Bezlepkové Jídlo Předkrmy Recepty Rostlinné (veganské/postní) Vegetariánské

Hummus s karamelizovanou cibulkou a mrkví

Recept na hummus je naprosto jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Čím lepší mixér však vlastníte, tím lepší bude i výsledek:). Tato variace na hummus – tedy pomazánku z cizrny – je inspirována návštěvou brněnského Elsner bistra, kde jsem měla opravdu božský hummus s karamelizovanou cibulkou. Pokud máte rádi netradiční chutě, určitě jej zkuste:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 6 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 240 g cizrny (v plechovce – celkový objem 420 g)
  • 4 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 lžička medu
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 lžičky kvalitní sójové omáčky
  • šťáva z 1/2 malého citrónu
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • sušené chilli vločky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • dýňová semínka

 

 

Postup

 

  1. Cibuli oloupejte, rozkrojte vždy napůl a nakrájejte na půlkolečka.
  2. Na pánvi zlehka rozehřejte 2-3 lžíce olivového oleje a přidejte nakrájenou cibuli.
  3. Na mírném ohni nechte za občasného míchání cibulku povolit a zkaramelizovat. Trvá to asi 15-20 minut. Cibule začne při pomalém opékání pouštět šťávu s přirozeným výskytem cukrů, která začne karamelizovat a cibule bude postupně hnědnout.
  4. Po 10 minutách přidejte k cibuli na tenké nudličky nakrájenou mrkev (oloupanou).
  5. Jakmile je cibule zelenina hotová, můžete přidat ještě malou lžičku medu a zamíchat.
  6. Karamelizovanou směs nechte zchladnout.
  7. Do výkonného mixéru vsypte cizrnu spolu se 3 lžícemi nálevu z cizrny a 2 lžícemi olivového oleje.
  8. Mixujte dohladka.
  9. Poté přidejte 3/4 připravené karamelizované zeleniny, česnek, sójovou omáčku, červenou papriku, šťávu z citrónu a opět rozmixujte. Pokud chcete hummus pikantní přidejte navíc i sušené chilli vločky.
  10. Hummus ochutnejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Chuťově můžete také doladit přidáním sójové omáčky.
  11. Pokud by byl hummus příliš hustý, přidejte opět trošku nálevu z cizrny nebo olivový olej.
  12. Servírujte ozdobené zbytkem karamelizované zeleniny, čerstvou mrkví, praženými dýňovými semínky, zakápnuté olivovým olejem.
  13. Podávat můžete s čerstvým i opečeným pečivem a čerstvou nebo pečenou zeleninou. Já podávala s pečenou oranžovou a fialovou mrkví. Hummus je ale dokonalý i s čerstvou mrkví, okurkem a milovnící celeru tvrdí, že i s řapíkatým celerem:D.

 

 

TIP: Tento hummus se docela dost liší od toho klasického. Klasický má za základ samozřejmě opět cizrnu, navíc však obsahuje tahini pastu (pasta ze sezamových semínek a olivového oleje), římský kmín, česnek, sůl, pepř a olivový olej.

 

TIP: Pokud rádi experimentujete, zkuste do hummus přidat i kapku šťávy z pomeranče.

 

TIP: Na fotkách jsem použila kváskový ořechový chléb, který mi darovala Kačka z blogu Milluji – článek s postupem a receptem na chleba najdete zde. A tip pro Brno – kvásek vám darují např. ve zmiňovaném Elsner bistru;).

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď