Dezerty Jídlo Recepty Sladké

Banánový cheesecake s máslovým karamelem

Nedávno jsem dostala obrovskou chuť na karamel. A úplně nejvíc na cheesecake s karamelem. Původně jsem nevěděla, jestli zvolit dýňový, banánový nebo čokoládový základ. Nejvíce jsem se přikláněla k tomu banánovému a i u Vás v anketě na IG vyhrál:). A tak je tady! Jde opět o kalorickou bombu, ale to od dezertů člověk asi i očekává:D. Pokud byste měli na cheesecake chuť, ale v odlehčenější verzi, můžete zkusit variantu bez karamelu a mascarpone v základu nahradit ricottou. Základ se dá také udělat z ovesných vloček, vejce a medu.

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy: do 45 minut (+ pečení + chlazení přes noc)

Počet porcí: 8 – 10 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na korpus

 

  • 170 g karamelovým nebo máslových sušenek (doporučuji Perníčky od Biopekárny Zemanka, které mají karamelovou příchuť, ale nejsou tolik sladké; popř. Lotusky, Naše karamelové z Penny nebo jiné oblíbené sušenky)
  • 35 g másla

 

Ingredience na cheesecake

 

  • 275 g zralých banánů (váha bez slupky)
  • 250 g mascarpone
  • 250 g nízkotučného nebo polotučného tvarohu
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • mletá vanilka nebo vanilková esence (hodí se i mletá skořice)
  • 1- 2 banány

 

Ingredience na máslový karamel

 

  • 125 g cukru krupice nebo krystal
  • 60 g másla
  • 25 g smetany ke šlehání
  • špetka soli – volitelné

 

 

Postup

 

Postup na korpus

 

  1. Sušenky nalámejte do nádoby od food procesoru/sekáčku/mixéru a rozemelte na jemno.
  2. Přidejte máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivé těsto.
  3. Dno dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem a  vymažte máslem – i včetně okrajů.
  4. Připravenou hmotu na korpus natlačte rovnoměrně na dno dortové formy a dejte péct na cca 8-10 minut do trouby vyhřáté na 180°C.

 

Postup na cheesecake

 

  1. Během pečení si připravte krém.
  2. Ve větší míse vyšlehejte mascarpone a tvarohem a vanilkou.
  3. V odměrné vyšší nádobě nebo přímo v mixéru společně rozmixujte 275 g zralých banánů spolu s vejci.
  4. Banány s vejci přidejte ke krému a zašlehejte.
  5. Krémovou směs přesuňte na předpečený sušenkový základ a zarovnejte.
  6. Seshora cheesecaku můžete položit napůl rozkrojený banán – ten ponořte do krému.
  7. Pečte zhruba 45-55 minut při teplotě 170°C.
  8. Poté troubu vypněte a cheesecake v ní nechte, alespoň částečně, vychladnout – aby co nejméně popraskal kvůli teplotnímu šoku.
  9. Upečený cheesecake nechte přes noc zachladit a zatuhnout v lednici! Díky tomu bude pevný.

 

Postup na máslový karamel

 

  1. Cukr zahřívejte v hrnci se silnějším dnem, dokud se nerozpustí a nepřemění  v karamel – zprvu můžete cukr promíchávat jen krouživými pohyby hrncem, jakmile začne tmavnout a rozpouštět se, začněte míchat – ideálně pomocí metličky. (Doporučuji pracovat na střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
  2. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný v karamel, přidejte po částech máslo a rychle míchejte. Karamel můžete stáhnout na chvíli z ohně, aby se díky vysokému teplu nesrazil – stále ale míchejte, poté vraťte na plotnu a i nadále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí.
  3. Dále přilijte připravenou smetanu, opět rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a smetanu zapracujte ke karamelu. Pokud by se tekutina oddělovala nebo se karamel srazil, vraťte hrnec zpět na plotnu a nechce karamel za stálého míchání znovu rozpustit a spojit se se smetanou.
  4. Jakmile je karamel hotový, stáhněte jej z plotny, pro slaný karamel můžete přidat špetku soli, zamíchejte a přelijte do čisté nádoby.
  5. Karamel nechte částečně vychladnout – ne však zcela, tento máslový karamel zatuhne tak, že by se později již nedal na cheesecake nanášet. Nesmí být tedy příliš horký. Zároveň však musí mít stále konzistenci, kterou lze nanést na vrchní část cheesecaku.

 

Postup na dokončení

 

  1. Jen lehce vychladlý máslový karamel naneste na zatuhlý banánový cheesecake a nechte zcela vychladnout.
  2. Zdobte čerstvými banány, karamelovými sušenkami a čerstvou šlehačkou.
  3. Hotový cheesecake uchovávejte v chladu.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď