Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční

Jednoduché perníčky

Tak toto jsou perníčky, které peče moje maminka. Jsou jednoduché, hned se dají jíst a já je zbožňuju:).

 

Náročnost: malá

Počet plechů: cca 3 plechy

 

 

Ingredience

 

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g medu (tekutý)
  • 120 g změklého másla
  • 100 g moučkového (třtinového) cukru
  • 1 prášek na pečení (bezfosfátový)
  • 3-4 lžičky kvalitního kakaa
  • 2 rozšlehaná vejce z volného chovu
  • 1 velká lžička perníkového koření (např. Sonnentor nebo můžete vyzkoušet vlastní směs skořice, hřebíčku, anýzu, kardamonu, koriandru a sušeného zázvoru)

+

  • 1 rozšlehané vejce z volného chovu na potření
  • mouka na podsypání

 

 

 

 

Postup

 

  1. Suché ingredience společně promíchejte v míse od robotu.
  2. Přidejte lehce rozehřátý med, změklé máslo, rozšlehaná vejce a nechte v robotu vypracovat v hladké, ne příliš lepivé těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v lednici odležet.
  4. Než budete s těstem pracovat, vytáhněte jej chvíli předem z lednice, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo.
  5. Na pomoučené pracovní ploše těsto vyválejte na cca 3-4 mm pláty a vykrajujte vybrané tvary.
  6. Pokud vlastníte razítka, můžete tvary zdobit lehkým zatlačením razítka do těsta – např. doprostřed hvězdičky.
  7. Vykrojené perníčky přesouvejte na předem připravený plech vyložený pečicím papírem.
  8. Pečte na 180°C 8-10 minut, dokud nezezlátnou.
  9. Hotové a horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem a nechte zaschnout – budou se krásně lesknout (tento postup je mnohem efektivnější než potření před pečením).
  10. Perníčky můžete nechat takto nebo zdobit bílkovou polevou.

 

 

TIP: Vykrajujte tak, ať vám zbude co nejméně těsta. Perníčky se mohou ihned jíst, pokud budete však zbytky těsta zpracovávat znovu, výsledné perníčky budou tvrdší. (Přesto ale doporučuji upéct všechno těsto, i případné odřezky. Budou se vám hodit jako základ do perníkového cheesecaku, který pro vás chystám).

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Perníkový cheesecake s povidlím a červeným vínem – MamaChef
    8. 1. 2019 at 18:47

    […] g perníčků z Vánoc (popř. perníku na […]

  • Zanechat odpověď