. I tak se mi ale doteď stává, že perníčky zbudou a po Vánocích je už nikdo nechce ani jíst. Jak je tedy zužitkovat. Perníkový cheesecake je ideálním řešením hned z několika důvodů. Jednak je opravdu velmi jednoduchý na přípravu, perníčkům dáte druhou šanci (a vyhnete se tak i případnému vyhození tvrdých kousků – jde to totiž i z nich) a vznikne vám fakt veliká dobrota. V tomto mém receptu je méně cukru než jsem dávala např. při pečení cheesecaku do kavárny. Záleží tedy na vás,  jestli chcete verzi méně sladkou nebo si cukr přidáte:)

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut (+ chlazení)

Počet porcí: 6-8 porcí

 

 

 

Ingredience

(na dortovou formu o průměru 16-18 cm)

 

Na korpus

 

 

Na cheesecake-náplň

 

  • 250 g krémového sýra Philadephia
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 2 žloutky z vajec od slepic z volného chovu
  • 40 g najemno namletých perníčků z Vánoc (popř. perníku na strouhání)
  • 50 g cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička perníkové koření
  • vanilkový lusk (popř. zaměňte část cukru za vanilkový cukr)

 

Na povidla s červeným vínem

 

  • 4 velké lžíce švestkových povidel (nejlépe bez přidaného cukru – kupuji ve Sklizenu)
  • 6 lžic červeného vína

 

Na ozdobení

 

 

 

Postup

 

  1. Perníčky nalámejte do nádoby od food procesoru a rozemelte na jemno.
  2. Přidejte máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivé těsto.
  3. Dno dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem a  vymažte máslem – i včetně okrajů.
  4. Připravenou hmotu na korpus natlačte rovnoměrně na dno dortové formy a dejte péct na 5 minut do trouby vyhřáté na 190°C.
  5. Během pečení si připravte krém.
  6. Ve větší míse vyšlehejte smetanový sýr a studenou smetanu společně se žloutky.
  7. Přidejte cukr, vanilku, skořici, perníkové koření a prášek z pomletých perníčků – opět krátce zašlehejte.
  8. Krém, který by měl být spíše hustší konzistence, přesuňte na předpečený perníkový základ a zarovnejte.
  9. Pečte zhruba 25 minut při teplotě 185°C.
  10. Hotový cheesecake se bude uvnitř stále lehce třást, na povrchu musí být však pevný. Nechte zcela zchladnout.
  11. Po vychladnutí si připravte povidla s červeným vínem.
  12. Obě suroviny pouze vložte do malého kastrůlku a společně zahřejte. Jde o to, aby povidla získala řidší konzistenci a dala se dobře rozetřít po cheesecaku. Víno povidla navíc ozvláštní další chutí – přesto se nemusíte bát chuti alkoholu.
  13. Povidlím s vínem cheesecake rovnoměrně potřete.
  14. Nakonec posypte práškem z pomletých perníčků a i celými perníčky.
  15. Dozdobit také můžete sušeným physalis a mangem.
  16. Hotový cheesecake uchovávejte v chladu.

 

 

TIP: Pokud nevlastníte malou dortovou formu, můžete množství surovin zdvojnásobit.

Related Posts

5 komentářů

  • Odpovědět
    Máma do deště
    12. 1. 2019 at 14:58

    Wow. Tak tohle je naprostá bomba. Krásný recept a úžasné fotky. Určitě vyzkouším. Moc děkuji za inspiraci. 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      31. 1. 2019 at 16:04

      Moc mě těší, že se recept líbí:) Děkuji za velmi milá slova a doufám, že se podaří:)

  • Odpovědět
    Jednoduché perníčky – MamaChef
    10. 12. 2019 at 23:23

    […] TIP: Vykrajujte tak, ať vám zbude co nejméně těsta. Perníčky se mohou ihned jíst, pokud budete však zbytky těsta zpracovávat znovu, výsledné perníčky budou malinko tvrdší. (Přesto ale doporučuji upéct všechno těsto, i případné odřezky. Budou se vám hodit jako základ do perníkového cheesecaku). […]

  • Odpovědět
    Katy
    14. 10. 2020 at 13:32

    Dobrý den. Cheesecake je právě „dopečen“ ale nějak nestuhl, myslíte že bude tužší po vychlazení? Povidla jsem ještě nedávala, teprve je dopečen. Postup jsem dodržela a moc mě to mrzí, poradíte mi? Jinak chuťově luxusní ingredience.

    • Odpovědět
      Martina
      24. 10. 2020 at 14:47

      Dobrý den, cheesecake musí po upečený vždy zatuhnout – ideálně venku zchladnout a poté zachladit přes noc v lednici. Jakékoliv vrstvy nahoru – tady povidla, by se měla dávat až po zatuhnutí a zachlazení:).

    Zanechat odpověď