Recept na hummus je naprosto jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Čím lepší mixér však vlastníte, tím lepší bude i výsledek:). Tato variace na hummus – tedy pomazánku z cizrny – je inspirována návštěvou brněnského Elsner bistra, kde jsem měla opravdu božský hummus s karamelizovanou cibulkou. Pokud máte rádi netradiční chutě, určitě jej zkuste:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 6 porcí
Ingredience
- 240 g cizrny (v plechovce – celkový objem 420 g)
- 4 střední cibule
- 1 střední mrkev
- 1 lžička medu
- 1 stroužek česneku
- 1-2 lžičky kvalitní sójové omáčky
- šťáva z 1/2 malého citrónu
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- sušené chilli vločky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- dýňová semínka
Postup
- Cibuli oloupejte, rozkrojte vždy napůl a nakrájejte na půlkolečka.
- Na pánvi zlehka rozehřejte 2-3 lžíce olivového oleje a přidejte nakrájenou cibuli.
- Na mírném ohni nechte za občasného míchání cibulku povolit a zkaramelizovat. Trvá to asi 15-20 minut. Cibule začne při pomalém opékání pouštět šťávu s přirozeným výskytem cukrů, která začne karamelizovat a cibule bude postupně hnědnout.
- Po 10 minutách přidejte k cibuli na tenké nudličky nakrájenou mrkev (oloupanou).
- Jakmile je cibule zelenina hotová, můžete přidat ještě malou lžičku medu a zamíchat.
- Karamelizovanou směs nechte zchladnout.
- Do výkonného mixéru vsypte cizrnu spolu se 3 lžícemi nálevu z cizrny a 2 lžícemi olivového oleje.
- Mixujte dohladka.
- Poté přidejte 3/4 připravené karamelizované zeleniny, česnek, sójovou omáčku, červenou papriku, šťávu z citrónu a opět rozmixujte. Pokud chcete hummus pikantní přidejte navíc i sušené chilli vločky.
- Hummus ochutnejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Chuťově můžete také doladit přidáním sójové omáčky.
- Pokud by byl hummus příliš hustý, přidejte opět trošku nálevu z cizrny nebo olivový olej.
- Servírujte ozdobené zbytkem karamelizované zeleniny, čerstvou mrkví, praženými dýňovými semínky, zakápnuté olivovým olejem.
- Podávat můžete s čerstvým i opečeným pečivem a čerstvou nebo pečenou zeleninou. Já podávala s pečenou oranžovou a fialovou mrkví. Hummus je ale dokonalý i s čerstvou mrkví, okurkem a milovnící celeru tvrdí, že i s řapíkatým celerem:D.
TIP: Tento hummus se docela dost liší od toho klasického. Klasický má za základ samozřejmě opět cizrnu, navíc však obsahuje tahini pastu (pasta ze sezamových semínek a olivového oleje), římský kmín, česnek, sůl, pepř a olivový olej.
TIP: Pokud rádi experimentujete, zkuste do hummus přidat i kapku šťávy z pomeranče.
TIP: Na fotkách jsem použila kváskový ořechový chléb, který mi darovala Kačka z blogu Milluji – článek s postupem a receptem na chleba najdete zde. A tip pro Brno – kvásek vám darují např. ve zmiňovaném Elsner bistru;).
Žádné komentáře