Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vegetariánské

Velikonoční kokosový dort s hořkou čokoládou a borůvkami

Velikonoce jsou tradičně spjaty s pečením mazance nebo beránka. V mnoho domácnostech se pro tuto příležitost připravuje i dort. Když jsem se rozhodla, že pro vás chci připravit k Velikonocům právě recept na dort, ihned mě napadlo, že bude mrkvový. Jak ale už víte, nakonec místo dortu vznikla mrkvová bábovka a pro dort jsem zvolila vláčný kokosový korpus s čokoládovou ganache a krémem ze šlehačky a mascarpone – pokud chcete i s kapkou kokosového likéru/rumu:). Nakonec stačí dozdobit malými čokoládovými vajíčky, květinami a jarní velikonoční dortík je na světě:).

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 40 minut + 60-70 minut pečení + 30 minut dokončení

Počet porcí: cca 10 porcí

 

 

Ingredience

(na dortovou formu o průměru 18-20 cm)

 

Ingredience na korpus

 

  • 150 g másla
  • 115 g cukru
  • 115 g strouhaného kokosu
  • 4 vejce z volného chovu
  • 100 g plnotučného mléka
  • 115 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)

 

Ingredience na ganache

 

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 70%

 

Ingredience na krém

 

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání – dobrou zkušenost mám např. se značkou Moravia (červená krabička)
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • velká hrst borůvek

 

 

Postup

 

Postup na korpus

 

  1. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  2. Mouku prosejte do menší mísy, přidejte prášek do pečiva, kokos a promíchejte.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs.
  4. Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehejte.
  5. Dále za postupného zašlehávání přidejte mléko.
  6. K mokrým surovinám přidejte směs suchých ingrediencí a krátce prošlehejte.
  7. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
  8. Těsto na korpus přelijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 170 – 175°C 60-70 minut – hlídejte hlavně střed korpusu, který je peče nejdéle – zkuste test se špejlí.
  9. Hotový korpus nechte zcela vychladnout.

 

Pokud použijete větší dortovou formu, korpus se bude péct kratší dobu, úměrně jeho výšce.

 

Postup na ganache

 

  1. V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
  2. Poté stáhněte z plotny a vhoďte do smetany nalámanou čokoládu.
  3. Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí.

 

Postup na krém

 

  1. Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky. Každá smetana se nedá dokonale vyšlehat, proto sáhněte po osvědčené značce s vysokým obsahem tuku (min. 33%) – pokud by šlehačka i jen zčásti tekla, dort nebude držet.
  2. Ve velké míse vyšlehejte společně mascarpone s cukrem a citrónovou šťávou.
  3. K mascarpone pomocí lžíce nebo stěrky opatrně přimíchejte připravenou šlehačku. Pracujte zlehka a míchejte jen tak dlouho, než se oba komponenty spojí.

 

TIP: Do krému můžete přidat i malý panák kokosového likéru nebo kokosového rumu.

 

Dokončení

 

  1. Korpus rozkrojte uprostřed.
  2. Obě části korpusu seshora bohatě potřete čokoládovou ganache. Nechte alespoň 10 minut zatuhnout.
  3. Pomocí cukrářské stěrky potřete jeden korpus zhruba polovinou z připraveného krému.
  4. Do krému rovnoměrně poskládejte omyté a osušené čerstvé borůvky.
  5. Přiklopte druhou částí korpusu, potřete zbytkem krému a uhlaďte seshora i kolem dokola.
  6. Dort dejte zatuhnout do lednice alespoň na 1 hodinu.
  7. Zdobit můžete jedlými květy (pokud použijete ty nejedlé, nepokládejte je přímo na dort) , čokoládovými vajíčky a sušeným kokosem, popř. čerstvým ovocem a čokoládou.

 

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s e-shopem Kulina.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď